13 Mayıs 2012 Pazar

Tutak: Urartu Kralı 2 bin 754 yıl öncesinden seslendi


Urartu Kralı 2'nci Argişti'nin 2 bin 754 yıl önce söylediği sözler, Ağrı'nın Tutak ilçesinde bir tarladan çıktı. Tutak'ta vatandaşlar tarafından bulunan 'taş'ın Urartu krallığına ait bir yazıt olduğu anlaşıldı.


Yrd. Doç. Dr. Rafet Çavuşoğlu, yazıtın Urartu Kralı 2’nci Argişti tarafından M.Ö. 755-745 yılları arasında yaptırılan ve tarihteki en eski karayollarından biri olduğu bilinen Van-Ağrı karayolu ve köprü hakkında önemli bilgiler içerdiğini söyledi. Urartu alfabesiyle ve çiviyazısıyla yazılan metinde Murat Nehri’nden Arsiani diye söz ediliyor ve yazıta zarar verecekler lanetleniyor:
“Haldi’nin büyük gücüyle, Rusa’nın oğlu Argişti söyler, ben Bianlı ülkesinden buraya karayolu yaptım ve Arsiani Nehri üzerine köprü inşa ederek, adını Argişti köprüsü koydum. Haldi’nin büyük gücüyle, ben Rusa oğlu Argişti, güçlü kral, karaların kralı, Bianlı ülkesinin kralı, Tuşpa şehrinin yöneticisiyim. Rusa oğlu Argişti söyler, her kim bu yazıyı kırarsa, kim ona zarar verirse ve her kim bunları yaparsa, ona söyleyin fırtına tanrısı Haldi onu güneşin altında yok etsin. Güneşin laneti onun üzerine olsun. Bu yazıt, Arsiani Nehri üzerindeki Argişti köprüsüne onun anısına diktirilsin.”
Yazıtla ilgili olarak Van Müze’sine başvurulduğu, ancak henüz herhangi bir gelişme kaydedilmediği öğrenildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder