30 Mayıs 2012 Çarşamba

Başbakan saldırdıkça soykırım yayılıyor


Hükümetin Kürtlere karşı baskın, gözaltı ve tutuklama terörü hız kesmiyor. Agirî merkez, ilçeler ile köylerde düzenlenen baskınlarda en az 25 kişi,
Sêrt merkezli Sêrt, Bedlîs, Amed ve Mersin’de düzenlenen eşzamanlı operasyonda ise 12 kişi gözaltına alındı. Antalya’da da Newroz kutlamalarına katıldıkları iddia edilen 4 öğrenci gözaltına alındı.



Rehine operasyonları her yerde

Dün yapılan siyasi soykırım operasyonlarının hedefinde Agirî (Ağrı) merkez, Bazîd (Doğubayazıt), Gîyadin (Diyadin) ilçeleri ile bazı köyler vardı. BDP ve DTK’yi hedef alan operasyon dalgası sabah saat 05.00’da gerçekleştirildi. Operasyon çerçevesinde birçok evin yanı sıra Bazîd Belediyesi’ne de baskın düzenlendi. Baskın yapılan çok sayıda ev ve belediyede aramalar yapılırken, bilgisayar hard diskleri, flash diskler ve CD’lerin numaralandırılıp alındığı öğrenildi. Belediyedeki aramalarda Kürtçe tabelalara da polis el koydu. Belediyenin yanı sıra BDP İlçe Başkanı İsa Özer, DTK Daimi Meclis Üyesi Mustafa Özer, DTK Tutax (Tutak) temsilcisi İkram Oğul ve çok sayıda belediye çalışanı ile BDP yöneticisinin evinde aramalar yapıldı.

Operasyonlarda aralarında BDP İl Başkanı Kasım Polat’ın da bulunduğu en az 25 kişi gözaltına alındı.

BDP Genel Merkez çalışanı Veysi Biçer de aynı soruşturma kapsamında İzmir’de gözaltına alındı.

4 ilde eşzamanlı operasyon

Sêrt (Siirt) merkezli operasyonda ise Sêrt, Bedlîs  (Bitlis), Amed ve Mersin’de 12 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi. Valilikten yapılan açıklamada, “Siirt İl Jandarma Komutanlığı’nca elde edilen bilgiler doğrultusunda Cumhuriyet Başsavcılığı ile koordineli olarak söz konusu illerde yürütülen eşzamanlı operasyonlar sonucu PKK/KCK örgütü içerisinde faaliyet gösterdiği, yardım yataklık ettiği, eleman kazandırdığı ve örgüt adına istihbarat faaliyetlerinde bulunduğu değerlendirilen 12 kişinin gözaltına alındığı” belirtildi.

Aynı aileden 4 kişi

Sêrt’te, Çal, 99 Evler ve Doğan mahallelerinde evlere ve Sêrt Belediyesi’ne bağlı Sebze ve Meyve Hali’ne baskın düzenlendi. Baskınlarda aralarında BDP’li Belediye Meclis Üyesi Hidayet Elinç, Agit Elinç, Razi Elinç ve Sebze ve Meyve Hali’nde çalışan M. Şirin Elinç gözaltına alındı.

Önceki gün de Riha (Urfa) ve ilçeleri ile Amed’de ev baskınları düzenlenmişti. Baskınlarda, aralarında BDP’li ilçe başkanları, belediye başkan yardımcıları ve belediye meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu 35 kişi gözaltına alınmıştı.

Öğrencilere Newroz gözaltısı

Antalya’nın Alanya ilçesinde bulunan öğrenci evlerine yapılan baskınlarda da Akdeniz Üniversitesi Alanya İşletme Fakültesi öğrencisi 4 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların isimleri şöyle: Akdeniz Üniversitesi Alanya İşletme Fakültesi’nde okuyan Ferhat Başkondu, Sami İnan, Ayaz Akan ve Turan Tamince. Öğrencilerin bu yıl Antalya’da kutlanan Newroz Bayramı etkinliklerine katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alındıkları öğrenildi.

Mêrdîn’in (Mardin) Derîk ilçesi Tepebağ Mahallesi’nde ikamet eden Halide Akan adlı kadının evine ise baskın düzenlendi. Polisler ile askerlerin ortaklaşa düzenledikleri baskın sırasında evde bulunan dergi, CD ve fotoğraflara el konuldu. Kimsenin gözaltına alınmadığı polis baskınının “ifadeniz var” iddiasıyla yapıldığı kaydedildi.

4 ayda 2 binden fazla gözaltı

İHD Amed Şubesi, önceki gün yayınladığı Kürt illerindeki hak ihlalleri raporunda, 2012 yılın ilk dört ayında 2 binden fazla kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı. Kürt illerinde 4 ay içinde 10 bine yakın hak ihlalleri yaşandığı kaydedilen raporda, ayrıca karakol ve cezaevlerinde 281 işkence ve kötü muamele olayının meydana geldiği ifade edilmişti.



Gazetemiz de ‘suç’ deliliymiş!

Kürt siyasetçilerinin yargılandığı “KCK” ana davası önceki gün Amed’de devam etti. 51’nci duruşmada, Êlîh (Batman) Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü çalışanı Mimar Heval Erdemli’ye ilişkin iddialara geçildi. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamada Erdemli’nin savcılık ve mahkeme aşamasındaki beyanları okundu. İfadesine ilişkin Kürtçe konuşmak isteyen Erdemli’nin mikrofonu kapatıldı. Evinde ve işyerinde yapılan aramalara ilişkin elde edilen dokümanların okunduğu duruşmada, dikkat çeken bir nokta da Erdemli’nin Amed’de bulunan ailesine ait evde ele geçtiği belirtilen 7 bilgisayar ve 7 cep telefonu ile uluslararası alanda tanınmış birçok isme ait eserlerin suç delili sayılması oldu. Duruşmada söz alan DTK Anayasa Komisyonu üyesi Av. Cebbar Leygara, Erdemli’nin evinde elde edilen delillerin esas teşkil edecek deliller olamayacağını ifade etti.

Gazeteye abonelik suç

Erdemli’nin yurtdışı çıkış-girişine ilişkin okunan belgeler ile ilgili söz alan Av. Keziban Yılmaz, müvekkilinin yurtdışına Sabri Ok ile görüşmek üzere çıktığının iddia edilmek istendiğini belirterek, Erdemli’nin kardeşi Eren Erdemli’yi 2006 yılında ziyarete gittiğini ancak Sabri Ok’un tahliye olduktan sonra 2007 yılında yurtdışına çıktığına dikkat çekti.

Yine Erdemli’nin bürosunda ele geçtiği belirtilen Özgür Gündem ve Azadiya Welat gazetelerinin aboneliklerine ilişkin belgenin dosyaya suç delili olarak konulması ve okunması dikkat çekerken, konuya ilişkin söz alan Av. Cebbar Leygara, “Resmi olarak satılan gazete suç delili olarak nasıl kabul edilebilir. Bir gazeteye abone olmanın suç delili sayılması tuhafıma kaçtı” dedi.

KA-DER de ‘KCK’liymiş!

Erdemli’nin bilgisayarında ele geçtiği ifade edilen ve “KCK Sözleşmesi” kapsamında PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın “Kadınların aileden koparak özgürleşmesi ve siyasetteki yüzde 40 kadın kotası doğrultusunda örgütlenmesi” talimatı ile hazırlandığı iddia edilen fakat KA-DER tarafından Kadını Siyasette Güçlendirme Projesi kapsamında hazırlanan “Kadın doğulmaz kadın olunur” başlıklı makale de suç sayıldı. KA-DER’in uluslararası çapta çalışma yürüten bir kurum olduğunu, kadına yüzde 40 kota sağlayan her türlü yapılanma ile işbirliği sağladığına dikkat çeken Av. Meral Danış Beştaş, KA-DER’in “KCK” ile bağdaştırılmasına anlam veremediklerini ifade etti.

Av. Keziban Yılmaz müvekkili Heval Erdemli ile ilgili dosyada mevcut olan teknik takibe ilişkin mahkeme kararı bulunmadığını ifade etti. Müvekkilinin dosyada mevcut bazı kişiler ile ilgili yapılan teknik takibe takıldığını söyleyen Yılmaz, “Usul ve yasaya aykırı dinlemeler ile delil elde edilmiştir. Bu delilerin dosyadan çıkarılmasını talep ediyoruz” dedi. Talebin savcılık tarafından reddedilmesine tepki gösteren Av. Feride Laçin ise “Tesadüfen elde edilen deliller üzerine ayrı bir soruşturma yürütülmesi gerekirken, aynı soruşturma üzerinden delil oluşturulmuştur” diye konuştu.

Duruşma Kürt siyasetçilerinin tutukluluklarının devamına karar verilerek 1 Haziran’a ertelendi.

Mehsert’te nöbet sürüyor

BDP Mêrdîn (Mardin) İl Örgütü’nün, ilçede BDP yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 39 kişinin tutuklanmasını protesto etmek için başlattığı nöbet eylemi sürüyor. BDP İlçe Örgütü’nde süren nöbeti dün BDP Stewr (Savur) ve Qoser (Kızıltepe) ilçe örgütlerinin üyeleri devraldı. Mêrdîn İl eşbaşkanlarının da destek verdiği nöbette konuşan BDP Stewr İlçe Başkanı Faraç Turay, “Bizi böylesi baskılarla mücadelemizden alıkoyamazsınız. Arkadaşlarımızın işlediği suçu biz de işliyoruz. Onlar serbest bırakılıncaya kadar burada nöbet tutmaya devam edeceğiz” dedi.

Özgür Gündem Gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder