25 Mayıs 2012 Cuma

Hak-Par Ağrı İl Örgütü 4. Kongresini Gerçekleştirdi


AĞRI HAK-PAR İL ÖRGÜTÜNÜN 4. OLAĞAN KONGRESİ BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİ.
Hak ve Özgürlükler Partisi Ağrı
İl Örgütünün 4. Olağan Kongresi 21 Mayıs 2012 tarihinde HAK-PAR Genel Başkanı Bayram Bozyel, yazar ve şair Kemal Burkay, HAK-PAR Genel Başkan Yardımcıları Hasan Dağtekin, Celal Yıldız, Ümit Tektaş, Kurbani Demir, Mahmut Döğer, Sabri Serin, Muhlis Nurçin, HAK-PAR Diyarbakır İl Başkanı Vasıf Kahraman, Van İl Başkanı Tayip Kızılyıldız ile birçok sivil toplum kuruluş temsilcisinin katılımıyla gerçekleşti.

Kongre Mehmet Yüce’nin yaptığı kısa bir açılış konuşması ile başladı. Ardından Divan seçimi yapıldı. Divan başkanlığına Tayip Kızılyıldız, katip üyeliklerine ise Oktay Dumlu ve Gülistan Cengiz seçildiler.

Kongre’de ilk konuşmayı HAK-PAR Genel Başkanı Bayram Bozyel yaptı. Büyük mücadele adamlarının yetiştiği Ağrı’da olmaktan mutluluk duyduğunu belirten Bozyel, Kürtler açısından karanlık bir yüzyılın geride kaldığını, Kürtlerin aleyhine oluşmuş Ortadoğu’daki statükonun çatırdadığını belirterek konuşmasını Kürt halkının Türkiye’de içinde geçtiği süreç üzerinde yoğunlaştırdı.

Kürt halkının 90 yıllık özgürlük ve onurlu yaşam mücadelesinin Türkiye’de inkar sistemini işlemez hale getirdiğini, Kürt sorununun Türkiye’nin bir numaralı gündem maddesine dönüştüğünü vurgulayan Bozyel, bütün kat edilen mesafeye rağmen Kürt sorununun bütün yakıcılığı ile orta yerde durduğunu, bunun için Kürt halkının önünde daha gidilecek uzun bir yol olduğunu belirtti. Egemen çevrelerin Kürt sorununu doğru tanımlamaktan kaçındıklarını, bunun da zaman kaybına, umutların tükenmesine ve acıların artmasına yol açtığını ifade eden Bozyel ‘Kürt sorunu ulusal bir sorundur ve Kürt halkının halk olmaktan kaynaklanan haklarının tanınması ile çözülür. Kürt sorununu seçmeli Kürtçe derse indirgemek Kürtlere hakaret etmektir. Eğer Kürtler için bir seçmeli ders düşünülüyorsa bu kendi dilleri Kürtçe değil, Türkçe olmalıdır. Eğer Kürtçe seçmeli ders düşünülüyorsa bu Kürtler için değil, Türk kardeşlerimiz için düşünülmelidir’ belirlemesinde bulundu.

Mevcut engellere rağmen yeni anayasa yapımını önemsediklerini belirten Bozyel, şimdiye dek yapılan 20 dolayında değişikliğe rağmen mevcut anayasanın ırkçı ve militarist ruhunu koruduğunu, bunun için yeni bir anayasa ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Yapılacak anayasaya ‘yeni’ diyebilmek için onun Kürt halkının temel taleplerine yanıt vermesi gerektiğini, bunun için dört temel taleplerinin olduğu vurgulayan Bozyel söz konusu talepleri; 1. Kürt kimliğin anayasada kabul edilmesi, 2. Kürtçenin eğitim dili olarak kullanılması, Kürdistan’da Türkçenin yanı sıra resmi dil olarak kabul edilmesi, 3. Kürtlere kendi kimlikleriyle örgütlenme hakkının tanınması, 4. Türkiye’nin federal bir sisteme geçmesi olarak sıraladı.

Bir mücadelede başarılı olmak için haklı olmanın ve mücadele etmenin yetmediğini, mücadele sonuç almak için çağa uygun mücadele yöntemlerinin benimsenmesi gerektiğini dile getiren Bozyel konuşmasını şöyle sürdürdü. ‘Somut olarak söylemek gerekirse silahlı mücadele artık son bulmalı. Çünkü silahlar Kürt halkına yarar değil, zarar vermektedir. Kürt halkı bundan böyle mücadele birikimini ve enerjisini sivil demokratik alanda yoğunlaştırmalı, sivil itaatsizliği esas alan bir mücadele stratejisi geliştirmeli, dünyadaki genel geçer normlarla barışık içinde olmalıdır.’

HAK-PAR’ın siyasete yeni bir seviye ve kalite kazandırdığını, Türkiye’nin son 10 yıllık bütün önemli dönemeçlerinde HAK-PAR’ın etkin bir rol oynadığını belirten Bozyel, buna örnek olarak Avrupa Birliği süreci ile ilgili yaptıkları çalışmaları, Ergenekon davasında izledikleri aktif tutumu, Açılım sürecinde izledikleri yapıcı ve gerçekçi politikaları, 12 Eylül referandumunda ‘yetmez ama evet’ şiarıyla Kürdistan’daki ölüm sessizliğini bozduklarını ve en son olarak da yeni anayasa yapım sürecinde sergiledikleri somut ve yapıcı pratiği gösterdi. Siyasete büyüklük ya da küçüklüğün göreceli olduğunu, siyasal yaşamda ‘bu gün güçlü olsa bile çürümekte olana değil, bu gün zayıf olsa bile güçlenmekte olan ve gelecek vaat edene bakmak gerekir’ şiarının esas alınması gerektiğini belirten Bozyel, HAK-PAR’ın vizyonu ve fikirleriyle büyük bir parti olduğunu belirtti.

Konuşmasına ‘meyve veren ağaca taş atan çok olur’ atasözünü hatırlatarak devam eden Bayram Bozyel, devletin kendilerine çıkardıkları engelleri ve Kürt hareketinde bazılarının kendilerine karşı gösterdikleri tahammülsüzlüğü anladıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü.

‘Adını anmak istemediğim bir sitede kümelenmiş bir takım kişiler son günlerde partimize karşı hayasızca bir karalama ve düşmanlık kampanyası başlatmış bulunuyorlar. Boğazlarına kadar bataklığa saplanmış bu tipler bizi bulundukları batağa çekmeye, değilse içinde bulundukları çamuru bize sıçratmaya çalışıyorlar. Son olarak da HAK-PAR Genel Merkezinin sayın Kemal Burkay’a karşı olduğu şeklinde bir zırva yayan o zavallılar, akılarınca partimizi içten karıştıracaklarını hayal ediyorlar. Ama o hevesleri kursaklarında kalacak.’

 Bozyel konuşmasını şöyle sürdürdü.

‘Biz kadirbilir bir kuşaktan geliyoruz, HAK-PAR üyeliğinden ve konumundan bağımsız olarak Kemal Abi’nin gönlümüzde büyük bir değeri var. Biz dava adamı olan insanlarız, aramızdaki ilişki dava adamları arasındaki ilişkisidir. Biz Kemal Abiden balık yemesini değil, balık tutmasını öğrendik. Partimizin bin üyesi varsa, bu partimizde bin fikir vardır demektir. Bu zafiyet değil partimizin zenginliğidir. Partimiz demokrat bir partidir. Sorunlarımızı tartışmak için daha bir süre önce Pertek’te bir Konferans yaptık, gerekirse 10 konferans daha yaparız. Sorunlarımızı kendi içimizde tartışalım. Partimizi ve arkadaşlarımızı başkalarına dövdürtmeyelim. Unutmayalım, aramıza ayrılık sokmak isteyenler, biraz sıkıştıklarında hepimizi aynı kareye sıkıştırıp en aşağılık hakaretlerde bulunmaktan geri kalmıyorlar. Sayın Kemal Burkay ve bu davaya inanmış bütün insanlarla Kürt halkının özgürlüğü için sonuna kadar birlikte yürüyeceğimizden kimse kuşku duymasın.’

HAK-PAR Genel Başkanı Bayram Bozyel’den sonra yazar ve şair Kemal Burkay bir konuşma yaptı. Burkay, konuşmasında Türkiye’de son otuz yılda yaşanan değişimden söz ederek Kürt hareketinin izlemesi gereken mücadele yöntemleri ve politikalara ilişkin görüşlerini açıkladı. HAK-PAR’ın önemine vurgu yapan Burkay, etkin bir çalışmaya ve koşullarına değişmesine bağlı olarak önümüzdeki süreçte HAK-PAR’ın önemli bir noktaya gelebileceğine inandığını, hatta hükümet ortağı olabileceğini belirtti.

Kongre’de yapılan seçimde HAK-PAR Ağrı il yönetimine aşağıdaki liste oybirliği ile seçildi.

İl Başkanı Mehmet Yüce

 Yönetim Kurulu

1- Camal Yıldırım

2- Çetin sarı

3- Kasım kaya

4- Evin Kızıldağ

5- İhsan Aktepe

6- Halil İbrahim Cengiz


Yedek üyeler

1- M.Sıddık Sucu

2- Sibel Yıldırım

3-  İsmail Ögel

Büyük Kongre Delegeleri

 Halil İbrahim Cengiz

Cemal Yıldırım

Kasım Kaya

Resul Kızıldağ

Fatih Yalçınkaya

Mustafa Çamlıbel

Faruk Özmüş

Yusuf Demir





Kaynak: Dengê Agirî

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder