14 Mayıs 2012 Pazartesi

Uçak Kaçıran Bir Ağrı'lı: Erdal Aksu

Türkiyede ilk defa uçak kaçıran Ağrılı mamoste Erdal Aksu'nun ölmeden önce söylediği son sözü:


KÜRTLERİ SEVEN HERKESİ SEVİYORUM. YAŞASIN BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN.

Tarihler 9 Ekim 1998′i gösterdiğinde Abdullah Öcalan’ın Suriye’den ayrıldığı açıklandı. Bu arada durumu protestolar başladı, Erdal Aksu'da protesto amaçlı Türk Hava Yolları’na ait Adana-Ankara seferini yapan yolcu uçağını kaçırdı.

Erdal Aksu Ağrı merkez'e 10 km yakınlıkta olan yığıntıpe (Yixnî) köyündendi. Evli olan Erdal Aksu öğretmenlik yapıyordu. Daha sonra öğretmenliği bırakıp PKK ye katıldı.

Erdal Aksu uçak kaçırma eyleminde, sivillere zarar gelmesin diye. Ne çatışmaya girdi, nede elindeki bombayı patlattı. Özel harekat timlerinin bir kısmı onunla sohbet edip oyalarken, başka özel harekat timleri onu sırtından onlarca kurşunla delik deşik ettiler. Yukardaki söz, onun ölmeden bir kaç saniye önce söylediği son sözleridir.


Aksu'nun annesi Sultan Aksu, öfkesini şöyle dile getirmişti: ""Bu işin peşini bırakmayacağım. Cenazesini kanını, yerde bırakmayacağım. Kimseden korkmuyorum."
(Sultan Aksu)
(Aksu'nun kız kardeşi ve annesi)

Aksu'nun cenazesi Mersin şehir mezarlığında defnedildi. Cenaze işlemleri yapıldığı sırada, Aksu'nun kız kardeşleri Muazzez ve Hülya: " "Ona kıydılar. Karıncayı bile incitmezdi. Bunun hesabı sorulacak. Sana kurşun sıkan eller kırılsın." diye feryat ettiler.
(Kız kardeşleri ve ailesi. Aksu'yu defnederken)

(Aksu'nun sırtından vurulduğu an)


Erdal Aksu ihfaz edildiğinde İHD genel başkan yardımcısı olan Osman Baydemir, Aksu'nun katledilmesini şu sözlerle kınamıştı: "Uçağı kaçıran şahsın öldürülmesini tasvip etmiyoruz, bu insani birşey değildir. Kim olursa olsun, sağ yakalabilinirdi. sağ olarak yakalanması gerektiğine inanıyorum. Suçluların sağ olarak ele geçirilmeleri, insan hakları gereğidir."

Erdal Aksu'nun Yığıntepe Köyü'nde çiftçilik yapan babası Mürsel Aksu ölünce, ailesi köyden ayrıldı. Erdal Aksu, 9'u kız, 12 çocuklu bir ailenin oğlu. Aksu'nun kardeşlerinden 2'si üvey, 9'u öz. Ailesi şuan İzmir'de yaşıyor.

AŞAĞIDAKİ YAZI VATAN GAZETESİNİN ARŞİVİNDEN ALINMIŞTIR:

Dakika dakika uçak kaçırma operasyonu

Tarih 29 Ekim 1998... 34 yaşındaki Erdal Aksu, Adana-İstanbul seferini yapan Ayvalık isimli Boeing 737 uçağını kaçırdı. Pilot'tan Kule'ye: Uçakta PKK'lı var. Bombanın pimini çekmiş halde bizi Lozan'a doğru yönlenmemiz için uyarıyor

VATAN, 29 Ekim 1998'de Adana-İstanbul seferini yaparken kaçırılan Ayvalık isimli Boeing 737 uçağının pilotu ile hava korsanı ve emniyet görevlileri arasında yapılan ve 7 saat süren konuşmaların ve pazarlıkların bant kayıtlarına ulaştı.
İşte pilotun ilk ikazım verdiği an ve ölü ele geçirilen hava korsanı Erdal Aksu ile kulede bulunan emniyet görevlileri arasındaki konuşmaların ve operasyonun telsiz konuşmalarının banttan deşifre edilmiş metni:

Saat 18.37

THY 487: Ankara 
KULE: Devam ediniz efendim dinliyorum.

THY 487: Efendim uçakta bir adet PKK'lı var. Elinde bomba ile tabanca taşıyor. Bombanın pimini çekmiş halde bizi Lozan'a divert etmemiz (yönelmemiz) için uyarıyor. Ancak yakıtımızın olmadığını, mecburen Ankara'ya ya da İstanbul'a inmek zorunda olduğumuzu anlatmaya çalışıyoruz. Ancak ikna edilecek cinsten değil.

KULE: Anlaşıldı efendim.

Saat 18.59

THY 487: Ankara. Efendim Sofya'ya divert ediyoruz. Yakıtımız şu an yetecek gibi görünüyor. Bizim için bir uçuş planı talep edebilir misiniz?

KULE: Efendim Sofya'ya mı gidiyorsunuz?

THY 487: Ankara, Efendim Ankara'ya dönüyoruz. Şu an plan içerisindeyiz. Yabancı bir meydan rotasında devam edeceğimizi ikna etmeye çalışıyoruz.

KULE: Şu an Ankara'ya mı dönüyorsunuz?

THY 487: Ankara'ya dönüyoruz efendim. Aksu konuşmaları dinliyordu. O yüzden Sofya'ya rota çizdik. İnişte lütfen yabancı dille konuşulursa yani Sofya ya da yabancı bir meydana inmiş gibi bir hava yaratılırsa bombayı patlatmayacak sanırım.

KULE: Okey.

THY 487: İniyoruz

(Korsan yolcuların bulunduğu tarafa geçiyor.)

Saat 21.05
THY 487: Anlaşıldı. Şu an uçakta tek terörist varmış. Kabin ekibi tüm yolcuları tek tek kontrol ettiler. Öyle şüpheli şahıs yok.

KULE: İngilizce anlıyor mu?

THY 487: Negatif.

KULE: Anlaşıldı. Teröristin pozisyonunu tekrar söyler misiniz?

THY 487: Terörist ön sağ kapıda arkasını dönmüş, ayakta duruyor. Tam karşısında da bir tane yolcu var. Onu uzaklaştırırız sanıyoruz.

KULE: Anlaşıldı efendim.


...Ve harekat başladı
Korsan Erdal Aksu, uçağın Sofya'ya indiğini sanıyordu.
Oysa uçak Esenboğa Havaalanı'na indirilmişti. Bu sırada kendisini Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliği Müsteşarı olarak tanıtan dönemin Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Osman Ak devreye girdi. Ve pazarlığın bundan sonraki bölümünü Osman Ak yaptı.


Saat21.12
Osman Ak: Ben büyükelçilik birinci müsteşarı.

THY 487: (pilot burada Erdal Aksu'nun daha önceden yazılı olarak hazırladığı bir metni okuyor.)

Ak: Mesajı aldım, değerlendireceğiz. Biz direkt konuşalım.

Erdal Aksu: Bu mesajın geçip geçmemesi önemli değil. Az önce diyorsunuz ki, burada kadınların işte insanların hayatları tehlikede. 14 yıldır süren savaşta ölenleri niye söylemiyorsun? Türk Devleti'nin temelinin atıldığı Lozan'a kadar götüreceğiz bu uçağı. Yani kaptan söz verdi bu konuda kendi insiyatifiyle.

Ak: Ortada bir pazarlık konusu olarak kadınlar ve çocuklar gündemde. Bu konuda sizden anlayış bekliyoruz.

Erdal Aksu: Bakın bizim tavrımız devlete karşıdır. Yani bunu anlamanız gerekiyor. Bunu anlamadığınız zaman size kesinlikle anlatacağız. İnanın bu mücadele son kişi kalıncaya kadar savaşacağız. Söyleceğim bu kadar.

Ak: Konuyu Türkiye'ye ileteceğim.

Erdal Aksu: Bakın beyefendi şu anda Türk devletinin o şoven anlayışı ile dayatmaya devam ediyorsunuz. Bakın ben size bazı somut örnekler vereyim. Yani orada yirmi otuz hatta daha fazla asker ölüyor. Sibel Can'ın televolelere bilmem her gün malolması kadar biraz insanlara değer verin...

Saat 21.34
THY 487: Efendim terörist gitti. Emniyet kuvvetleri arka kapıdan çaktırmadan yolcu gibi girebilirlerse bir harekat gerçekleştirebilir. Arkayla hiçbir alakası yok. 

KULE: Anlaşıldı.

Saat 21.36
THY 487: Uçağın sol arka kapısını açtık. Yolcu gibi içeri girip iknaya çalışabilirler.

Bu konuşmalardan sonra terörist Erdal Aksu kokpite geliyor; pazarlık saatlerce devam ediyor. Aksu, uluslararası havacılık kurallarına göre şu anda Lozan'a inilemeyeceği konusunda ikna edilmeye çalışılıyor. Yakıt ikmali için tanker gönderilirken polisler de içeriye sızmaya başlıyor. Bayan polislerin yanı sıra Emniyet Müdür Yardımcısı İlhan Çetingöz'ün liderliğinde bir tim özel harekatçı da yolcu kabinine giriyor. İçeri giren polisler kadar yolcu da aynı kapıdan tahliye ediliyor.

Saat 22.55
Özel tim görevlileri kokpitten yolcu kabinine çıkış yapan teröristi hareket yapmasına izin vermeden etkisiz hale getiriyor. Ve silah sesi. Aksu öldürülüyor. 

Ak: Kaptan sesim geliyor mu?

Pilot: Mutabıkız. Harekat başarıyla sonuçlandı...









Erdal Aksu ile ilgili, bazı taraflı haberler:















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder