11 Ekim 2013 Cuma

Aksoy hasta tutsak Kartal'ın durumunu Meclis'e taşıdı

Erzurum H Tipi Cezaevi'nde tutulan ağır hasta tutsak Burhan Kartal'ın durumunu Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e soran BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, acil ameliyat olması gereken ve her geçen gün durumu ağırlaşan Kartal'ın cezaevi koşullarında tedavi olmasının olanaklarının kalmadığına işaret etti.


BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Adalet Bakanı Sadullah Ergin tarafından yanıtlanması talebiyle soru önergesi verdi. Türkiye cezaevlerinde kalmakta olan çok sayıda hasta tutuklu ve hükümlünün tahliye edilmedikleri gibi gerekli tedaviden de mahrum bırakıldığını hatırlatan Aksoy, Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki Burhan Kartal'ın hipertansiyon ve böbrek hastası olduğunu ayrıca prostat, mide ve damar tıkanıklığı hastalıklarının olduğunu ifade ederek, cezaevinde tedavi olanaklarının olmadığını vurguladı.

'Cezaevinde tedavi olanakları yoktur'

Erzurum'da 5 kez böbreğinden ameliyat olan Kartal'ın acilen Ankara Numune Hastanesi'ne sevk edildiğini, Sincan 2 No'lu F Tipi Cezaevi'nde insanlık dışı uygulamalara tabii tutulduğunu ve tedavisi yapılmadan tekrar Erzurum'a gönderildiğini belirten Aksoy, böbrek damarlarından acilen ameliyat olması gerektiği için Kartal'ın sonra 22 Eylül'de İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesine sevk edildiğini hatırlattı. Aksoy, "Kartal'a doktorlar 'Ameliyatın çok riskli. Her an her şey olabilir. Ayrıca masraflı bir ameliyat. 30-40 bin TL civarındadır. Bakanlık bunu karşılamayabilir. Biz senin ilaçlarını yeniden düzenleyelim.Yapacak başka bir şey yok' diyerek, kendisini yeniden Erzurum'a gönderiyorlar" diyerek, Kartal'ın ağır hastalığı nedeniyle infazının geçici süreyle ertelenmesi talebinin de Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu'nun verdiği raporla reddedildiğini belirtti. Acil ameliyat olması gereken ve her geçen gün durumu ağırlaşan Kartal'ın cezaevi koşullarında tedavi olması olanaklarının kalmadığına işaret eden Aksoy, şu soruların cevaplandırılmasını istedi:

"Burhan Kartal'ın tedavileri hangi gerekçeyle yapılmamaktadır? Erzurum Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi raporları olduğu halde, Kartal neden ameliyat edilmemiştir? Kartal, neden Ankara Numune Hastanesi'nde tedavi edilmeden geri gönderilmiştir? Burhan Kartal'ın Adli Tıp Kurumu'na sevki yapılmamış mıdır? Yapılmamışsa gerekçesi nedir? Bakanlığınızın hasta tutuklu ve hükümlülerin durumlarına ilişkin yakın zamanda bir çalışması olacak mıdır? 2012 ve 2013 yılları arasında hastalığı nedeniyle tahliye edilen hükümlü sayısı kaçtır? Bunların yargılandığı suç maddeleri hangileridir?"

Dicle Haber Ajansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder