4 Ekim 2013 Cuma

Ağrı Dağı’nda kaybolan MacKenzie’yle ilgili BBC’de belgesel

2010 yılında Nuh’un Gemisi’ni aramak amacıyla çıktığı Ağrı Dağı’nda kaybolan İskoçyalı Donald Mackenzie’yle ilgili kardeşinin çektiği belgesel BBC Alba kanalında yayınlanacak. 47 yaşındaki İskoçyalı Donald Mackenzie’nin bir arkadaşı, Ağrı’da bulunan Mackenzie’nin 14 Ekim 2010’da kaybolduğunu duyurmuştu.


Mackenzie’nin çıktığı Ağrı Dağı’ndan geri dönmediği bildirilmişti, yapılan arama çalışmalarından sonuç alınamamıştı. Derick Mackenzie’nin kardeşi, Donald’ın başına ne geldiğiyle ilgili yaptığı araştırmayı anlatan belgesel Perşembe günü İskoç dilinde yayın yapan BBC Alba kanalında yayınlanacak. Mackenzie, kardeşinin ya aşırı dinciler tarafından öldürüldüğünü ya bir saldırıya uğradığını ya da dağda bir kaza sonucu öldüğüne inanıyor. Donald’ın 40’lı yaşlarının başlarında Nuh’un Gemisi’ni araştırmaya başladığı ve bu amaçla gerçekleştirdiği seyahatlerini karşılamak için farklı işler yaptığı belirtiliyor.

Mackenzie belgeselin, insanları kardeşinin ölümüyle ilgili yeni bilgiler getirmesini umduğunu söylüyor. “Türkiye’de buna büyük ilgi olacak” diyen Mackenzie, Türk yetkililerin filmi izlemesini ve olayın yeniden ele alınmasını umduğunu belirtiyor . Türk medyasında yer alan haberlerde Mackenzie’nin misyoner olduğu bildirilmişti.
26 Eylül 2010 tarihinde Sabah gazetesinden Mediha Olgun tarafından kendisiyle yapılan röportajda Mackenzie, misyoner olduğunu söylemişti. Mackenzie “Hiç dağa tırmandın mı” sorusuna ise şu cevabı vermişti: “İki kere çıktım. Çok tehlikeli buluyorum. Dağ çok denetimsiz. Her isteyen istediği yerden çıkıyor. Kim olduğunu bilmediğimiz bir sürü insan var dağda.”

Uzun zaman kardeşini aradı

İskoçya’nın Stornoway adlı küçük bir kasabasında yaşayan Derick MacKenzie (48) 28 Eylül 2010’da henüz 47 yaşındayken Ağrı Dağı’nda kaybolan misyoner ağabeyi Donald’ı aramak için uzun süre Ağrı Dağı’nda araştırmalar yaptı. MacKenzie, “Ne olduğunu bilmiyorum. Bir kaza geçirdiğini ya da cinayete kurban gittiğini düşünüyorum” diyor. Kayıp misyoneri en son görenlerden Musa Kotal’ın da yanına giden MacKenzie ağabeyini bulmak için her şeyi yapacağını söylüyor. Ağabeyinin kaybolmadan önceki en yakın arkadaşı olan Kotal’ın Örtülü Köyü’ndeki evini ziyaret eden MacKenzie ağabeyinden bahsedildiğinde Kotal’ın gözyaşlarını tutamadığını belirtiyor.

2010’da kardeşi kaybolduktan sonra AKUT’un kurucu üyelerinden Nasuh Mahruki ile görüşen MacKenzie 15 kişilik bir ekibin birkaç gün boyunca kardeşini aradığını ancak sadece 3 bin 200 metre yüksekliğe çıktıklarını söyledi. MacKenzie ağabeyi Donald’ın kaybolduğu yüksekliğin ise 4 bin 480 metre olduğunu dile getirdi. MacKenzie Mahruki’nin kendisine “Arama çalışmalarına son verdik çünkü dağda PKK’lı olduğuna inandığımız 2 kişi gördük” dediğini belirtti. Ancak MacKenzie Mahruki’nin daha sonra “Adamların silahlı olup olmadığından emin değildik” demiş olmasına da dikkat çekmişti.

Ailesine ‘Nuh’un gemisini buldum’ dedikten kısa süre sonra kaybolan misyoner ve mimar MacKenzie’nin son sözleri ‘Tarihi keşfine 50 metre kaldığı’ yönündeydi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder