5 Ekim 2013 Cumartesi

Ağrı’da Her Gün Güney Kürdistan’a Hayvan Gönderiyor

Ağrı Ziraat Odası Başkanı Yavuz Aydemir'in açıklamalarına göre, her gün 250 ile 300 arası büyükbaş hayvan, Güney Kürdistan'a (Irak Federal Kürdistan Devleti) gidiyor.


Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ağrı Ziraat Odası Başkanı Yavuz Aydemir, geçen yıla göre buğday miktarında bir artış olduğunu belirtti. Bu yıl tarım ve hayvancılık için çok güzel bir yıl olduğunu dile getiren Aydemir, “Geçen yıl Ağrı ofisimize gelen buğday miktarı 2 bin 80 tondu. Çok şükür ki bu yıl 6 bin 886 ton olmuştur. Bu dört beş kat artmıştır. Bu anlamda çiftçimizin biraz yüzü gülmüştü. Saman konusuna gelirsek geçen sene biliyorsunuz saman krizi yaşanıyordu. Biz tabi şahsı olarak cebimizden 100 bin lira doğrudan sübvanse ederek çiftçimize ucuz saman sağladık. Bu sene bazı önlemler aldık. Aldığımız önlemler inşallah işe yarayacak ve bu sene saman krizi yaşanmayacak. Çiftçimiz pahalıya saman almayacak” dedi.

Her gün Güney Kürdistan'a hayvan gönderdiklerini belirten Aydemir, “Bu sene hayvan fiyatlarında bir kıpırdama oldu. Her gün 250 ile 300 arası büyükbaş hayvan, Güney Kürdistan'a gidiyor. Bunun için Gıda, Tarım ve hayvancılık İl Müdürlüğü, Vali bey’n emriyle gerekli kolaylıkları sağlıyor. Oradan gelen tüccara, tacire ve bunlarda sorun yaşanmıyor. Çok şükür hayvan pazarında bir hareketlilik var. Buradan batıdaki İzmir, Ankara, İstanbul'daki tüccarları ve tacirleri ilimize bekliyoruz. Kurban satışları 10 gündür başladı. Bir ay öncesine göre hayvan fiyatları yüzde 15-20 arttı. Bu benim hoşuma gidiyor.  Küçükbaş hayvan alınmasında fayda görüyorum. Hatta ben hemşerilerimden şunu istiyorum. Ortaklı büyükbaş hayvan alacağına herkes küçükbaş hayvan alırsa en azından çiftçimize faydası olur. 5-6 ortak yapıp tosun yada düğe alacaklarına tek tek küçükbaş hayvan alırlarsa bu bizim küçükbaş hayvancılıkla uğraşan çiftçimize iyi bir destek olur. Vatandaşlarımıza birde uyarıda bulunmak istiyorum. Vatandaşımız hayvan alırken yüklü olup, olmamasına dikkat etsinler. Veterinere gösterip öyle alsınlar. Yüklü hayvan yazıktır, günahtır. Kurban durumu iyi olanlar için kesmek farzdır. Herkesten almasını istiyorum. Allah'ın emridir. Bizde Allah'ın kulları olarak bu emre uymak zorundayız” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder