31 Ekim 2012 Çarşamba

Feminist sanatçılar: Melek Karaaslan davasının takipçisiyiz

 Feminist Sanatçılar Platformu, eşi ve eşinin ailesi tarafından gördüğü şiddet nedeniyle 24 yaşında hayatını kaybeden Melek Karaaslan'ın ölümüne sebebiyet verenlerin yargılanacağı davanın takipçisi olacağını bildirdi. Dava 29 Kasım’da Ağrı’da başlıyor.


Eşi ve eşinin ailesi tarafından gördüğü şiddet nedeniyle 24 yaşında hayatını kaybeden 2 çocuk annesi Melek Karaaslan'ın ölümünün ardından babası Kasım Levent, eşi Ferdi Karaaslan, kayınpederi Kutbettin Karaaslan ile kayınvalidesi Naciye Karaaslan hakkında "suç ihmalli davranışla ölüme sebebiyet vermekten" müebbet hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. 29 Kasım'da Ağrı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanacak davaya ilişkin kadın örgütleri de sahiplenme ve duyarlılık çabası içinde.

Feminist Sanatçılar Platformu, gördüğü şiddet nedeniyle hayatını kaybeden 2 çocuk annesi 24 yaşındaki Melek Karaaslan'ın eşi, babası, kayınpederi ve kayınvalidesi hakkında müebbet hapis cezası istemiyle açılan davaya ilişkin açıklama yaptı. "Ağrı'nın Hamur ilçesinde işkence gören, aç bırakılan, kötü muamele yüzünden bebeğini kaybeden bir kadın vardı" denilen açıklamada, kayınpederinin, "Eğer ailesi gelmeseydi, biz hastaneye götürecektik" ifadelerine, "Bir kadını tuvalete kilitleyip, aç susuz bırakmayı küçük bir ihmal sayıyor belli ki. Bu ihmal değil, cinayet!" diyerek tepki gösterdi.

Melek Karaaslan'ın sadece 16 yaşında evlendirildiği kişinin ailesinin kurbanı olmadığı belirtilen açıklamada, "Sistematik işkence uygulandığı tespit edilen ve 30 kiloya düşen Melek'i geleneklerin, gelenekleri uygulayan aile büyüklerinin ellerinden alamayan, vatandaşını sahiplenemeyen bir devlet de var karşımızda. Ayşe Paşalı da benzer bir kaderi paylaşmıştı ve kayda geçen, geçmeyen binlerce kadın da. Bu vahşeti unutturmayacağız. Platform olarak da davanın takipçisi olacağız" denildi.

MELEK KARAASLAN’IN YAŞADIĞI DRAM

16 yaşında evlendirilen Karaaslan'a eşi ve eşinin ailesi tarafından şiddet uygulanmaya başladı.

Eşinin ailesi tarafından 18 yaşında eksi 30 derecede sokakta doğum yapmak zorunda bırakıldığı için ölü çocuk doğuran Karaaslan'ın gördüğü şiddet gün geçtikçe arttı. Yaşadıkları nedeniyle akli dengesini de yitirmeye başlayan Karaaslan, şiddetten kaçtı ancak yine öz babası tarafından "namus meselesi" denilerek, tekrar eşinin ailesinin yanına geri getirildi.

Genç kadın evde tuvalete kapatılırken, 30 kiloya kadar zayıfladı. "Öldüremedikleri için ölüme terk etmişler" denilen ve ruh sağlığını yitiren Karaaslan Ağrı'da kaldırıldığı hastanede ilk müdahale yapıldıktan sonra Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Ancak tedavi altına alınmasına rağmen Karaaslan, 25 Temmuz 2012 tarihinde hayatını kaybetti.

Fırat Haber Ajansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder