3 Ekim 2012 Çarşamba

21 kentin STK temsilcileri: 'İmralı ve Kandil ile görüşeceğiz'


Aralarında Diyarbakır, Urfa, Batman, Mardin, Bitlis, Bingöl, Hakkari, Van, Kars gibi kentlerin Sanayi ve Ticaret Odaları ile Ticaret Borsası Başkanları yaptıkları ortak açıklamada Kürt sorununun çözümü için silahların susturulmasını ve yeniden müzakere ortamının gerçekleşmesini isteyerek, gerekirse İmralı ve Kandil ile görüşme talebinde bulunacaklarını söylediler.


Diyarbakır'da 21 il ve ilçenin Ticaret ve Sanayi Odaları ile Ticaret Borsaları Başkanları yaptıkları ortak açıklamada, Kürt sorunun çözümü için silahların susturulması, yeniden müzakere ortamının sağlanması için Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerle görüşeceklerini açıkladı. Açıklamada, gerekirse PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın bulunduğu İmralı ve Kandil ile görüşme talebinde bulunacakları belirtildi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nda bir araya gelen Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası Başkanları, önce basına kapalı 2 saat süren bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıdan sonra hazırlanan ortak basın açıklaması metnini Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Remzi Can okudu. Can, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi”nin Ticaret ve Sanayi Odaları ve Ticaret Borsa Başkanları olarak bir araya geldiklerini belirterek, "Ülkemizin en temel meselesi olan ve 30 yıldan beri süren çatışma ortamının artık çekilemeyecek duruma gelmesi nedeniyle toplandık. Kürt sorunu, ülkemizde özellikle de bölgemizde yıllardan beri çok ciddi yaralar açmıştır. Her gün onlarca gencimizin öldüğüne şahit oluyoruz. Ve bu ölen gençlerimizin acısını yüreğimizde hissediyoruz" dedi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Remzi Can, atık bu ülkede hiç bir annenin gözyaşı dökmesine tahammüllerinin kalmadığını, bugün yaptıkları toplantı sonucunda bütün oda ve borsa başkanlarının ortak kararını kamuoyu ile paylaşmak istediklerini söyledi.

Can şöyle konuştu: "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grubu bulunan tüm siyasi partilerle görüşme talebinde bulunacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız, Meclis Başkanımız, hatta çözüme ulaşmak için Kandil ve İmralı ile de görüşme talebimiz olacaktır. Bugün bu toplantıda ortaya çıkan diğer önemli bir faktör de şudur. Çözüme dönük iyi niyet göstermeyen parti ve taraflar tarafımızdan kamuoyuna teşhir edilecektir. Bütün amacımız diyalog ve müzakere ortamının bir an önce oluşturulmasıdır. Sonuç olarak, akan kanın durması ve bölgemizde huzur ve güven ortamının tesisi için bir an önce silahların susması ve karşılıklı müzakerelerin başlamasını istiyoruz."

Açıklamadan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Remzi Can, girişimlerine şu an itibariyle başlayacaklarını ve heyet oluşturacaklarını belirtti.

Can, "Çünkü bir taraftan müzakerelerin sürdüğü belirtilirken birileri bunu bozuyor. Bundan sonra bunları da teşhir edeceğiz" dedi.

Toplantıya Diyarbakır, Şırnak, Kars, Van, Urfa, Hakkari, Bingöl, Muş, Dersim, Adıyaman, Batman, Ağrı, Mardin, Bitlis illeri ile Nusaybin, Kızıltepe, Erciş, Tatvan, Siverek, Cizre ve Doğubayazıt ilçelerinin Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası başkanları katıldı.

ANF

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder