31 Ekim 2012 Çarşamba

Tutsak yakınlarının yürüyüşüne polis barikatı


(DİHA) - Cezaevinde açlık grevi yapan PKK ve PAJK'lıların yakınları ile binlerce yurttaşın Adalet Bakanlığı'na yapmak istediği yürüyüşe polis barikat kurarak, engelledi.

Diyarbakır, Mardin, Van, İstanbul, Siirt ve Ağrı'dan Ankara'ya gelen ve bir dizi temaslarda bulunan açlık grevi eylemcilerin annelerinin Adalet Bakanlığı'na yapmak istediği yürüyüşü polis engelledi.

DİSK Ağrı Şubesi; Cezaevindeki Ölüm Orucuna Kim Dur Diyecek


DİSK Genel-İş Sendikası Ağrı Şube Yönetimi adına Şube Başkanı Ersin ERİNCİK’in Cezaevlerinde PKK'li ve PAJK'lı tutsaklarca yapılan açlık grevine yönelik basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasında Erincik şu ifadelere değindi;   “65 cezaevinde yaklaşık 700 PKK'Lİ ve PAJK'lı tutsağın , Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması, anadilde savunma ve ana dilin yaşatılması önündeki diğer engellerin kaldırılması amacıyla başlattığı açlık grevi maalesef 51. gününe girmiş bulunmaktadır...

Ağrı’da tutsaklar tek kişilik hücrelere atıldı


Açıklamada, Ağrı M Tipi Cezaevinde bulunan PKK’li tutsakların da durumlarına dikkat çekilerek, cezaevinde ciddi sorunların baş gösterdiği vurgulandı. Açıklamada, Ağrı Cezaevindeki sorunlar şöyle sıralandı: “Ağrı M Tipi Cezaevinde Hakan Tunç, Koray Yasin, Sedat Karabalık ve Engin Turak 17 Ekim tarihinde itibaren süresiz-dönüşümsüz açlık grevine dahil olmuşlardır. Bu arkadaşların tamamı cezaevinde yeni ve son birkaç ay içerisinde tutsak düşen arkadaşlardır. Arkadaşlarımız direnişe başladıkları gün cezaevi idaresi tarafından tek hücrelere alınmışlardır. Arkadaşlarımız 17 Ekim’den beri açlık grevi direnişini hücrelerde sürdürmektedir. Halen Ağrı M Tipi Cezaevinde olduklarını bildiğimiz bu arkadaşlardan sağlıklı bir bilgi alamıyoruz. Yaşamlarından ve güvenliklerinden endişe duyuyoruz. Başta İHD olmaz üzere bölgedeki sivil toplum örgütlerini ve barolardan bu konuda duyarlılık bekliyoruz. Orada bulunan arkadaşlarımızın başlarına gelebilecek en küçük bir sorundan ya da yaşanabilecek kayıplardan başta Ağrı M Tipi Cezaevi idaresi olmak üzere Adalet Bakanlığı sorumlu olacaktır.”

Feminist sanatçılar: Melek Karaaslan davasının takipçisiyiz

 Feminist Sanatçılar Platformu, eşi ve eşinin ailesi tarafından gördüğü şiddet nedeniyle 24 yaşında hayatını kaybeden Melek Karaaslan'ın ölümüne sebebiyet verenlerin yargılanacağı davanın takipçisi olacağını bildirdi. Dava 29 Kasım’da Ağrı’da başlıyor.

30 Ekim 2012 Salı

Ağrı Barosu: Ölümler yaşanmadan çözüm bulun


AĞRI (DİHA) - Tutsakların 49'uncu gününe giren süresiz-dönüşümsüz açlık grevlerine dikkat çeken Ağır Barosu, ölümlerin yaşanmaması için derhal çözüm bulunmasını istedi.

BDP Ağrı'da AKP İl Binası Önüne Siyah Çelenk Bıraktı

 BDP Ağrı il örgütü 30.10.2012 (bugün) saat 11:00'da Belediye işmerkezi önünde, grevdeki tutuklulara destek vermek amacıyla Ağrı’da bir basın açıklaması yaptı.

Ağrı ve İlçelerinde Açlık Grevleri

Ağrı BDP'de nöbet degisimi. Ölüme seyirci olma!

Ağrı Bölgesi'nde halk tutsaklara sahip çıktı

 AĞRI MERKEZ

Üç gündür açlık grevinin sürdüğü Ağrı'da BDP İl binası önünde toplanan kitle, AKP İl binasına doğru yürüyüşe geçti. BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy'un da aralarında bulunduğu kitle, "Bu ateş sizi de yakacak", "Azadiya Öcalan azadiya me ye", "Talepleri taleplerimizdir", "Zindan direnişleri onurumuzdur" pankartları taşıdı. "Öcalansız dünyayı başınıza yıkarız", "Bê serok jiyan nabe", "Yaşasın zindan direnişi" sloganlarının atıldığı yürüyüşten sonra kitle AKP İl binası önüne siyah çelenk bırakmak istedi.

29 Ekim 2012 Pazartesi

AĞRI EĞİTİM SEN Açlık grevleri için Basın Açıklamasını yaptı

 KESK ve Eğitim Sen Sendika binası önünde toplanan KESK, DİSK, TTB, TMMOB, İHD, SES sendika üyeleri Dövizler, Afişler ve Pankartlar açarak sloganlar eşliğinde Kağızman Caddesine kadar yürüdüler.

Doğubayazıt Belediyesinden Personeline Teşekkür Belgesi


Doğubayazıt Belediyesi'nde görevli temizlik personellerine çalışmalarından dolayı plaket, teşekkür belgesi ve çeşitli hediyeler verildi.
Doğubayazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz, belediye toplantı salonunda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, ilçenin en sıkıntılı sorunlarından olan temizlik probleminin çözümünde personelin özverili çalıştığını söyledi.

YARIN (30 EKİM) AĞRI'DA HAYAT DURACAK


Ağrı’da yarın saat 12.00’da BDP İl binası önünde toplanacak olan kitle, yürüyüş ile AKP İl binası önüne kadar gelerek, siyah çelenk bırakıp basın açıklaması yapılacak. BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy’un da katılacağı yürüyüşle ilgili yapılan açıklamada halka kepenk kapatarak, yaşamı durdurma çağrısı yapıldı. Açlık grevlerin sürdüğü Taşlıçay, Diyadin, Doğubayazıt, Patnos İlçeleri’nde ise BDP İlçe binaları önünde saat 10.00’da kitlesel basın açıklamaları yapılacak.

28 Ekim 2012 Pazar

Ağrı'da Açlık Grevlerine Destek


BDP Ağrı İl Örgütü'nde başlatılan açlık grevine BDP İl Başkanı ve yöneticilerinin yanı sıra yurttaşlar da katıldı. Açlık grevi eyleminin "topyekun direniş günü" olarak ilan edilen 30 Ekim'e kadar süreceği belirtildi. Açlık grevi eyleminin yapıldığı İl binasına "An azadi an azadi", 'Sayın Öcalan'ın özgürlüğü özgürlüğümüzdür" pankartları asıldı. BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy açlık grevindekileri ziyaret etti. Aksoy, "Şimdi açlık grevine bedenini yatıran arkadaşlarımız kendi anadilinde savunma yapamıyorlar, hala 'bilinmeyen bir dil' deniliyor. Arkadaşlarımızın talepleri meşrudur biz de Kürt halkı olarak bu eylemlerin içinde olacağız" dedi. Aksoy, Türkiye'nin her ilinde çeşitli eylem ve etkinliklerinin devam ettiğini belirterek, 30 Ekim'de yapılacak basın açıklamasına bütün Ağrı halkını davet etti. Aksoy, daha sonra açlık grevindekileri ziyaret etmek üzere Patnos'ta doğru yola çıktı.

Ağrı’da Açlık Grevi 3. Gününde


Dönüşümlü olarak açlık grevi eylemine devam eden 1. grup, 29.10.2012 tarihinde saat 17:00’da grevi 2. gruba devir edecek.

Ağrı Bölgesinin En Büyük Otogarı Doğubayazıt'da Yapılıyor

Açlık Grevinde Bir Ağrılı


Umut Çamlıbel (Ağrı- Bazîd)

2008 Yilindan Beri Tutuklu

Mahkemede İfadesini Kürtce Vermek İstemiş
Ve Mahkemece Anlasilmayan Bir Dildiye Savunmasina İzin Vermeden
18 Yil'a Mahkum Edilmistir.

Ağrı Çira 3. Olağan Kongresini Gerçekleştirdi


Ağrı Çıra Kültür ve Sanat Derneği 3. Olağan Kongresini 28.10.2012 tarihinde saat 14:30’da dernek binasında gerçekleştirildi.

27 Ekim 2012 Cumartesi

BDP Ağrı’da Açlık Grevine Girdi, Ağrı Çira Eylemcileri Ziyaret Etti


27.10.2012 tarihinde Bdp Ağrı il örgütü parti binasında süresiz açlık grevine girdi.

Ağrı Cezaevi'nde Açlık Grevi


Ağrı M Tipi Kapalı Cezaevi'nde 9 siyasi tutuklu cezaevi idaresinin itirafçılık dayatmaları ve geliştirilen sistematik baskıların son bulması amacıyla 3 gündür süresiz dönüşümlü açlık grevine başladığı belirtildi.

Ağrı'da Açlık Grevi Ve Eylem


Ağrı'nın Patnos ilçesinde, cezaevlerinde başlatılan açlık grevlerine destek amaçlı ilçe binasında 3 günlük açlık grevi başlatıldı. BDP Ağrı İl Başkanı Fahrettin Yıldırım, Patnos Belediye Başkanı Yusuf Yılmaz, BDP Patnos ve Tutak ilçe örgütü, il genel ve belediye meclis üyeleri katıldı. Açıklama yapan Patnos Belediye Başkanı Yusuf Yılmaz, cezaevlerinde başlatılan açlık grevlerine destek vermek amacıyla eyleme girdiklerini belirterek, "Sayın Abdullah Öcalan'ın sağlık, güvenlik ve özgürlük koşullarının sağlanması ve anadilde eğitim ile savunma hakkı önündeki tutsakların taleplerini destekliyoruz" dedi.

Li Agiriyê çalakiyên piştgiriya berxwedana zindanan


Li navçeya Panosê ya Agiriyê ji bi heman armancê li avahiya BDP’ê çalakiya birçîbûnê ya ji 3 rojan hate destpêkirin. Serokê Rêxistina BDP’ê yê Agiriyê Fahrettîn Yildirim, Şaredarê Panosê Yusuf Yilmaz, rêveberên BDP’ê yên Panos û Tutaxê û gelek kesên din tevlî bûn. Şaredarê Panosê Yusuf Yilmaz daxuyanî xwend û dihat kir ku, ew bi armanca piştgiriyê bidin çalakiyên birçîbûnê ya li girtîgehan dest bi çalakiyê dikin û wiha got: “Em piştgiriyê didin daxwazên girtiyan ên şertên Birêz Abdullah Ocalan ên ewlehî, tenduristî û azadiyê pêk bên û mafê perwerdehiya zimanê zikmakî”

LI BAZÎDÊ ÇALAKIYA BIRÇÎBÛNÊ

Li konê ber Şaredariya Bazîdê hate vedan jî bi heman armancê çalakiya greva birçîbûnê dest pê kir. Çalakî dê 2 rojan berdewam bike. Parlementerê Agiriyê Halîl Aksoy, Wekîlê Şaredara Bazîdê Salîh Ersîngun, endamên meclîsa şaredariyê, rêveberên BDP’ê û TUHAY-DER’ê û malbatên girtiyan tevlî çalakiyê dibin.

Rêveberê TUHAY-DER’ê Ahmet Înan diyar kir ku, ew bi armanca di raya giştî de ji bo balê bikşînin ser çalakiya greva birçîbûnê çalakiyê li dar dixin. Parlementerê BDP’ê yê Agiriyê Halîl Aksoy jî wiha got: "Me kurdî rewa kir. Niha girtî ji bo bi kurdî parastinê bikin bedenên xwe ji mirinê re razadin. Hêj jî ji kurdî re dibêjin ‘zimanê nayê zanîn’ Daxwazên hevalên me rewa ne. Em jî dê di nav vê çalakiyê de cih bigirin. Bila hemû kes bizane ku, hêj Kurd ji ber ku mafên xwe diparêzin di girtîgehan de ne. Divê ji bo çareseriya pirsgirêka kurd gav bên avêtin. Em şopkerên van daxwazan na perçeyekî vê yekê ne. Em dê bê navber xebatên xwe bidomînin.”


ANF NEWS AGENCY

26 Ekim 2012 Cuma

DOĞUBAYAZIT‘TA DEMOKRASİ NÖBETİ ÇADIRI

 Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde tutsaklara destek amaçlı belediye yanında kurulan Demokratik Nöbet çadırındaki dayanışma sürüyor. Demokratik Nöbet çadırı, Doğubayazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz, BDP Doğubayazıt İlçe Başkanvekili İbrahim Kaya, belediye meclis ve Genel-İş Sendikası üyelerinin de aralarında bulunduğu kalabalık bir grup tarafından ziyaret edildi.

24 Ekim 2012 Çarşamba

Dengbêj Celoyê Babiya'nın Anısına


18 Ekim 2012

Dengbêj Celo Vefat Etti

Kürt halkının son dönem ünlü dengbêjlerinden Celoyê Babiya sabah saatlerinde geçirdiği kalp kirizi sonucu hayattını kaybetti.

Ağrı Patnos'dan Tutsaklara Destek Eylemi


BDP Patnos İlçe Örgütü ilçe binasından Dörtyol'a kadar yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Patnos Belediye Başkanı Yusuf Yılmaz, il genel ve belediye meclis üyeleri ile çok sayıda yurttaş katıldı.

23 Ekim 2012 Salı

BDP'li Patnos Belediyesi 5 bin aileye bayram yardımı dağıttı


Ağrı'nın Patnos İlçe Belediyesi tarafından 5 bin aileye bayram yardımı yapıldı.
Belediye Başkanı Yusuf Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının yardıma muhtaç ailelerin Kurban Bayramı'nda sevinmelerini sağlamak olduğunu söyledi.

22 Ekim 2012 Pazartesi

Doğubayazıt Bld Başkanı Korkmaz'dan Bayram Kutlama Mesajı


Bizler biliyoruz ki bayramlar, dostlukların pekiştirildiği, dargınlıkların sonlandırıldığı ve birlikte barış içinde yaşama özlemlerinin en üst noktaya ulaştığı günlerdir.

Doğubayazıt’ta bayramda ulaşım ücretsiz olacak


AĞRI (DİHA) - Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde belediye, Kurban Bayramı nedeniyle ulaşımı ücretsiz olarak sağlayacak.

Ağrı ve Van'da operasyon


BEHDİNAN - Türk ordusu Kuzey Kürdistan'a dönük operasyonlarını yoğunlaştırdı. Ağrı ve Van'da operasyonlar sürerken, Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde HPG gerillalarının düzenlediği eylemde, bir dağ geyiği askeri aracı imha edildi. Eylemde 6 asker öldü.

Li Amed, Wan û Agiriyê çalakî û operasyon


 Behdînan - HPG’ê da zanînku gerîlayên HPG’ê li navçeya Licê ya Amedê li dijî karwaneke leşkerî çalakî li dar xistine û di encamêde wesayita ku 6 leşker têde bûn hatiye rûxandin. HPG’ê der barê operasyonên artêşa Tirk û çalakiyên gerîlayan ên li Amed, Wan û Agiriyê de agahî da.

Li Agiriyê Piştgiriya Berxwedana Zindanan


Li navçeya Bazîd ya Agirî Nûnertiya Bazîdê ya TUHAYD-DER'ê jî ji bo piştgiriyê bidin greva birçîbûnê ya girtiyan Konê Çareseriya Demokratîk vekir. Li ber konê kêleka şaredariyê daxuyaniya çapemeniyê hate dayîn. Parlementerê BDP'ê ya Agirî Halîl Aksoy, Şaredara Bazîdê Canan Korkmaz, Cigirê Şaredarê Îdirê Huseyîn Malk, nûnerên TUHAYD-DER ya Bazîdê, Serok û rêveberên rêxistina BDP'ê ya Îdir, Bazîdê û gelek kes beşdarê daxuyaniyê bûn.

Ağrı'dan "Vicdan" Çağrısı


Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde TUHAYD-DER Doğubayazıt Temsilciliği süresiz-dönüşümsüz açlık grevine destek amaçlı Demokratik Çözüm Çadırı kurdu. Belediye yanında kurulan çadırın önünde basın açıklaması yapıldı.

21 Ekim 2012 Pazar

DKM; Bölge Temsilcimiz H.İbrahim Cengiz Evlendi

 Doğu Anadolu Temsilcimiz Halil İbrahim Cengiz bu düğünle bekârlığa veda ederken, Ekim 17’de Elazığ’da kına gecesini Ayın 19unda Ağrı’da kına gecesini, Ayın 20sinde ise Ağrı’da düğünü yaptı. Düğününü yaparken de ne kimliğinden nede kültüründen taviz vermedi.

Melek'i Öldürenler 3 Yılla Yargılanacak!


Ağrı'nın Hamur ilçesinde yaşayan Kürt kadın Melek Karaaslan (24) cinayetiyle ilgili soruşturmanın, "adam öldürmek" değil, "eziyet" suçu kapsamında yürütüldüğü ortaya çıktı. Buna göre; Karaaslan'ın ölümüne neden olan eşi ve eşinin ailesi 3 yıl hapis cezası alıp kurtulabilecek.

Sağlık emekçilerine yönelik şiddet sürüyor


Ağrı Doğubeyazıt Devlet Hastanesi'nde görev yapan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Bayat, hasta yakınlarının sözlü ve fiili şiddetine maruz kaldı.

Doğalgaz boru hattında patlama


AĞRI - Doğubayazıt’a bağlı Somkaya (Teperız) köyünde doğalgaz boru hattında patlama meydana geldi

20 Ekim 2012 Cumartesi

Savcıyı öldürdüğü belirtilen Batur hakkında kırmızı bülten


AĞRI (DİHA) - Doğubayazıt'ta Cumhuriyet Savcısı Hakan Kılıç'ı öldürdüğü iddia edilen Barış Batur hakkında hazırlanan ve 2 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası isteyen iddianame, Erzurum 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde kabul edildi. 11 kişinin yargılandığı davada firari olan Batur hakkında kırmızı bülten çıkarıldı.

Eski korucu öldürülmüş halde bulundu


Ağrı - Ağrı merkeze bağlı Söğütlü (Qerecihenem) Köyü'nde iki gündür kayıp olan eski korucu Eşref Kocabey (61)köye 8 kilometre uzaklıktaki Köroğlu yaylasında ölü bulundu.

19 Ekim 2012 Cuma

Çanda Kurdî / Lox û Destar

Bi Kurdî navên wê: Lox, Loq, Bageran, Kevirê Basmê, Loqloq, Gindor, Loxik, Loxlox, Banger, Bangeran, Darloq, Bagurdan, Loxik, Gundor, Bangirû, Bonger, Bagurdan, Bangerik, Keysik, Bankut,

19.10.2012 Ağrı Merkez / Kına Gecesi

Murat Cengiz'in kına gecesi - Ağrı Merkez

Ağrı'daki STK’ler: Açlık grevinde kritik günlere girildi!


AĞRI - Ağrı'da TTB, KESK, DEV-SAĞLIK İŞ ve İHD açlık grevindeki siyasi tutsakların durumuna, düzenledikleri basın açıklamasıyla dikkat çekti. Açlık grevinin 'kritik günlere ulaştığı' uyarısında bulunan sivil toplum örgütler hükümet ve kamuoyuna 'harekete geçme' çağrısında bulundu.

Tendürek Dağı’na yılın ilk karı yağdı

 AĞRI (DİHA) - Tendürek Dağı’nın yüksek zirvelerinden Kevire Loda bölgesine yılın ilk karı düştü.

Ağrı’nın Tendürek Dağı yüksek zirvelerinden Kevire Loda bölgesine yılın ilk karı düştü. Kar Diyadin ilçe merkezinden de görülebiliniyor. Yaylada yaşayan yurttaşlar karın erken yağdığını ve havaların gittikçe soğuduğunu söyledi.

DİYADİN’DE TUTSAKLARA YÖNELİK BASKILAR ARTTI


PKK'li ve PAJK'lı tutsakların açlık grevi eyleminin ardından Ağrı'nın Diyadin ilçesinde Diyadin Kapalı Cezaevi'nde bulunan tutsaklara yönelik baskının arttığı belirtildi. Açlık grevine giren tutsakların üzerinde baskıların arttığını belirten Doğubayazıt TUHAYD-DER, kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı. Baskılarla ilgili olarak gerekli incelemelerin yapılacağının belirtildiği açıklamada, "Açlık grevi ile birlikte baskılar artmış. Özellikle görüşe giden aileler, rencide edici davranışlara maruz kalıyor. Cezaevi yönetimi tarafından spor ve sohbet hakları kısıtlanmıştır. Gazeteler bilinçli olarak verilmiyor" diye kaydedildi.

HPG: Ağrı’daki sabotaj eyleminde 38 asker öldü


İran-Türkiye doğalgaz boru hattına Ağrı’nın Eleşkirt ilçesinde bir sabotaj düzenleyen HPG gerillalarının 38 askeri öldürdüğü, 30 askeri de yaraladığı bildirildi.

18 Ekim 2012 Perşembe

GERİLLALARDAN AYNI BÖLGEDE BİRKAÇ SAAT ARAYLA İKİ EYLEM


Ağrı'ya bağlı Zêdkan (Eleşkirt) İlçesi Kurdalya (Türkeli) Köyü mevkiinde İran'dan Türkiye'ye doğalgaz taşıyan boru hattında patlama meydana geldi. Patlamanın ardından yükselen ve 60-70 metre yüksekliğe ulaşan alevler çevre il ve ilçelerden de görüldü. Olay yerine gitmek isteyen askeri komvoy, havaya uçuruldu. Askeri komvoyun patlatılması ardından, Türk medyasının verdiği bilgilere göre 20 asker yaralandı.

DOĞALGAZ BORU HATTINDA PATLAMA


Ağrı'ya bağlı Zêdkan (Eleşkirt) İlçesi Kurdalya (Türkeli) Köyü mevkiinde İran'dan Türkiye'ye doğalgaz taşıyan boru hattında patlama meydana geldi. Patlamanın ardından yükselen ve 60-70 metre yüksekliğe ulaşan alevler çevre il ve ilçelerden de görüldü.

KESK başkanı Lami özgen AĞRI daydı


AKP'li Milletvekili Kerim Yıldız'la İlgili Haberimiz Davalık Oldu


Bugün öğlen saatlerinde gözaltına alınan site yöneticimiz Halil İbrahim Cengiz; "Hakkımda şikâyette bulunan Mehmet Yıldız isimli şahıstan davacı ve şikayetçiyim" dedi.

Aksoy; AKP, Kamu Kurumlarında Hızlla Kadrolaşmaya Gidiyor


AKP hükümeti iktidara geldiği günden itibaren, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında hızlı bir kadrolaşmaya giderek, özellikle önemli mevki ve makamlara kendi yandaşlarını getirmiştir. Ne yazık ki bu kadrolaşma, yargı mensuplarına, valilere ve kaymakamlara kadar uzanmıştır.

Ağrı'da 2 kişi gözaltına alındı

 Ağrı’nın Tutak ilçesi Burnubulak köyüne askerlerin yaptığı baskın sonucu 2 kişi gözaltına alındı.

AĞRI - Ağrı'nın Tutak ilçesi Burnubulak köyüne sabaha karşı saat 04.00 sıralarında jandarma ve özel harekat timleri baskın gerçekleştirdi.

12 Ekim 2012 Cuma