27 Mayıs 2013 Pazartesi

Aksoy: Öcalan özgür olmadıkça Kürtler özgür olmayacak

İsviçre’de yaşayan Kürtler; FEKAR’ın 20. kuruluş yıl dönümünde buluştu. Burada konuşan BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy Öcalan’ın özgürlüğü sağlanmadan Kürtlerin özgür olmayacağını söyledi.


İsviçre’de yaşayan Kürtler, İsviçre Kürt Dernekleri Federasyonu (FEKAR), 20. kuruluş yıl dönümü nedeniyle düzenlenen etkinlikte buluştu. İsviçre’nin Gerlafingen kentindeki Oskar Düğün salonunda düzenlenen etkinliğe yüzlerce kişinin yanısıra BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy ve birçok kurum ve kuruluşun temsilcisi de katıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın, Paris katliamında yaşamını yitiren Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in, Mayıs ayında yaşamını yitiren gerillaların posterleri ve KCK bayraklarının asıldığı salonda sık sık “Biji Serok Apo”, “Şehit namirin”, “Selam selam İmralı’ya bin selam” sloganları atıldı.

Devrim mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan bir dakikalık saygı durusunun ardından başlayan etkinlikte ilk söz alan FEKAR yöneticilerinden Cevdet Demir, FEKAR in 20 yıllık mücadele tarihini anlatarak bundan sonraki süreçte gelinen aşamada şimdiye kadar olduğundan daha fazla mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti.

Demir´in ardından İsviçre Kürt Kadın Hareketi adına söz alan Arzu Güngör ise 9 Ocak'ta Fransa'nın başkenti Paris'te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in faillerinin ortaya çıkarılması gerektiğine dikkat çekti. Herkesin bu katliamın aydınlatılması için mücadele etmesi gerektiğinin altını çizdi.  Demir, yaptığı konuşmanın ardından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Kadınlara yönelik mesajını okudu.

‘SÜRECİN MİMARI ÖCALAN’DIR’

Demir’in ardından BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy konuştu. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın başlattığı Demokratik Çözüm Süreci’nin önemine değinerek bu surecin sadece Kürtleri değil Ortadoğu halklarını özgürleştireceğini vurguladı. Yaşanılan bu surecin mimarının Öcalan olduğuna dikkat çeken Aksoy, bu süreçte Öcalan’ın elini güçlendirmek için büyük bir destek sunulması gerektiğini kaydetti. Süreçle birlikte Öcalan’ın özgürleştirilmesi gerektiğine değinen Aksoy, o Öcalan’ın özgürlüğü sağlanmadan Kürt halkının tam anlamıyla özgürleşmeyeceğini kaydetti.

‘GERİLLA ÖZGÜRLÜĞE YÜRÜYOR’

Başlatılan süreçle birlikte gerillanın geri çekilmesini de değerlendiren Aksoy, gerillanın geri çekilmesinin özgürlüğe yürüyüş olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: “Sayın Öcalan başlattığı süreçle birlikte bir anlamda Demokratik siyasetin önünü açmaya çalışıyor. Gerillanın geri çekilmesi bu süreç dâhilindedir. PKK ve Sayın Öcalan bu süreçte üzerine düşenin en iyisini yapıyor. Ama bu yapılanlara hükûmetin tavrı ne olacak önümüzdeki süreçte daha da netleşecek. Kürtler artık eski Kürtler değil bakın artık halk kendisi kendisini koruyor. Karakol yapımları durdurmak için günlerdir mücadele ediyor.”

‘KONFERANSLAR ÖNEMLİ’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın çağrısı üzerine yapılacak olan konferansların önemine değinen Aksoy, 29 Haziran’da da Brüksel’de gerçekleştirilecek olan konferansa her kesimin katılması ve orada düşüncelerini belirtmesinin çok önemli olduğuna dikkat çekti. Aksoy, sürece sunulan desteğin özgürlüğe ve halkların kardeşliğine sunulmuş destek olacağını vurguladı.

Etkinlik Aksoy konuşmasının ardından MED Kültür Merkezi sanatçılarının ve sanatçı Çetin Oraner’in müzik dinletisiyle geç saatlere kadar devam etti.

Fırat Haber Ajansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder