10 Nisan 2012 Salı

Ağrı İl Özel İdaresi BDP li köyü göçe zorluyor

                     
Yoksa gerçekten (Ziro) Murat köy halkı sürgünemi gönderiliyor? Murat Köylüleri adına yetkililerden bir açıklama
bekliyoruz


Haber: Filiz Demir

Ağrı İl Özel İdaresi Ağrı Merkeze bağlı ( Ziro) Murat Köyüne ait olan 3600 metrekarelik merra alanını yasal yollarla köylülerin elinden alarak devlet hazinesine çevirip, sonrada parselleyip dağıttı. Yıllardır geçimlerini hayvancılık yaparak sürdüren 110 haneli, 1000 nufusa sahip köy halkı ise şu anda 5. bin küçük ve büyük baş hayvanlarıyla birlikte köye sıkışıp kalmış durumdalar.Nasıl mı? Gazetemiz Ağrı Yankı'yı arayan köylüler, "bizim çok büyük sıkıntılarımız var" diye ihbarda bulundular. Bizlerde tarafsız gazetecilik anlayışımızla olayı yerinde görüp, köylülerle birebir konuşup, haberin doğruluğunu resimerle belgeledik.

Şöyleki; 1991yılında Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı; Süleyman Nazif Acarbey, Murat Köyüne gelerek kölülerden, "sizin köyünüze Organize Sanayi Bolgesi yapacağız" diye köye ayit olan 4040 dönümlük, merra alanının 600 metre karesini ister.Dönemin köy muhtarı olan rahmetli Yusuf Aslan ve köylüler de Süleyman Nazif Acarbey'i sevip saydıklarından dolayı köye Organize Sanayi yapılması için 600 dönümü hazineye verir. Daha sonra Ağrı İl Özel İdaresi, Murat Köyüne ait merra yirinin 3600 dönümlük alanı devlet hazine çevirir. Köylüler yıllarca bundan habersiz bırakılır taki, giden Ağrı Valisi Mehmet Çetin'in geçen yıl, şimdiki köy muhtarı olan Abdullah Aslan'ı, İl Özel İdaresine çağırtarak, ' sizin köyde hayvancılık yapması için merralarınızı, Tutaklı işadamımız Menderes Öztürk'e veriyoruz. Bundan sonra Menderes Öztürk sizin köyde besicilik yapacak' der. Abdullah Aslan,da 'bizim köylüler yabancı bir şahsın köyümüzde böle bir iş yapmasına izin vermezler' demesine sinirlenen, Mehmet Çetin'in 'etmezlerse etmesinler zaten 3600 dönümüm hepsi devlet hazinesine çevrilmiş' demesiyle, olay patlak verir.
Amaç köylüyü göçe zorlamak
Amaç köyümüzü göçe zorlamak diyen köy sakinlerinden Mehmet Aslan, Hanifi Polat ve diğer köyüler, Ağrı İl Özel İdaresinin, köylerine ait olan toplamda 3600 metrekarelik köy merrasının, 1200 metre karesini Organize Sanayi Bölgesine,1800 metrekaresini Orman Fidanlığa verildiğini, 600 metrekaresini de Ağrı İl Özel İdaresi yetkililerinin NESCE firmasıyla anlaşarak, NESCE firmasına kiraya verdiğini idda ettiler. 'Ağrı'da yolsuzluklar diz boyu',diyen köylüler sözü geçen, NESCE firmasının da 2007 yılından beri, kurulması yasak olan,hayvancılık ve tarımın yapıldığı, yani ekin tarlaları arasında, konkasör kurdurarak taş kırma işlemi yapmını sürdürdüğünü hatta, 600 metre karelik alanın 300 dönümünü taş kırma, 300 dönümlük alanınıda ocak olarak kullanldığınıda belirttiler. Köylüler, 'biz elimizde kalan azıcık bir alanı bile kullanamıyoruz çünkü köyümüze ait elimizde kalan merra yeriyle, köyümüz arasına fidanlık kurdular. Fidanlıktan hayvanlarımızı karşı tarafa geçiremiyoruz. Araya sıkıştık kaldık. Devlet ya köyümüzüde satın alsın yada hazine arazisine çevirdiği 3600 metrekarelik köy merramızı bizlere geri versin. Hani köye dönüş projesi vardı. Devlet hala bizleri sürgüne gönderiyor' dediler.
 
Neden devlet sizleri göçe zorluyor?
Neden devlet sizleri göçe zorluyor? Ağrı Milletvekileri bu konuda sizlere yardımcı olmuyor mu? Kendileriyle görüştünüz mü ? Sorumuza köylülerden çok ilginç ve bir o kadarda ürküten yanıtlarda geldi. Köylüler, son yapılan seçimlerde köylerinden 320 oyun BDP'ye 17 oyun AK Partiye çıktığını, AK Parti hükümeti boyunca AK Partiye oy vermediklerini bundan sonrada vermeyeceklerinin altını çizerek, 'zaten devlet ve AK Parti hükimeti bunu hazmedemiyor.O yüzden bizleri oyuna getirip merralarımızı elimizden aldılar. Bizim köyden başka köymü yoktu bizim köyü özellikle oyuna getirdiler amaçları köyümüzü dağıtmakmış sonradan anladık.Artı oyumuzu kendisine verdiğimiz Bağımsız Milletvekilimiz Halil Aksoy'da çok duyarsız. Biz istiyoruz ki bize sahip çıkıp olayı, TBMM''ne taşısın' şeklinde konuştular.
Peki şimdi ne olacak
Tarafsız gazetecilik anlayışımızla, köylülerin görüşleri bizi de düşündürmedi değil.Yetkililere bir kezde biz soruyoruz. 110 hanelik 1000 nufusa sahip bu köy halkı geçimini nasıl sağlayacak ve bu kölülerin sonu ne olacak? İl Özel İdaresi 110 hanelik, 1000 nufusa sahip bu gariban köylülerin merralarını yasal yollarla da olsa ellerinden alırken, bu köylülerin sonu ne olacak? diye hiçmi düşünmedi.Yoksa gerçekten (Ziro) Murat köy halkı  sürgünemi gönderiliyor? Murat Köylüleri adına ytkililerden bir açıklama bekliyoruz


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder