20 Nisan 2012 Cuma

Mele Nuri Aslan Vefat Etti


Ağrı'nın en köklü Yurtseverlerinden Mele Nuri vefat etti. Tüm halkımızın ve ailesinin başı sağ olsun.

Mele Nuri, Yurtsever
Kürtlerin babası gibiydi, kimin başı sıkışsa, yada neye ihtiyacı olsa, hemen Mele Nuri'nin yanına giderdi. Her seçimde il örgütünün hemen hemen tüm giderlerini karşılardı.

Naaşı Ağrı merkezin Zîro (Murat) köyüne defnedildi.


Uluslararası 'Kürt İslam Teşkilatı'nın Mele Nuri ile ilgili resmi sitesinde yayımladığı yazı;

Şefkat ve iyilik sahibi bir welatparêz: Mele Nuri


Mele Nuri Aslan vefat etti. Kürt camiasının çok değerli insanlarından ve ünlü Kürt medresesinin mahsulü Nureddin Aslan, Ağrı’ya bağlı Ziro köyü ve başka köylerde tahsil yaptıktan sonra resmi imamlık yapmadan Ağrı merkeze yerleşerek ticaretle uğraştı. Bizzat tanığı olduğum M. Nureddin Aslan, Kürt büyüklerinin kendisine rivayet ettikleri Ağrı Kürt Hareketi’nin (Ağrı İsyanları) çok tesiri altında kalmıştı. Bu konuları konuştuğu zaman çok defa ağladığını gördüm. Sayın Aslan, Kürt tarihinin bu tür sahnelerle dolu olduğunun canlı bir tanığıydı. Kendisi de bizzat eşiyle birlikte gözaltına alındı ve cezaevine girdi. Ağrı’da yaşadığı bunca eziyet, işkencelerden yılmayarak çeşitli sosyal ve demokrat kurum ve kuruluşlarda iftiharla yer aldı. Eski İşçi Partisi’nde görev aldı. Daha sonra HEP’in kurulmasıyla birlikte hemen orada yerini aldı. Neticede birçok baskı ve tahammülsüzlükten dolayı mecburen İstanbul’a göç etti.


M. Nureddin’in İstanbul’daki duruşu da farklı değildi. Kendisi her zaman halkının yanında yer alır ve mücadelesini sürdürüyordu. Tüm kurum ve kuruluşlara maddi ve manevi destek veren bir welatparêz (yurtsever) idi. Aynı şekilde şefkat, iyilik sahibi olarak tüm naçar ve güçsüz insanlara yardımcı olan mükemmel bir yardımseverdi.


Çok gerçekçi bir kişi olup Kürt ve Türk gerçek demokratlardan birçok dostu ve arkadaşları vardı. Bu son zamanlarda Kemal Burkay’a hitaben Özgür Gündem’de cevap mahiyetinde bir yazı yazmıştı. Kendisine sordum yazman neden kaynaklandı diye. Verdiği cevap şu idi:


“Yahu biz onu omuzumuzda günlerce taşıdık fakat nankör omuzumuza pislemek istiyordu; ben yazmaya mecbur kaldım.” Hülasa kendisi Kürd halkının ulusal haklarını savunan ve Kürdperwer, demokrasiyi tüm gücü ile savunan biriydi. Ölümünden bir hafta önce görüştüğümde bana “acaba ortam nasıldır, Kürt sorunu ne olacak”, diye sordu ve cevabını kendisi verdi: Kürtler artık çok büyümüşler, zafer onların olacaktır diye söyledi.


Bu güzel ahlak ve halk severliğinden inşallah Allah onu affetmiştir. Kendisine Allah’tan Rahmet dileğiyle tüm ailesi, dostları, akrabaları, özellikle de çocuklarının başı sağolsun ve kendi dava adamları ve Kürt halkının başı sağolsun.


Kerem Soylu / İstanbul Kürt Enstütüsü

Kaynak: http://www.kurdislam.com/index.php


Mele Nuri'nin Özgür Gündem Gazetesine Gönderdiği, mektubu okumak için yandaki linki tıklayın: http://herema-ararat.blogspot.com/2012/02/agridan-kemal-burkaya-mektup.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder