27 Nisan 2012 Cuma

Aksoy: Neden Ağar'a özel cezaevi arandı?

BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Susurluk davası hükümlüsü Mehmet Ağar için neden cezaevi araştırıldığını, kriterlerin ne olduğunu Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e sordu.


BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Susurluk davası kapsamında hapis cezasına çarptırılan eski İçişleri Bakanı ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar için özel cezaevi aranmasını Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in gündemine taşıdı.

'EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI'

Ergin'in yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na yazılı bir soru önergesi veren Aksoy, Ağar için özel cezaevi aranmasının Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Aksoy, "Aksi halde kişiler arasında farklı infaz rejimleri uygulandığı takdirde, yurttaşların hukuka, adalete ve devlete olan inanç ve güveni azalır" dedi.

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın İmralı Cezaevi'ndeki tutulma koşullarını hatırlatan Aksoy, "Öcalan'a uygulanan infaz rejimi, özel bir uygulama olup, yasalarda ve evrensel hukuk sözleşmelerinde yer almamaktadır. Aynı şekilde avukatları ve ailesi ile yaklaşık 10 aydır görüştürülmeyen Öcalan'a, 'tecrit' içinde 'tecrit' dayatılmaktadır. Keza yine tutuklu BDP milletvekilleri hastaneye ve duruşmalara gidiş gelişlerinde kelepçeli şekilde götürülmekteler, onur kırıcı davranışlara maruz kalmaktadır" diye belirtti.

Mehmet Ağar için özel cezaevi aranmasının halkın hukuk devletine olan güveni ve adaleti sarstığına dikkat çekerek, şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

"Cezası kesinleşen Mehmet Ağar için, hangi gerekçelerle cezaevi araştırılmıştır? Ağar için cezaevi araştırılırken, 'kriterler' nelerdi? Normal şartlar altında cezası kesinleşen ve tutuklu olmayan bir kişi hangi tip ve hangi yerdeki cezaevine konulur? Prosedür nasıl işler?

Yenipazar Cezaevi'nin seçilmesinin gerekçeleri nedir? Bu cezaevinin kapasitesi nedir? Mevcut tutuklu ve hükümlülerin başka cezaevlerine nakledilmelerinin nedeni nedir?

Yenipazar Cezaevi'nde yapılan çalışmalar nelerdir? Mehmet Ağar'ın kalacağı koğuş ya da odanın özellikleri nedir, hangi demirbaşlar vardır?

Bu cezaevinin standardında olmayıp da, Mehmet Ağar için getirilen malzemeler var mıdır? Varsa nelerdir?

Kişilere özel infaz rejiminin hukuki dayanağı var mıdır? Varsa nedir?

Cezaevlerindeki sorunlar her geçen gün daha da artarken, hangi gerekçeyle Mehmet Ağar'a böyle bir ayrıcalık tanınmıştır?"

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder