18 Ağustos 2013 Pazar

Bazid'de Ehmedê Xanî Sempozyumu

Doğubayazıt Belediyesi tarafından ünlü Kürt düşünür Ehmedê Xanî'nin felsefesini yaşatmak amacıyla organize edilen ve iki gün sürecek olan Ehmedê Xanî Sempozyumu'nun birinci günü sona erdi.

Doğubayazıt Belediyesi tarafından Ehmedê Xanî'nin felsefesini yaşatmak amacıyla organize edilen Ehmedê Xanî Sempozyumu başladı. İki gün sürecek olan sempozyum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.


Sempozyuma; yüzlerce yurttaşın yanı sıra Doğubayazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz, BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, BDP Ağrı İl Eş Başkanı Halef Keklik, BDP Doğubayazıt İlçe Eş Başkanı Cemil Rızaoğulları, TUHAD-DER Temsilciliği ve BDP belediye meclis üyeleri katıldı. İki gün sürecek olan sempozyumda, Ehmedê Xanî'nin yaşamı ve felsefi anlayışı tartışılacak. Etkinlik Peşîyê Zarok Hebun isimli çocuk korosunun Xanî'nin şiirlerini okuması ve Mem u Zin filminin gösterimi ile başladı.

Sempozyumun açılış programında konuşan Doğubayazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz, sempozyumun amacının Kürt kültürü için miras değerinde olan Xanî'nin anlayışını halka anlatmak olduğunu dile getirdi. "Ne yazık ki ülkemizde yürütülen inkar ve imha politikasında Xanî'de nasibini almış ve eserlerinin tanıtılması engellenmiştir" diyen Korkmaz, "Halkımız için kutsal bir değer olan Xani bizler Kürt bireyleri olarak bu değerimize sahip çıkıp yaşatacağız" dedi. Ehmedê Xanî'yi ellerinden geldiği kadar her etkinlikte yaşatmaya çalıştıklarını belirten Korkmaz, "Bu şekilde Xanî'yi yeni nesillere anlatacağız.

Sempozyumumuzun barışa vesile olmasını diliyorum" diye konuştu. Korkmaz'ın ardından konuşan BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Xanî'nin Kürt dili açısından çığır açtığını ve günümüz Kürt dilbilimcilerine ayna olduğunu ifade ederek, Ehmede Xanî'nin Kürt halkı için edebi, felsefi ve ilmi alanda tüm yazarlara aydınlık eden bir ufuk olduğunu kaydetti. Aksoy, "Bizler de bu değerimizi yaşatmak ve anlamak için etkinlikler düzenleyerek anmalıyız. Günümüzde Xanî'nin eserlerini çocuklarımız okuyamıyor, çünkü yıllardır dayatılan eğitim sistemi ile kendi anadillerini çocuklarımız konuşamıyor.

Bu da Xanî'yi anlamaya en büyük engellerden biridir" diye konuştu. 'Xanî yüzyıllar öncesinde kafasında bir Kürdistan modelini çizmiştir' İki oturum şeklinde gerçekleşen sempozyumun ilk oturumda konuşan Dohuk Dil Akademisi Başkanı Reşid Findi, Ehmedê Xanî'den önce uluslararası Kürtçe şiir yazan az şairin bulunduğuna dikkat çekerek, "Bu şiirlerin yazılmasının bir sebebi var. Xanî'nin yüzyıllar öncesinden yazılan eserlerinin bugün güncelliğini koruması ileri görüşlülüğünden kaynaklanıyordu. Kürdistan'ın ekonomik temeli olmadığından devlet olamadılar. Bu eksiklikten dolayı günümüz gençleri edebi yoksunluğu yaşamaktadırlar" dedi.

Xanî'nin halkını başka bir irade altında görmek istememesini eserlerine yansıttığını işaret eden Artuklu Üniversitesi'nden Perwiz Cihani de, Xanî'nin eserlerinde sürekli halkına çağrı yaptığını dile getirdi. Cihani, "Xanî eserlerinde savaşı eleştirerek, Kürtlere bir olmanın faydalarına değiniyor. Çünkü Xanî, yüzyıllar öncesinde kafasında bir Kürdistan modelini çizmişti. Bizler Xanî'yi iyi özümsersek yönetim olarak anlayışını uygularsak, gerçek başarıyı yakalarız" diye konuştu.

Kürt halkının özgürlük tutkusunun Xanî zamanından başladığını belirten Kürt Enstitüsü'nden Sami Tan ise, "Bize özgürlük yolunu yüzyıllar önce açan değerimize sahip çıkmalıyız. Mem û Zin derinlemesine yol gösteren bir kitaptır. Görünürde aşkı anlatan bir eser olarak algılanabilir, ama derinlemesine tahlil edildiğinde Kürdistan'ı anlatan bir eserdir" diye kaydetti.

İki gün sürecek olan sempozyumun ilk günü sona ererken, sempozyumun yarın ki oturumunda müzik dinletisi ve söyleyişiler ile devam ettikten sonra Ehmedê Xanî'nin kabri ziyaret edilerek, yapılacak İshak Paşa Sarayı gezisi ile Ehmedê Xanî Sempozyumu sona erecek.













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder