2 Ağustos 2013 Cuma

Ağrı Doğubayazıt'ta kadınlardan cadde eylemi

Ağrı Doğubayazıt'ta kadınlar İsmail Beşikçi Caddesi'nde erkeklerin yoğunlukta olmasını protesto ederek caddede yürüyüş ve oturma eylemi düzenledi. Kadınlar caddenin artık kadınların alanı olması gerektiğini belirtti.


Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde Ramazan ayı nedeniyle ilçenin yoğun olan caddelerinden biri olan İsmail Beşikçi Caddesi'nde erkeklerin yoğunlukta olmasına tepki gösteren kadınlar yürüyüş yaptı. Yürüyüşe çok sayıda kadının yanı sıra BDP Doğubayazıt İlçe Eş Başkanı Fatma Okçu, Doğubayazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz, belediye kadın meclis üyeleri katıldı. Cadde boyunca yürüyen kadınlar "Jın jiyan azadî" sloganını attı. Trafiğe kapalı olan cadde de gecenin geç saatlerine kadar oturan kadınlar erkekler tarafından şaşkınlıkla izlendi.

'Bugün buradaysak cezaevindeki başkanımız sayesindedir'

Sokak ve caddelerde rahat gezmek istediklerini söyleyen Zozan Ergül (75), caddenin artık kadınların alanı olması gerektiğini ifade etti. Ergül, "Biz her daim cadde ve sokaklarda rahat ve özgür bir şekilde yürümek istiyoruz. Bugün buradaysak bu Başkan Apo'nun sayesindedir. Kadınlar özgürlük istiyor, barış istiyoruz, savaş istemiyor" dedi.

'Erkeklerin baskısı altında olmak istemiyoruz'

Çarşı merkezindeki caddelerin erkekler tarafından işgal edilmesine tepki gösteren Betül Eren (19), "Bu cadde hep erkekler tarafından işgal edilmekteydi. Ama bu akşam itibariyle kadınların hizmetine açıldı diyebiliriz. Bu çalışmalarından dolayı belediyeye teşekkürlerimizi iletiyoruz. Çok memnunuz. Kadınlarında sosyalleşmesi lazım" dedi.

Daha önce kadınların çarşıda gezmelerinin erkekler tarafından ayıplandığını söyleyen Yıldız Seferoğulları (55), erkeklerin toplumda kadını arka saflara itmesine tepki göstererek, her zaman en önde olacaklarını vurguladı. Seferoğulları, "Artık anneler ağlamasın. Kürt annelerini üç acısı vardır. Bir çocuğu cezaevindedir bir çocuğu dağdadır bir çocuğu da gerilladır. Artık bizi anlasınlar, biz savaş istemiyoruz, barış istiyoruz. Biz bütün annelerin özgürlüğünü istiyoruz. Bu cadde kaç yıldır ilk kez kadınlara açıldı. Anneler gelip oturuyor. Eskiden kadınlar geçtiğinde erkekler ayıplıyordu. Artık baskı altında yaşamak istemiyoruz. Başkanımız bize bu özgürlük yolunu açtı. Bizde şimdi başkanımızın özgür olmasını istiyoruz. Biz her daim en önde yürüyeceğiz, çocuklarımız yanında olacağız" dedi.


Kadınların cadde de yaptığı eyleme ilişkin açıklamada bulunan Doğubayazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz, kadınların artık eskisi gibi erkeklerin gerisinde olmadığını ifade ederek, Doğubayazıt'ın üç dönemdir kadın belediye başkanları tarafından yönetilmesinin büyük kazanımlar getirdiğini belirtti. Korkmaz, "Doğubayazıt kadın özgürlük mücadelesi anlamında önemli bedeller vermiş bir kent. Bu anlamıyla kıymetli kazanımlara sahiptir. 3 dönemdir kadın belediye başkanları tarafından yönetiliyor. Kadın meclis üyeleri var. Kadınlar artık geçmişteki gibi erkeğin gerisinden değil, belli bir aşama kaydetmiş ama istediğimiz düzeyde değil. Halen o eski feodal anlayış ilçemizden mevcut" dedi.


 - DİHA







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder