7 Nisan 2013 Pazar

Hamur Halkı Yönetime İsyan Etti


AĞRI (DİHA) - Hastane ve doktor sıkıntısı çeken Hamur ilçesi sakinleri, Hamur'da, devletin sadece "karakol" ve "asker" olarak bulunduğunu belirterek, Ağrı Valisi'nin istifa etmesini istedi. Yurttaşlar 2 saat boyunca Ağrı-Van karayolunu trafiğe kapattı.


Ağrı'nın Hamur ilçesinde hastane ve doktor sıkıntısı çeken yurttaşlar, saatlerce Ağrı-Van karayolunu trafiğe kapattı. Bunun üzerine çok sayıda asker ve polisin geldiği ilçeye, Belediye Başkanı, Kaymakam ve Vali'nin gelmemesi halkın tepkisinin daha da büyümesine neden oldu. Vali gelmeden yolu açmayacaklarını belirten yurttaşlar, valinin gelmemesini "Vali istifa" sloganıyla protesto etti. Yurttaşlar, Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan, Hamur Kaymakamı Zerrin Çay Beşikçi ve Hamur Belediye Başkanı İsmet Aslan'ın istifa etmesini istedi.

Başbakan'ın "Türkiye'de herkese bir doktor düşüyor" diyerek, Hamur ve Ağrı halkının gözünün içine baka baka yalan söylediğini belirten yurttaşlardan Muhammed Taşdemir, yaşadıkları sorunlara ilişkin şunları söyledi: "Ağrı Valisi kimdir, onu gören var mı? Ben şahsen kendisini görsem tanımam. Çünkü bir kere olsun bu halkı insan yerine koyup, halkın içine çıkmamış. Hamur'da sadece bir doktor var, oda sadece kağıt üzerinde var. Kağıt üzerinde Hamur'da görev yapıyor görünen doktor, aylardır izne gönderilmiş ve kim bilir belki başka yerde doktorluk yapıyor. Yani atanmış doktorları bile Hamur'a göndermiyorlar. Hamur'a bağlı yüzden fazla köy var ama ilçede bir tane bile doktor yok, hani her kese bir doktor düşüyordu? İlçemize bağlı yüz köy var ve bu ilçede bir tane bile doktor yoksa demek ki yüz köye ve bir ilçeye tek bir doktor düşmüyor. Başbakan, hani herkese bir doktor düşüyordu? Biz hepimize birer doktor değil, insan gibi bize hizmet edecek sadece bir doktor istiyoruz. Daha iki gün önce Erzurum yolunda, bir akrabam öldü. Bu zulüm nereye kadar sürecek?"

'İnsanlarımız doktor olmadığı için yollarda ölüyorlar'

İki gün önce babasının, doktorsuzluktan dolayı vefat ettiğini belirten Erhan Çakar, gözyaşları içinde, buna sebep olan Ağrı yönetimini asla affetmeyeceğini belirterek, "Benim babam kalp krizi geçirdi, Hamur hastanesine götürdük, doktor yoktu. Sonra Ağrı'ya götürmek için yola çıktık, biz daha Ağrı'ya varamadan, ikinci kriz oldu ve babamı kaybettik. Dün yine yeni doğan bir çocuk, doktorsuzluktan dolayı, vefat etti. İl olan Ağrı'da da durum farklı değil, oradan da Erzurum'a sevk ediyorlar. Devletin doğu illerine olan yaklaşımı, hep bu mantıkladır. Hizmet yok, doktor yok, belediye yok, kaymakam yok, vali yok ama askeriye var, polis var. İki saattir halk yolu trafiğe kapatmış ve vali, belediye başkanı ve kaymakamın gelmesini istiyorlar ama hiç biri gelmedi ve gelmeyecekler de. Çünkü bizleri insan yerine koymuyorlar, bakınız etrafımız asker ve polislerle dolduruldu. Vali ve kaymakam, bunları göndereceklerine, kendileri gelemezler miydi? Gelebilirlerdi ama bizi takmıyorlar, bize insan muamelesi yapmıyorlar" dedi.

Yolu açmamakta ısrar eden Hamur halkı, "Başbakan istifa", "Belediye başkanı istifa", "Vali istifa", "Kaymakam istifa", "Vali buraya gelecek" ve "Vali bizi insan yerine koysun, buraya gelsin" sloganları attı. Halkın onca ısrarına rağmen olay yerine gelmeyen vali, yolu trafiğe kapatan Hamur halkını, makamına çağırttı. Bunun üzerine halk, "Vali bizi ayağına çağırma, aramıza gel" diyerek, valinin tavrına kızgınlıklarını dile getirdi. Daha sonra olay yerine gelen Ağrı Emniyet Müdürü, Hamur halkından 5 kişilik temsilci grubu, vali ile görüştürmek için Ağrı merkeze götürdü. Bunun üzerine, halk sloganlar eşliğinde eylemini sonlandırdı.

Diha

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder