9 Nisan 2013 Salı

Halil Aksoy Kürtlere ve Kürt Öğrencilere Yapılan Irkçı Saldırıları Meclis Gündemine Taşıdı


BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Kürtlere ve Kürt öğrencilere dönük ırkçı saldırıların araştırılması için İçişleri Bakanı Muammer Güler'e soru önergesi verdi.


Halil Aksoy, son dönemlerde Kürtlere ve Kürt öğrencilere yönelik gerçekleştirilen ırkçı saldırılara ilişkin İçişleri Bakanı Muammer Güler'e yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Son günlerde Kürtlerin yaşadıkları bazı kentlerde ve birçok üniversitede Kürtlere yönelik linç girişimlerinin gerçekleştirildiğini belirten Aksoy, "Son dönemlerde Kürtlere ve Kürt öğrencilere yönelik gerçekleştirilen ırkçı saldırılara ilişkin Bakanlığınızın başlatmış olduğu bir çalışma var mıdır?" diye sordu.

Irkçı grupların sosyal medyada nefret söylemleri üzerinden örgütlendiğine dikkat çeken Aksoy, Kürtlerin yaşadıkları bölgelerde ve mahallelerde provokasyon çıkartılıp, saldırıların gerçekleştiğini belirtti.

Son olarak 7 Nisan 2013 tarihinde Ankara'nın Sincan ilçesine bağlı Yenikent beldesinde yaşayan Kürt ailelerin, ülkücü oldukları belirlenen bir grubun saldırısına uğradığını belirten Aksoy, "Saldırıları gerçekleştiren ırkçı grupları bir araya getiren veya grubu provoke edenler tespit edilmiş midir? Bu anlamda kolluk kuvvetleri olayları önceden kontrol altına almak için neden geç kalmaktadır? Polisler olaylar esnasında neden yetersiz kalmaktadır? Neden olayları çıkaran, saldırıyı gerçekleştirenleri etkisiz hale getirip gözaltına almıyor?" diye sordu.

Halil Aksoy, Muğla'da 5 Nisan 2013 tarihinde Kürt öğrencilerinin evlerine ırkçı grupların saldırıda bulunduğunu, bazı öğrencileri çeşitli yerlerinden yaraladığını ve Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde okuyan Kürt öğrencilerin evlerine 6 Nisan 2013 tarihinde ırkçı gruplar tarafından saldırı düzenlendiğini, olaylardan habersiz sokakta yürüyen 2 öğrencinin, yaklaşık 15 kişilik grup tarafından linç edilmek istendiğini ve iki Kürt öğrencini polislerin gözleri önünde darp edildiğini belirtti. Birçok yerde bu ırkçı saldırılar gerçekleştirilirken, kolluk kuvvetlerinin olayları sadece izlemekle yetindiğini belirten Aksoy, "Özellikle Muğla ve Afyon’da meydana gelen olayların nedenleri araştırılmış mıdır? Bu kentlerde eğitim gören öğrencilerin can güvenlikleri sağlanmış mıdır? Bu konuda ne tür önlemler alınmıştır?" diye sordu.

Saldırıların sadece Muğla ve Afyon'da değil, bir süredir Trabzon, Bartın, Karabük, Iğdır, Kars ve daha birçok üniversitede gerçekleştiğini ve bu saldırıların bazı yerlerde halen devam ettiğini belirten Aksoy, "Saldırıları gerçekleştirenler hakkında bugüne kadar adli bir işlem yapılmış mıdır? Bu çerçevede gözetim altına alınan var mıdır?" diye sordu.

Dengê Agirî Haber Sitesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder