20 Ocak 2012 Cuma

TAŞLIÇAY'DA DÜNYANIN SAYILI TAPINAKLARINDAN BİRİ

Taşlıçay (Avkevir) Dêr Köyü:


Üç Kilise adı, eskiden burada yer alan ve daha sonradan yıkılan Ermenilerden kalma kiliseden gelmektedir.


Tarihi Bagavan/Pakavan kasabası da burasıdır. Bu isim Eski pers dilinde Tapınakkent anlamına gelir. Hıristiyanlık öncesi dönemde Ermeni ülkesindeki en ünlü Zerdüştî ateş tapınağı buradaydı. Tarihçi Horenli Movses'e göre MÖ 3. yüzyılda İran hükümdarının küçük kardeşi olup Ermenistan valisi veya kralı atanan Vağarşak tarafından inşa edilmişti. MS 4. yüzyıl başında Hıristiyanlığı yayan Aziz Grigor tarafından tapınak yıktırıldı ve yerine ünlü bir kilise inşa edildi.

371 yılında Bizans destekli Ermeniler Bagavan'da, Ermeni ülkesine yeniden Zerdüşt dinini getirmeye çalışan İran şahı 2. Şahpur'a karşı bir zafer kazandı. Bu savaşta Ermeni tarafının komutanı Muşeğ Mamigonyan olduğu halde, kardeşi Vahan Mamigonyan'ın İran ordusunda komutan olarak bulunması ibret vericidir.

1243 Kösedağ savaşından sonra buralardan Anadoluya çekilmesiyle Celaleddin Harzemşah'ın, İlhanlıların, Timur'un, Karakoyunlu ve Türkmen devletinin yönetimine girdi 1502-1514 yilları arasında Safevilerin eline geçti. 1514 Çaldıran savaşıyla Osmanlı topraklarına katıldı.

Taşteker köyündeki Kilise şu an itibari ile yıkık durumdadır. Kilisenin sadece temeli durmaktadır. Kilise yaklaşık 20,000.metre kare bir alan üzerinde kurulu yıkılan kilisenin taşları cıvar köyler tarafından ev yapımında kullanılmış ve Ağrı Merkez camii tamamı bu taşlardan yapılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder