16 Eylül 2013 Pazartesi

Diyadin'de Anadilde eğitim için dilekçe!

 Ağrının Diyadin ilçesinde anadilde eğitimin verilmesi ve "andımız"ın kaldırılması için milli eğitim müdürlüklerine dilekçe verildi.

AĞRI - BDP Diyadin İlçe Örgütü, anadilde eğitimin önündeki engellerin kaldırılması ve anadilde eğitim verilmesi için basın açıklaması yaparak Diyadin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne dilekçe verdi. BDP İlçe binasında yapılan açıklamaya BDP ilçe örgütü yöneticileri, belediye ve İl Genel Meclis üyeleri katıldı. Açıklamayı yapan BDP Diyadin İlçe Başkanı Şerif Kaya, dilin bir halkın kimliği, dil hakkının yaşam hakkı ve bir toplumun varlık nedeni olduğunu belirterek, hiç kimsenin başkasının dilini yasaklamaya hakkı olmadığını kaydetti. Dil bilimcilerin okullardaki eğitimlerde çocukların anadilini reddetmenin çocuğu reddetmek olduğunu belirttiklerini söyleyen Kaya, ister doğrudan ister dolaylı bir şekilde olsun, çocuklara "Dilini ve kültürünü okul kapısında bırakıp öyle gir" denildiğinde çocukların en temel yapılarını ve kimliklerini okul kapılarında bırakarak öylece okula girdiklerini dile getirdi.


'Yıllarca Kürdistan'ın Kürtçesi yok edilmek istendi'

Yüzyıllardır sürdürülen asimilasyon politikaları ile dünyada var olan binlerce dilin yok edilmeyle karşı karşıya getirildiğini söyleyen Kaya, "Bununla diller katledilmiş ve katledilmek istenmiştir. Yok edilmek istenen dillerden biride Kürdistan'da Kürtçedir. Bir toplumun ana dilini yasaklarsanız o toplumu inkar ve imha etmiş olursunuz" dedi. "Son 30 yıllık süreçte Kürdistan'da binlerce insanın yaşamına mal olan savaşın nedeni de bu imha ve inkar politikasıdır" diyen Kaya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Anadilde eğitim gündemimizde yoktur, olmayacaktır" sözlerine tepki gösterdi. Kaya, "Bununla Başbakan barış sürecine ne kadar gayri ciddi yaklaştığını gösteriyor. Eğer bu ülkede barış ve kardeşlik temelinde bir arada eşitçe yaşanmak isteniyorsa Kürtçenin resmi dil olarak anayasal güvenceye alınması ve tüm okullarda Kürtçe anadilde eğitim yapılması, ırkçı antın derhal kaldırılması gerekir. Yoksa seçmeli dersi Kürt halkı ve çocuklarına lütuf olarak sunmak Kürt halkı ve çocuklarına en büyük zulüm ve hakarettir" diye belirtti.

'İlkokuldan üniversiteye kadar eğitim Kürtçe yapılsın' 

Tüm insani ve bilimsel çalışmaların anadilde eğitimin gerekliliğini ortaya koyduğunu söyleyen Kaya, bu hakkın alınmasının barışın kalıcılaşmasına büyük bir katkı sunacağını belirtti. Bir saatlik seçmeli Kürtçe dersin kabul edilmeyeceğini dile getiren Kaya, "İlkokuldan üniversiteye kadar eğitimin Kürtçe yapılmasını istiyoruz. Kürtler bundan daha azını kabul etmezler" diyerek iktidarın demokrasi, eşitlik, kardeşlik, söyleminin ne kadar gerçek olduğunu Milli Eğitim Bakanlığı'na verecekleri dilekçelere yaklaşım ile gösterileceğini dile getirdi. Açıklamanın ardından Diyadin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne anadilde eğitim talebi için toplu dilekçeler verildi.

Dicle Haber Ajansı (DİHA)






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder