Anayasa Mahkemesi'nin emsal kararına rağmen tutuklu BDP milletvekillerinin tahliye taleplerinin reddedilmesinin hukukun ihlali olduğunu dile getiren Ağrı Baro Başkanı Ali Artuk, kararın kabul edilemez olduğunun altını çizdi.
Ağrı Barosu, tutuklu BDP milletvekillerinin tahliye taleplerinin reddedilmesine ilişkin Baro binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya Ağrı Barosu Başkanı Ali Artuk, Yönetim Kurulu üyesi ve CMK İl Koordinatörü Av. Ercan Aydemir ve Genel Sekreter Kader Korkunç katıldı. Toplantıda konuşan Baro Başkanı Artuk, Anayasa Mahkemesi'nin CHP Milletvekili Mustafa Balbay'ı tahliye ettiği karar incelendiğinde milletvekillerinin tutuklu bulunmalarından dolayı, mağdur edildiklerine ve milletvekili seçilmiş olmaları nedeniyle milli iradeye karşı yargı yükümlülüklerinin yerine getirilmediğine hükmettiğine dikkat çekti.
'Bu bir hukuk ihlalidir'
Buna karşın Diyarbakır'daki ağır ceza mahkemelerinin BDP'nin tutuklu vekilleri hakkındaki tahliye talebinin reddetmesinin hukuk ihlali olduğunun altını çizen Artuk, "Diyarbakır yerel yargısı çok dar bir yorumla verilen kararın sadece başvurucuyu bağlayacağını işaret ederek, BDP'li vekillerin tahliye etmedi. Bu bir hukuk ihlalidir. Anayasa Mahkemesi'nin kararlarında vurguladığı hususlar ve hukuki süreç, CHP Vekili Mustafa Balbay için işletilmiş, ama hakkında daha hüküm bile verilmemiş Kürt milletvekilleri için maalesef işletilmemiştir" dedi. Yargının çifte standardını kimsenin kabul etmeyeceğine vurgu yapan Artuk, "Yasaların genel ve her yerde aynı şekilde uygulanması gerekir. Dolayısıyla Diyarbakır 4, 5 ve 6'ncı ağır ceza mahkemelerinin Kürt milletvekillerinin tahliye taleplerini ısrarla reddetmesi hiçbir hukuki gerekçeyle izah edilemez. Yargının dil, din, renk ayrımı yapmadan herkese aynı pencereden bakması, anayasal bir ilkedir. Bu kararlar mahkemenin, anayasal ilkeleri ihlal ettiğinin göstergesidir" diye konuştu.
'Roboski davası bir yargı çıkmazına dönüştü'
BDP'li seçilmişlerin tahliye edilmesinin umut olduğunu, ancak Diyarbakır'daki mahkemelerin, bu toplumsal umudu dikkate almadan ve hiçe sayarak ret kararına imza attığını dile getiren Artuk, kararı kabul edilemez olarak nitelendirdi. 2'nci yıldönümünde halen failleri açığa çıkarılmayan Roboski katliamı hakkında da konuşan Artuk, katliamın soruşturmasına ilişkin, "Roboski davasının bu şekilde sonuçlanamayacağını görüyoruz. Yargının Kürt sorununun çözümü temelinde ortaya koyduğu tavır, yine faili meçhul olarak adlandırılan, ama aslında faili belli olan davalarda ortaya koyduğu refleks, Roboski'de yaşanan olay sonrasında yargıda kaynaklanan dosyanın adli ve askeri yargı arasında mekik dokuması bir çıkmazın göstergesidir" dedi.
DİHA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder