18 Ağustos 2012 Cumartesi

Ağrı'da Katledilen Bir Devrimci: Behzat Vural


BEHZAT'I ANARKEN

UNUTMADIK


BEHZAT VURAL'I ANARKEN

Ankara'da 1974 yılından başlayan 4(dört) yıl birlikte aynı evi paylaştığımız Okula birlikte gittiğimiz dört mücadele yılı.Abidinpaşa semtinde 3(üç)Teknik Öğretmen'li 1(bir)Hacettepe'li 4(dört) arkadaş aynı evde birlikte kaldık.O dönemde bütün Teknik Öğretmen ve Ankara Yüksek Öğrenim gençliğinin yaşamış olduğu saldırılar her geçen gün artarak devam ediyordu.Biz 4(dört) Üniversite öğrencisi sorunlarımıza birlikte göğüs geriyorduk.
Oturduğumuz evin sol tarafına düşen mahalle(Saimekadın)' sol görüşün etkin olduğu bir Mahalle idi,evin sağ tarafı(Abidinpaşa) sağ görüşün etkin
olduğu bir mahalle idi.Oturduğumuz bina adeta sınırda kalıyordu.Aynı binanın sol tarafına sol içerikli solsganlar yazılıyor,sağ tarafına ise sağ içerikli sologanlar yazılıyordu.
Olayların hergeçen gün yoğunlaşması aynı evi paylaşan 4(dört arkadaşı çok dikkatli ve mantıklı davranmaya sevkediyordu.Bu nedenle çevrede tanınmamak için evden sabah erken saatlerde çıkıyor ve gece karanlık çökmeden eve gelmiyorduk.Behzat sakin duruşu güler yüzü ve içten davranışlarıyla evde ve okulda her devrimcinin sevdiği- saydığı bir arkadaşımızdı.
Evde ekonomik zorluklar nedeniyle çoğu zaman yiyecek sıkıntısı yaşıyorduk.Aramızda ceplerimizdeki 25-50 kuruşları bir araya getirip çorba-kurufasülye v.b yemekler yapıyorduk.Bu ortak paylaşım bizim arkadaşlarımıza ve topluma karşı sorumluluklarımızı her geçen gün pekiştiriyordu.
Okulda faşist saldırılar yoğunlaşıyor,hergün birkaç arkadaşımız yaralanıyordu.Her TEK-DER'li gibi Behzat'ta bu saldırılarda nasibini aldı.
Nisan 1976'da devrimçi öğrencilere yapılan taşlı saldırıda Behzat kulak arkasından yaralandı,Hastahanede kafasına 9(dokuz)dikiş atıldı.
Behzat'ı Ortaokul döneminde Malatya'da tanıdım.Ortaokulu aynı yıllarda bitirdik.Endüstri Meslek Lisesine Birlikte başladık.1973-74 öğretim yılında
Yüksek Teknik Öğretmen Okuluna birlikte başladık.Behsat Elektronik Bölümünde başarılı bir öğrenciydi.1978 yılında okulu bitirerek TRT Palandöken verici istasyonunda 1979 yılında teknisyen olarak göreve başladı.TRT'de çalışıken MHP ve Ülkü Ocaklı Faşistler tarafından birkaç defa ölümle tehdit edildi.
18.04.1980'de Ağrı Emniyet Müdürlüğü'nün 100(yüz) metre yakınında öldürülmüş olarak bulundu.
o dönemde aynı Emniyet Müdürlüğünde görevli Tuncelili(POL-DER'Lİ) bir polis memuru Behzat'ın öldürüldükten sonra 5(beş) kurşun sıkıldığını,çünkü bulunan cenazeden Behzat'ın giysilerine hiç kan bulaşmadığını tesbit ettiğini Behzat'ın ağabeyine söylemişti.
Fakat Behzat'ın cenazesi Ağrı'dan alınırken ölüm raporu alınan Savcının söylediği sözler hafızalardan silinmedi.Savcı Behzat'tın ağabeyine '' su testisi su yolunda kırılır'' yapacağım birşey yok.
Behzat ,Teknik Öğretmen ve TEK-DER Mücadelesinde aktif olarak katılmış Demokratik-Özerk Üniversite Mücadelesinde yer almış yol arkadaşımızdı.
19 Nisan 1980 'de Behzat'a yakışır bir cenaze töreni yapıldı.Malatya-Akçadağ ilçesi Ören Kasabasında törene 2500-3000 civarında (köylü-genç-kadın) katıldı.
Behzat TEK_DER'lilerin mücadelesinde yaşayacaktır.

ALİ İMER


Kaynak: http://www.tekderliler.org/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=44

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder