4 Haziran 2013 Salı

Halil Aksoy Antalya Cezaevinde Yaşananları Meclis'e Taşıdı

BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan taciz ve tecavüzün araştırılması için Meclis araştırması istedi. Konu ile ilgili Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e de yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.


BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan taciz ve tecavüz iddialarının incelenmesi ve alınması gereken önlemlerin araştırılması amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi. Aksoy gerekçede, Türkiye cezaevlerinde yaşanan insan hakları ihlalleri ve insanlık dışı uygulamaların her geçen gün artarak devam ettiğine vurgu yaparak, “Özellikle bazı cezaevlerinde yaşanan ihlaller, insan yaşamını tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. Pozantı M Tipi Kapalı Cezaevi’nde çocuklara yönelik yaşanan taciz ve tecavüz olayları üzerinden bir yıl bile geçmemişken, bu kez İzmir Şakran ve Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’nden de aynı mahiyette olaylar yaşandı. Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan skandal niteliğindeki insanlık dışı uygulamalar ve ihlaller, aslında tüm cezaevlerinde yaşanan sıkıntıları da açığa çıkartmıştır” dedi.

Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’nden tahliye olan ve yaşanan olaylara tanıklık eden bir kişinin Dicle Haber Ajansı’na (DİHA) konuşmasıyla olayın kamuoyuna yansıdığını hatırlatan Aksoy, “Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve BDP İl Başkanlığı’nın girişimleri sonucunda duyarlılık artmış daha sonra da tarafımızca da cezaevinde bir araştırma ve inceleme yapılmıştır. Yaptığımız görüşmeler sonucunda olayların mağdurlarında büyük bir psikolojik travmanın izleri tespit edildi. Ayrıca idare tarafından baskı yapıldığına dair bir tedirginlik olduğu gözlemlendi. Cinsel saldırı, taciz ve tecavüz dışında çok yoğun bir baskının olduğu ‘koğuş ağaları’ aracılığıyla, gerek yeni gelenler, gerekse diğer tutuklu ve hükümlülere karşı insanlık dışı uygulamalar yapıldığı, idarenin ise buna göz yumduğu anlatımlardan tespit edildi” ifadesini kullandı. Aksoy, konunun daha sağlıklı ve tüm boyutlarıyla araştırılabilmesi için apar-topar başka cezaevlerine sevk edilen mağdur ve fail konumundaki şahısların dinlenmesi gerektiğini kaydederek, “Cezaevi yönetiminin olaylara göz yumması, hatta teşvik etmesi ihtimaline karşılık derhal görevden alınarak haklarında soruşturma açılması gerekir. Yaşanan olayların daha sağlıklı araştırılıp incelenebilmesi için bu gereklidir. Bir başka deyişle tanık ve mağdurlar üzerinde idare baskısının kaldırılması gerekir. Belirtmiş olduğumuz tüm hususların resmi olarak tespiti ve cezaevinde kalan tüm tutuklu ve hükümlüler ile görüşülerek olayın etraflıca araştırılması için, meclis bünyesinde kurulacak bir araştırma komisyonunun bir an önce çalışmalarına başlaması gerekmektedir” dedi.

Aksoy, aynı konu ile ilgili Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Aksoy soru önergesinde ise Ergin’e şu soruları sordu: “Olayları açığa çıkması üzerine Bakanlığınızın görevlendirdiği müfettişlerin hazırlamış olduğu rapor tamamlanmış mıdır? Tamamlanmışsa raporda neler yer almaktadır? Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi idaresi ve infaz memurları hakkında herhangi bir işlem başlatılmış mıdır? Cezaevi müdürünü görevden almayı düşünüyor musunuz? Cezaevinde halen kalmakta olan ve başka cezaevlerine sevk edilen ya da bir şekilde tahliye olanlar dahil, taciz ve tecavüz mağduru kaç kişi bulunmaktadır? Mağdurlar ile ilgili herhangi bir psikolojik tedavi ve rehabilitasyon çalışmaları başlatılmış mıdır? Cinsel saldırı olaylarının failleri tespit edilip, yargıya bildirilmiş midir? Cezaevinde ‘koğuş ağalığı’ ya da ‘koğuş mümessili’ müessesi var mıdır? Varsa bunun yasal bir dayanağı var mıdır? Koğuş mümessili kişiler nasıl seçilmektedir? Cezaevine uyuşturucu ve teskin edici ilaçlar nasıl girmektedir? Bunun denetim nasıl yapılmaktadır? Yaşanan skandal olaylardan cezaevi idaresinin bilgisi var mıdır? Varsa idare neden bunlara göz yummuştur?"

Fırat Haber Ajansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder