30 Haziran 2013 Pazar

Agirî Bazid’de festival öncesi gençler Medeni Yıldırım için yürüdü

9. Ehmedê Xani Kültür Sanat ve Turizm Festivali kapsamında binlerin katıldığı etkinlik öncesi, Lice’de askerler tarafından vurulan Medeni Yıldırım için meşaleli yürüyüş gerçekleştirildi.

Doğubayazıt Belediyesi tarafından “Ararat’ın eteklerinden barışı selamlıyoruz” şiarıyla düzenlenen 9. Ehmedê Xani Kültür Sanat ve Turizm Festivali, yaklaşık 40 bin kişinin katılımıyla gece saatlerine kadar devam etti. Festivalde, Diyarbakır’ın Lice ilçesi Kayacık köyünde karakol yapımını protesto etmek isteyen yurttaşlara askerler tarafından ateş açılması sonucu yaşamını yitiren Medeni Yıldırım’ın anısına meşaleli yürüyüş gerçekleştirildi. Belediye binası önünden ilçe stadyumuna kadar gerçekleşen yürüyüşte, “Medeni yoldaş ölümsüzdür”, “Lice halkı yalnız değildir”, “Bijî Serok Apo”, “PKK halktır halk burada”, “Bayazıt ovası Apocular yuvası” sloganları atıldı. Festival sahnesine gençler tarafından PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın posteri ve PKK bayrakları ve “Direnen tüm hakları selamlıyoruz”, “Ethem de bizim Medeni de bizim”, “Lice de bizim Amed de bizim, Taksim de bizim, Ankara da bizim” pankartları asıldı. Festivalde yapılan konuşmalar sık sık, “Şehîd namirin”, “Be Serok jiyan nabe”, “Selam selam İmralı’ya bin selam” sloganları ile kesildi. Festivalde, 2007 yılında Ehmedê Xani Festivali’nde konuşma yaptığı esnada kalp krizi geçirerek, yaşamını yitiren DEP eski Milletvekili Orhan Doğan, yaşamını yitiren Laz sanatçı Kazım Koyuncu ve Madımak Oteli’nde yakılarak katledilenler anıldı. Demokrasi ve devrim mücadelesinde yaşamlarını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından konuşan BDP Ağrı İl Eş Başkanı Halef Keklik, “17 bin faili meçhul yaşamamıza rağmen, binlerce köy boşaltmasına rağmen, biz bütün acılarımızı yüreğimize gömdük. Onurlu bir barış ile demokratik mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.

‘Sayın Öcalan halklar sessiz olsun demedi’

BDP Van Milletvekili Özdal Üçer ise tek yürek, tek ses ile özgürlüğün sesini yükselterek barışın geleceğini vurguladı. Üçer, “Lice’deki halkımız kendi iradeleri ile gerçekleştirdikleri demokratik eylemlere ateş edilmesini kınıyorum. Ellerinde ne silah ne bıçak vardı, kendi genç bedenleri ile yürüyüp taleplerini dile getirdiler. Sayın Öcalan, silahların susmasını, demokratik siyasetin yapılmasını istedi. Sayın Öcalan silahsızlanmanın yolunu açtı. Bugün gençlerimiz katlediliyor. Sayın Öcalan silahlar sussun dedi, halklar sessiz olsun demedi” diye konuştu. Festival etkinliklerle devam ediyor.

RojaCîwan

http://rojaciwan.com/tr/rc/agirinin-bazid-ilcesinde-festival-oncesi-gencler-medeni-yildirim-icin-yurudu/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder