8 Aralık 2013 Pazar

"Dengbêjlik" Geleneğini Yaşatmaya Çalışıyorlar - Video

Ağrı başta olmak üzere Bölge illerinde filizlenen ve yöre halkının gelenek, görenek, yaşam biçimi ve kültürünü barındıran Kürt sözlü edebiyatının temelini oluşturan "Dengbêjlik", Ağrı'da kurulan Evdalê Zeynikê Kültür ve Sanat Derneği bünyesindeki "Dengbêj Evi"nde yaşatılmaya çalışılıyor.


Mezopotamya'da yaşayan insanların yaşam biçimini ele alan ve "Dengbêj" denilen halk ozanları tarafından bir araya gelinerek düğün, yas, şenlik gibi günlerde seslendirilen kılamları bölgede yeniden hakim kılmak için bir araya gelen Ağrılı dengbêjler, hergün Dengbêj Evi'nde toplanarak hem kılamlarını seslendiriyor hem de farklı köy ve ilçelerden gelen dengbêjlerle kaynaşıyor.

Evdalê Zeynikê Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Fehmi Atmaca, yaptığı açıklamada, dengbêjliğin yöre halkının en önemli kültür taşıyıcısı olduğunu belirterek, "Ağrı'da Dengbêj Evi'ni halkın talepleri doğrultusunda açarak, unutulmaya yüz tutmuş Dengbêjlik geleneğini yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlıyoruz. Kısa bir süre önce açtığımız Dengbêj Evi'ne ilçelerden, köylerden yüzlerce dengbêj gelip burada eski günlerini yad ediyor" dedi.





VİDEO: 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder