17 Şubat 2012 Cuma

Aksoy'dan Öcalan için araştırma önergesi



PKK lideri Abdullah Öcalan'ın İmralı'daki tutulma koşullarına dikkat çeken Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Öcalan'ın durumunun araştırılması için Meclis'te bir komisyon kurulmasını istedi.

BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy,
6 aydır "hava muhalefeti" ve "gemi bozuk" gibi gerekçelerle avukatları ve ailesi ile görüştürülmeyen Abdullah Öcalan'ın durumunun araştırılması için Meclis'te bir komisyon kurulmasını istedi.

BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, 13 yıldır İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi'nde tutulan ve 27 Temmuz 2011 tarihinden bu yana kimseyle görüştürülmeyen PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın durumunu Meclis gündemine taşıdı.

Meclis Başkanlığı'na bir soru önergesi veren Aksoy, Öcalan'ın durumunun araştırılması için Meclis'te bir komisyon kurulması gerektiğini belirtti.

Öcalan'ın İmralı Tek Kişilik Merkez Kapalı Cezaevi'nde 11 yıl tek başına kaldıktan sonra, 17 Kasım 2009 tarihinde İmralı Adası Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi'ne nakledildiğini hatırlatan Aksoy, "Öcalan, 27 Temmuz 2011 tarihinden bu yana avukatları ve yakınlarıyla görüştürülmemektedir" dedi.

'AYRI BİR İNFAZ REJİMİ UYGULANIYOR'

"Her seferinde 'hava muhalefeti' ve 'koster bozuk' gibi gerekçelerle avukatları ve ailesiyle görüş gerçekleştiremeyen Öcalan için, adeta ayrı bir 'infaz rejimi' uygulanmaktadır" diyen Aksoy, araştırma önergesinde şu değerlendirmelere yer verdi:

"Her ne kadar tek başına 11 yıl kaldıktan sonra, koşullarının daha iyi olduğu iddia edilen Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi'ne nakledilmişse de, bu cezaevinde de ayrı bir infaz rejimi uygulanmış, emsalleri olan diğer F Tipi cezaevleri ile hiçbir benzer yönleri bulunmamaktadır. İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi'nde sürdürülen uygulamalar hukuka açıkça aykırılık teşkil etmiş, burada kalan Abdullah Öcalan ve diğer 5 hükümlüye yasalarda olmayan uygulamalar devreye sokulmuştur. Öcalan'ın aynı cezaevine nakledilen diğer 5 hükümlüyle görüşme süresi haftada bir gün ve sadece 3 saat ile sınırlandırılmıştır. Oysa ki, diğer F Tipi Cezaevlerinde bu süre 10 saattir. Yine aynı şekilde, yasaya göre ağırlaştırılmış müebbet hapis hükümlüsü 3 tutuklu, gün içinde ortak havalandırmaya çıkabilirken, İmralı Cezaevi'nde bu hak söz konusu değildir. Ayrıca tüm başvurulara ve CPT'nin de bu yönlü somut tavsiyesine karşın Öcalan'a televizyon verilmemiştir. Aynı şekilde Öcalan, diğer cezaevlerinin aksine telefon ve haberleşme hakkından da yararlanamıyor. Yine İmralı Cezaevi’nde tutuklu ve hükümlülerin 'üç kişi ile görüşme hakkı' uygulanmamaktadır. Tüm tutuklu ve hükümlülerin ayda bir kez 'açık görüş' yapma hakkı Abdullah Öcalan'a tanınmamaktadır."

'SAVUNMA HAKKININ TEMEL İLKESİ İHLAL EDİLMİŞTİR'

Önergede, ulusal ve uluslararası hukukta savunma hakkının en önemli ilkelerinden biri olan "avukat görüşmelerinin gizliliği" ilkesinin de uygulanmadığı belirtildi, "Ayrıca Abdullah Öcalan'ın 41 avukatı, 22 Kasım 2011 tarihinde gözaltına alınmış, bunlardan 35'i tutuklanmıştır. Avukatlara yöneltilen temel suçlama ise, ulusal ve uluslararası hukuk kurallarına göre kayıt altına alınması yasak olan avukat müvekkil görüşmeleridir" dedi.

"Uygulanan mevcut hukuk dışı uygulamaların yanı sıra, İmralı Cezaevi'nde yaşanan en büyük hak ihlali, Abdullah Öcalan'ın ve diğer 5 tutuklunun yaklaşık 6 aydır avukatları ve yakınları ile çeşitli gerekçeler ile görüştürülmemesidir. Yaklaşık 6 aydır 'bozuk' olan koster her nedense tamir edilmemiştir. Aynı şekilde hava muhalefeti ise, hiç bitmemiştir" denilen önergede, şöyle denildi: "Herkesin de tahmin ettiği ve bildiği gerçeği, Adalet Bakanı bizzat katıldığı bir televizyon programında açıklamıştır. Sayın Adalet Bakanı, 'hava muhalefeti' ve 'koster bozuk' gerekçelerinin gerçekdışı olduğunu kanıtlayacak şekilde açıklamalar yapmıştır. 3,5 milyon kişinin 'irademdir' deyip imzalayıp, TBMM'ye dilekçe gönderdiği Öcalan'ın 13 yıldır ağır tecrit koşulları altında bulunmasının yanı sıra, adeta 'tecrit içinde tecrit', 'ceza içinde ceza' mantığıyla hareketle avukatları ve yakınlarıyla görüşmesinin engellenmesi büyük bir insan hakkı ihlalidir."

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder