17 Şubat 2012 Cuma

Ağrı Milletvekili Halil AKSOY'dan Bület Arınç'a tepki


Milletvekilimiz Halil Aksoy Ağlama Işlerinden Sorumlu Bakan Bülent Arınç'a Kürtçe'ye yaptığı saygısızlıktan dolayı sorduğu sorularla haddini bildirdi...

Arınç’a soru: Türkiye'de ve dünyada 'hangi diller medenidir'?


BDP, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, "Kürtçe bir eğitimin kaliteli bir eğitim olabileceğine inanıyor musunuz? Bir medeniyet dili midir Kürtçe?" sözlerine ilişkin soru önergesi verdi.

BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın bir televizyon programında Kürtçeye ilişkin söylediği sözlere ilgili yazılı soru önergesi verdi. Önergede, Arınç'ın "Şartlar elverirse Kürtçe sadece seçmeli ders olabilir. Yoksa, ilköğretimden üniversiteye kadar Kürtçe bir eğitim yapılması mümkün değildir. Kürtçe anadilde eğitimin önünde anayasal engel var. İkincisi, anayasal bir engel olmasa, Kürtçe bir eğitimin kaliteli bir eğitim olabileceğine inanıyor musunuz? Bir medeniyet dili midir Kürtçe? Böyle anadilde eğitimi düşünmüyoruz. Anadilde eğitimin Türkçe olması hem beraberlik sağlıyor hem Türkçe bir medeniyet dilidir. Türkçeyle eğitimin her alanına hizmet verilebilir" sözlerini hatırlatan Aksoy, Arınç'ın, binlerce yıllık geçmişi ile milyonlarca kişinin konuştuğu bilim, kültür ve edebiyat dili olan Kürtçe ile ilgili ifadelerin, kamuoyunda büyük bir üzüntü ve şaşkınlıkla karşılandığını vurguladı.

Önergede, Arınç'ın ifadelerinin, anadili Kürtçe olan milyonlarca kişiyi yaraladığının altını çizen Aksoy, Kürtçe yazılmış ve de yayınlanmış yüzlerce yıllık eserler bulunduğunu kaydetti. Önergede, Kürtçe yayınlanan eserlerden bir tanesinin de Kültür Bakanlığı tarafından yayınlanan Ehmedê Xanî'nin "Mem û Zîn" adlı eseri olduğunu vurgulayan Aksoy, Federal Kürdistan Bölgesi'ndeki okullarda ve üniversitelerde eğitim ve öğretimin Kürtçe olarak yapıldığını kaydetti.

Önergede, Kürtçe eserleri çok sayıda dillere çevrildiğini Mehmed Uzun gibi, modern edebiyat dünyasının önemli yazarları bulunduğunu belirten Aksoy, "Mardin Artuklu Üniversitesinde Kürdoloji Bölümü kurulmuştur. Ayrıca birçok üniversitede daha lisans düzeyinde bölüm açılması yönünde çalışmalar bulunmaktadır" ifadesi kullandı.

Önergede, Aksoy, Başbakan Yardımcısı Arınç'ın Kürtçeye ilişkin bu kadar çok şey bilmesine ve "Kürtlerin tüm hakları verilecektir" demesine rağmen böyle bir açıklamanın anlaşılmadığını belirtti.

Aksoy, Başbakan Yardımcısı Arınç'ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti: "'Kürtçe medeni bir dil değildir' şeklindeki ifadeniz ile neyi kastettiniz? Bu anlamda Kürtçe konuşan milyonlarca kişi üzerinde nasıl bir etki bıraktığınız konusunda bir bilginiz var mı? Bu ifadelerinizi geri almayı ve Kürtçeyi konuşan, eğitim ve öğretim gören, veren milyonlarca insandan özür dilemeyi düşünüyor musunuz? Türkiye'de ve dünyada 'hangi diller medenidir' şeklinde bir araştırma yapılmış mıdır? Yapılmışsa kamuoyuna açıklamayı düşünüyor musunuz? Şayet böyle bir açıklama yoksa, hangi argümanlara dayanarak böyle bir ifade kullandınız? Mardin Artuklu Üniversitesi çağdışı bir üniversite midir? Kürdoloji Bölümü'nün yapmış olduğu eğitim ve öğretim medeni değil midir? Irak Federe Kürdistan Bölgesi'nde okullarda ve üniversitelerde yapılan eğitim ve öğretimi nasıl değerlendiriyorsunuz? Tıp, Fen Bilimleri de dahil olmak üzere her alanda eğitim veren bu okullar çağdışı mıdır? Kültür Bakanlığı'nın bastığı 'Mem û Zîn' eseri hakkında bilginiz var mı? Bu eseri okumayı düşünüyor musunuz?"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder