6 Temmuz 2013 Cumartesi

Iğdır'daki 'Hükümet adım at' yürüyüşüne polis engeli

BDP Iğdır İl Örgütü tarafından gerçekleştirilmek istenen "Hükümet adım at" yürüyüşü polis tarafından engellendi.

Polisin tutumunun keyfiyetçi olduğunu söyleyerek, tepki gösteren BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, "Savaş Öcalansız sürer ama barış, adalet ve eşitlik Öcalansız sürmez" dedi. 


BDP Iğdır İl Örgütü tarafından, "Hükümet adım at" kapsamında etkinlik düzenlendi. Etkinliğe BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, BDP PM üyesi Metin Bingöl, BDP İl Başkanı Mehmet Anar, Iğdır Belediye Başkan Vekili Ayşegül Yaşar, İl Genel Meclis Başkanı Cengiz Savaş, BDP'li il ve ilçe yöneticileri ile yüzlerce yurttaş katıldı. İl binası önünde biraraya gelen kitle, burada davul zurna eşliğinde halay çekti. Ardından belediye meydanına doğru yürümek isteyen kitle, polis tarafından engellendi. Polislerle görüşen Halil Aksoy, engellemenin yanlış bir tutum olduğunu söyleyerek, Türkiye'nin her yerinde bu tür yürüyüşlerin yapıldığını belirtti ve "Bugün Türkiye'de bazı şeylerin değişmesi için herkesin çaba sarf etmesi lazım. Zaten bu yürüyüşler Türkiye'nin tamamında yapılıyor. Birbirimize kanunları öğretmeyelim. Siz özel bir miting yapıyorsanız güzergahınız belli olur yapılır. Biz buraya gelirken neden durduruluyoruz bu doğru değildir" dedi. Karşılıklı konuşmaların ardından polisler yürüyüşe izin vermeyince, çelik kuvvetten oluşan barikatın önünde basın açıklaması gerçekleştirildi.

'Keyfiyetçi tutum sergileyen AKP adım atmamıştır'

Açıklamada konuşan BDP Iğdır İl Başkanı Mehmet Anar, AKP hükümetinin keyfiyetçi bir zihniyetle sürece yaklaştığına vurgu yaparak, "Devlet ve PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından başlatılan sürecin ilk aşaması PKK güçlerinin geri çekilmesiyle son buldu. Müzakerelerin ikinci aşamasında ise AKP tamamen keyfiyetçi bir tutum sergileyerek hiçbir adım atmamıştır. Bu tutum barış sürecinin önünü tıkayıp sağlıklı bir şekilde devam etmesini önlemektedir" dedi.

'Sonunuz Saddam gibi olmasın'

Ardından konuşan Aksoy ise polislerin yürüyüşe izin vermemesinin tamamen keyfiyetçi bir anlayış olduğuna vurgu yaparak, "Bu tür uygulamalar 'yüzünü dön' dediğiniz Avrupa'da var mıdır? Kürtler ROJ TV'nin kapatılmasında yürüyüşler yapıldı. Yüz binler yürüyüşe geçti, şu an ki manzara görülmedi. Başbakan'a söylüyorum; eğer yüzünüz Avrupa'ya dönükse bakın utanın. Yok, yüzünüz diktatörlüğe dönükse, Saddam'a bakın. Kendini korumak için her zulmü gerçekleştirdi. Sonu ne oldu. Sonunuz Saddam'ın sonu gibi olmasın. Sonunuz Saddam'ın askerlerinin sonu gibi olmasın. Bunun için bizler bu tür hak ve özgürlüklerimiz için her zaman ayakta olacağız ve ayakta durmaya devam edeceğiz" dedi.

'Öcalansız barış gelmez'

Öcalansız barışın gelmeyeceğinin altını çizen Aksoy, "Bizler kan dökülmemesi için çaba sarf ederken, Başbakan'ın tutumuyla 4 gencimiz öldü. Son olarak da Lice'de olduğu gibi hakiki mermilerle saldırdı. Bir yurttaşımız yaşamını yitirdi. Devlet eğer savaşa hazırlanıyorsa yanlış yapıyor. Savaş Öcalansız sürer, ama barış, adalet ve eşitlik Öcalansız sürmez. Bu nedenle Öcalan'ın koşulları değişmeli ve özgürleşmeli. Bu anlamda tüm Kürt halkı da özgürleşir" diye belirtti.

Açıklamanın ardından kitle sessizce dağılırken, Vedat Er adlı yurttaş gözaltına alındı. Gözaltının gerekçesi öğrenilemedi.

DİHA 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder