Ağrı'da Öze Dönüş Hamlesi / Özgür Politika Gazetesi
Ağrı'da 1963 yılından bu yana yapılan yerel seçimlerde belediye başkanlığını iki kez yurtsever adaylar Urfan Alparslan ve Hüseyin Yılmaz kazandı. JİTEM elemanı olarak bilinen şimdiki AKP'li Belediye Başkanı Hasan Arslan, bir kez daha aday.
Yolsuzluk, usulsüzlükler ve yapılmayan hizmetler nedeniyle Ağrı hala bir köy görünümünde. Hiçbir dönem hizmet alamayan Ağrılılar, artık isyanda. BDP, yıllardır alamadığı Ağrı Belediyesi'ni bu kez farkla almayı hedefliyor.
Ağrı'da yollar çamur deryasına dönmüş ve sokaklar biriken çöp yığınlarından geçilmiyor. Hizmet açısından Türkiye'nin en geri kalmış illeri arasında gösterilen Ağrı, artık bu gidişi durdurmak istiyor. İsyanların yurdu Ağrı'da 1963 yılından beridir yapılan yerel seçimlerde belediyeyi sadece bir kez Kürt partisi kazandı. Sürekli sağ, muhafazakar partilerin belediyeyi yönettiği Ağrı ili hiç bir hizmet alamadı. Hala bir köyü andıran Ağrı'da altyapı, üstyapı ve sosyal donatı alanları yapılmış değil. Artık isyan noktasına gelen halk, bu kez devlet partilerine oy vermeyeceğini söylüyor. Peki, 1963 yılından beri siyasi olarak Ağrı'da neler oldu?
Bir dönem CHP, diğer dönem AP
Yerel Seçimlerin ilkinin 1963 yılında yapıldığı Ağrı'da bağımsız adaylar partilerden daha fazla oy almasına rağmen Ağrı Belediye Başkanlığı'nı Adalet Partisi (AP) aldı. Ağrı Diyadin, Doğubayazıt ve Eleşkirt'i CHP, Hamur'u Adalet Partisi, Taşlıçay'ı Yeni Türkiye Partisi (YTP), Patnos ve Tutak'ı ise bağımsız adaylar kazandı. Bu seçimde bağımsız adaylar yüzde 39 oy alırken, AP yüzde 26, CHP ise yüzde 18 oranında oy aldı.
1968 yerel seçimlerinde ise Ağrı halkı bu kez CHP'yi ilde neredeyse bitirme noktasına getirdi. Bir önceki seçimde yüzde 18 oy alan CHP bu kez oy oranını yüzde 9'a düşürdü. Yapılan seçimlerde AP adayı Cevat Elçi yüzde 34 oy alarak Ağrı Belediye Başkanı olurken, yine Patnos, Doğubayazıt, Hamur ve Taşlıçay belediyeleri de AP'ye geçti. Tutak ilçesini bağımsız aday Abdulkadir Kılıç alırken, Diyadin ve Eleşkirt'i de CHP aldı.
Bağımsız adaylara yöneldiler
1973 seçimlerinde ise bölge illeri gibi Ağrı da tavrını bağımsız adaydan yana koydu. Yapılan seçimlerde tüm siyasi partiler Ağrı'da büyük bir çöküş yaşadı. Bağımsızlar yüzde 35 oy almalarına rağmen, Ağrı Belediye Başkanlığı'nı yüzde 10 oy ile en düşük oranı alan Demokrat Parti ılırken; Diyadin, Doğubayazıt ve Tutak'ı bağımsız adaylar; Patnos, Taşlıçay'ı CHP; Eleşkirt'i AP; Hamur'u ise DP aldı. Bu seçimlerde AP yüzde 18, CHP yüzde 13, DP ise yüzde 10 oy aldı.
Devlet gasp ediyor
1977 seçimlerinde de Ağrı yine bağımsız adaylara yüzde 33 oy çıkarırken, AP yüzde 27, CHP ise yüzde 21, MHP ise yüzde 3 oy aldı. 1977 seçimlerinde yine 1973 seçimlerinde yaşananlar tekrarlandı. En yüksek oyu bağımsız adaylar almasına rağmen Ağrı Belediyesi'ni DP aldı. Ağrı ve Patnos belediyelerini DP; Diyadin ve Tutak ilçelerini bağımsız adaylar; Doğubayazıt ve Eleşkirt'i CHP; Hamur'u CGP; Taşlıçay'ı ise MHP kazandı.
ANAP rüzgarı
1980 darbesinin ardından genel seçimlerden sonra 1984 yılında yapılan seçimler de yine Turgut Özal'ın ANAP'ı bölgenin birçok ilinde olduğu gibi Ağrı'da da birinci parti oldu. ANAP yüzde 27, DYP yüzde 16, HP yüzde 14, MDP yüzde 15, RP yüzde 8, SODEP yüzde 10.4 oy oranı ile çıktığı seçimlerde Ağrı Belediyesi'ni bu kez ANAP adayı Hikmet Erdem kazandı.
CHP ve DP Ağrı'dan silindi
Seçimlerin en ilginç tarafı ise Ağrı'nın hiçbir ilçesinde bu kez CHP ve DP'nin belediye almaması oldu. Diyadin, Doğubeyazıt, Hamur ve Tutak'ı ANAP, Taşlıçay'da yine MHP'den kopan grubun kurduğu MDP, Patnos'u ise HP aldı.
89'da SHP trendi
1989 seçimleri bu kez ANAP ve SHP'nin yarışına döndü. Ağrı'da SHP yüzde 23.4 oy alırken, ANAP yüzde 23.2, DYP ise yüzde 19 oy aldı. Ağrı Belediyesi'ni SHP adayı Fevzi Bulut kazanırken, SHP yine Diyadin, Doğubayazıt ve Patnos ilçelerini kazandı. Taşlıçay ve Hamur'u ANAP, Eleşkirt ve Tutak'ı ise DYP kazandı.
94'de Refah devri
1994 yerel seçimleri ise Ağrı için ibre yine başka partiye döndü. SHP oylarını yüzde 23.4'ten yüzde 13 düşürürken, ANAP yine yüzde 23, RP yüzde 25.4, DYP ise 25 oy alırken, CHP ilk kez en düşük oy oranına ulaşarak yüzde 4 oy aldı. Ağrı Belediye Başkanlığını RP'li Zeki Başaran kazanırken; Diyadin, Eleşkirt, Taşlıçay ve Tutak'ı ANAP; Hamur ve Patnos'u DYP kazandı.
HADEP deneyimi
1999 yılında yapılan yerel seçimlerde Kürtler ilk kez kendi partileri ile seçime girdi. HADEP yüzde 22, FP yüzde 14, DYP yüzde 17, ANAP ise yüzde 13 oy aldı. Ağrı Belediye Başkanı alan HADEP'li Hüseyin Yılmaz, seçimlerden 9 ay sonra cezaevinden tahliye olarak, görevinin başına geçti. Belediye Başkanı Hüseyin Yılmaz'ın Yargıtay tarafından onanan cezası nedeniyle belediye başkanlığı düşürüldü. HADEP'liler arasında ilde başlayan başkanlık çatışması, olumsuz bir etki bıraktı.
Büyük yenilgi
2004 yerel seçimlerinde SHP ile yapılan ittifakla seçime giren Kürtler bu kez büyük bir yenilgi ile seçimden ayrıldı. Seçimlerde AKP yüzde 34 oyla Ağrı Belediyesi ve birçok ilçeyi kazanırken, SHP ise sadece Doğubayazıt Belediyesi'ni kazandı.
AKP yerleşti
Büyük bir umutla girilen 2009 seçimlerinde de Kürtler istediklerini elde edemedi. Seçimlerde AKP yüzde 39 oyla Ağrı Belediyesi'ni kazanırken, DTP yüzde 32, SP ise yüzde 21 oy aldı. Patnos, Doğubayazıt, Diyadin ilçelerini ise DTP kazandı. Seçim sonrası DTP'nin oylarının çalındığı ve usulsüzlük yapıldığını belirten halk günlerce Ağrı sokaklarını eylem alanına çevirdi. Olaylarda yüzlerce kişi yaralanırken yüzlerce kişi de gözaltına alınmıştı.
Kendi çapında hırsız
Seçimlerin hemen ardından ise AKP'nin Ağrı Belediyesi yolsuzluklarla gündeme geldi. İçişleri Mülkiye Müfettişleri tarafından 2008-2009 ve 2010 yılları arasında eski ve yeni belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu 31 kişiyi Ağrı Cumhuriyet Savcılığı'na sevk etti. Sanıklar hakkında "zincirleme suretiyle ihaleye fesat karıştırmak, zincirleme suretiyle resmi belgede sahtecilik ve zincirleme suretiyle edimin ifasına fesat karıştırmak" suçlamalarıyla dava açıldı. Soruşturma neticesinde savcılık öğle yemeği hazırlama ve dağıtım ihalelerinde 2008, 2009, 2010 yılında toplam bedeli 732 bin lira olan ihalede kamunun 362 bin 900 lira zarara uğratıldığını belirledi. 3 yıl içinde yapılan 5 adet memur öğlen yemeği ihalesinde, emsallerine göre 2-3 kat yüksek bedelle hep aynı firmaya verildiği, her ihale sürecinde geçici teminat ve iş deneyim belgelerinin bulunmadığını bildikleri halde hep aynı firmaların ihaleye davet edilmesinde ısrarcı olunduğu da tespit edildi. Yapılan yolsuzluklarla adı sık sık duyulan AKP Belediye Başkanı Hasan Arslan'ın Başbakan tarafından tekrar aday gösterilmesi kentte büyük bir tepkiye yol açtı. İsminin açıklanmasının ardından Ağrı'nın birçok internet sitesi Arslan'ı istifaya çağırarak, imza kampanyaları başlatmıştı. Belediyede çalışan işçilerin aylarca para alamadıkları ve birçok kez greve gittikleri ifade edilirken, yine kentte okuyan öğrenciler birçok kez Ağrı Belediye Başkanı Hasan Arslan'ı "Dizo Heso" pankartları ile protesto etmişti.
HPG Serhat Eyalet Komutanlığı tarafından eski JİTEM elemanı olduğu duyurulan Hasan Arslan, BDP adayları açıklanmadan önce Ağrı'nın bütün büyük ailelerini bağladığını iddia ederek, kesin kazanacağının propagandasını yapıyordu.
Ağrı bu kez BDP diyecek!
"Öz yönetimle özgür kimliğe" sloganı ile Muş Milletvekili Sırrı Sakık ve Mukaddes Kubilay'ı Ağrı'da Eşbaşkan adayı olarak gösteren BDP, bu kez belediyeyi almayı hedefliyor. Kent sokaklarındaki yurttaşlar, belediyeye karşı isyanda. Ağrı halkı, artık yönlerine BDP'ye döneceklerini ve bu kez büyük bir oy oranı ile Ağrı'yı kazanacaklarını söylüyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder