28 Temmuz 2014 Pazartesi

İki Kolu Olmayan Ağrılı Mahkum Toplum İçin Zararlıymış

Adli Tıp Kurumu, iki kolu olmayan Ağrı nüfusuna kayıtlı hasta tutuklu Ergin Aktaş için "Hayatını tek başına idame ettiremez" raporu verdi. Ancak Aktaş, TMŞ polisinin "Toplum için tehlikeli" raporu nedeniyle tahliye edilmedi.


3. Yargı Paketi'yle İnfaz Yasası'nda yapılan değişikliğin ardından hasta tutukların tahliye edileceği yönünde hükümet eliyle medyada yapılan propagandanın yalan olduğu tek tek örneklerle ortaya çıkıyor.

Geçtiğimiz Haziran ayının başında adli tıp raporu için Türkiye'nin çeşitli cezaevlerinden Metris Cezaevi'ne getirilen 30'a yakın hasta tutukludan sadece 2'si tahliye edildi. Diğer ağır hasta tutuklular, tahliye edilmeyerek ölüme mahkum edildi.

Bu hasta tutuklular arasında bir bacağı olmayan Suphi İsmail, böbrek hastası Avni Uçar, artık bir çocuk gibi olan -altını ıslatıyor, konuşamıyor, hatırlamıyor- Salih Tuğrul, kronik, ağrılı bir hastalık olan ankilozan spandilit Hasan Kaçar da bulunuyor.

BİR GÜN UYANDIĞINDA KOLLARI YOKTU

Ölüme mahkum edilen bir diğer tutuklu da Ergin Aktaş.

Ergin Aktaş'a "Cezaevinde kalamaz raporu verildi" ancak İnfaz Yasası'nda yapılan değişiklikle getirilen "Toplum için tehlikeli olan tutuklular tahliye edilmez" engeline takıldı. Mahkeme, Ergin Aktaş'ı TMŞ polisine sordu. TMŞ polisi, "Toplum için tehlikelidir" deyince, iki kolu olmayan tutuklu tahliye edilmedi.

1988 doğumlu olan Ergin Aktaş'ın sol kolu dirseğine yakın yerden, sağ kolu da bilekten kesilmiş durumda. Elinin ve kolunun kesilmesine yol açan patlamadan önce de başından vurulmuş. Bu nedenle kafatasında çizik bulunuyor. Konuşmakta zorlanıyor ve unutkanlık yaşıyor.

BİR YILDA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Aktaş’ın Yargıtay aşaması da dâhil olmak üzere bütün yargı süreci bir yıl da tamamlandı. Kürtçe savunma yapmak isteyen Aktaş, avukatsız yargılandı, savunma yapamadı. Bunun sonunda ağırlaştırılmış müebbet, 28 yıl hapis ve binlerce liralık para cezası verildi.

ATK 'CEZAEVİNDE KALAMAZ' DEDİ

İstanbul Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu, 12 Temmuz 2013 tarihli raporunda Aktaş için "maruz kaldığı ağır sakatlık nedeniyle hayatını yalnız idame ettiremeyeceği, bir başkasının desteğine ile bakıma muhtaç olduğu" yönünde rapor verdi.

Raporun ardından Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Erzurum Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne Ergin Aktaş'ın "toplum için tehlikeli olup olmayacağı"nı sordu. TMŞ de, beklenildiği gibi, "tehlikelidir" raporu gönderdi.

Bu rapor üzerine Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, hasta tutuklu Ergin Aktaş'ın "ağırlaştırılmış müebbet" hükümlüsü olduğu belirterek, tahliye talebini reddetti. Savcılık, kararında TMŞ'nin raporuna atıfta dahi bulunulmaması dikkat çekti.

Savcı Mustafa Ertürk, "Ergin Aktaş'ın tedavisinin ceza infaz kurumunda mümkün olmadığı takdirde, tam teşekküllü devlet ya da üniversite hastanelerinin tek kişilik ve yüksek güvenlikli mahkum koğuşlarında uygulanması gerektiğini" belirtti.

Ancak, savcı Ertürk'ün bahsettiği gibi "tam teşekküllü yüksek güvenlikli" hastane bulunmadığı için Aktaş'ın tedavisi neredeyse imkansız.


Etkin Haber Ajansı / 04 Eylül 2013 Çarşamba, 10:16 / İSTANBUL (Arzu Demir)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder