5 Temmuz 2014 Cumartesi

AKP’li Tuşba Belediyesinin Ağrı ve Remzi Kartal tahammülsüzlüğü

Seçimlerden önce yaptığı açıklamalarda Kürtlere hakaretler yağdıran, seçimden sonra ise Kürtçe köy isimlerinin iadesine ilişkin öneriyi reddeden AKP’li Tuşba Belediyesi bu defada Tuşba Belediyesinin tabelasına ‘Şaredariya Tuşba yê’ önerisi ve Fatih Caddesi’ne Remzi Kartal isminin verilmesi önerilerini reddetti.


Ağrı ve Güroymak seçimlerinin ardından meclis toplantısında BDP’li Meclis Üyesi İsmet Tan’ın  ‘Kürtlere ve Kürdistan’da yaşayan halklara hayırlı olsun’ şeklindeki sözlerine tepki göstererek ‘Burada böyle konuşamazsın’ diyen  AKP’li Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, BDP’li Belediye Meclis Üyelerinin önerilerini reddetmeye devam ediyor. Özgökçe bu defa da Belediyenin tabelasına ‘Şaredariya Tuşba yê’ yazılması ve Fatih Caddesi’ne Remzi Kartal isminin verilmesi önerilerini reddetti.

BDP’li Meclis Üyesi İsmet Tan Tuşba Belediye Meclisi’nde sunduğu önerisinde şunları belirtmişti:

“1948 yılında Van’da doğan Diş hekimliği fakültesi mezunu, aynı zamanda (HEP) kurucu üyesi olan DEP eski Van Milletvekili Sayın Remzi Kartal adının Tuşba Belediyesi sınırları dahilinde bulunan Fatih Caddesine verilmesini talep ediyoruz. Halen ülkesinden, doğduğu topraklardan ve sevenlerinden uzakta yaşamak zorunda bırakılan Sayın Remzi Kartal Avrupa’da yaşamını sürdürmektedir. Özelde Kürt Özgürlük Mücadelesinde genelde ise dünya halklarının özgürlük mücadelesinde büyük emeği tüm dünya tarafından bilinmektedir. 1991 yılında Van Milletvekili seçilen Kartal 1995 yılında Kürt siyasi hareketine ve Kürt halkının özgürlükçü istemlerine verdiği destek bahane edilerek dokunulmazlığı kaldırılmış ve vekilliği düşürülmüştür. Vekilliği düşürüldükten sonra Avrupa’ya sürgüne mecbur bırakılmıştır. Halen sürgünde mücadelesini aralıksız sürdüren Sayın Kartal halkımızın teveccühünü kazanmıştır. Bu bağlamda kendisine bir vefa borcu ödeme atına ve halkımızın kendisine duyduğu derin ve saygının sembolik ifadesi olarak Tuşba Belediyesi sınırları dahilinde İstasyon mahallesinde bulunan fatih caddesinin adının Van’da doğup büyümüş ve Van’a hizmet adına büyük bedeller ödemiş Sayın Remzi Kartal’ın ismi verilerek caddenin adının Remzi Kartal Caddesi olarak değiştirilmesini aynı zamanda Tuşba Belediyesi tabelasına da Kürtçe olarak ‘Şaredariya Tuşba yê’ yazılmasını saygılarımla talep ederim.”

BDP’li Belediye Meclis Üyesi İsmet Tan’ın bu iki önerisi de AKP’li Meclis üyelerinin oyları ile reddedildi.

Konuya ilişkin bilgi veren BDP’li Tuşba Belediye Meclis Üyesi İsmet Tan, “Bir yandan Remzi Kartal ve Zübeyir Aydar’ın Türkiye’ye dönmesi konuşulurken bir yandan isimlerine bile tahammül edilmiyor” dedi.

Daha önce Kürtçe köy isimlerinin iadesi önerisini reddeden AKP’li Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe’nin Kültür Merkezi’nde Kürtçe, Arapça, Farsça ve İngilizce olmak üzere 4 farklı dilde eğitim vermek için hazırlıklara başladıkları yönündeki açıklamasını ‘samimiyetsizlik’ samimiyetsizlik olarak tanımlayan Tan şunları söyledi:

“Böyle bir konu meclisin gündemine gelmedi. Tuşba’da yaşayan Laz halkı var. Gündeme gelse dahi Lazca da olması lazım. Pratikte görünen bir şey yok. Medyaya demeç vermekten öte bir şey değil. Bir arkadaşımız çok dilli belediyeciliğe ilişkin önerge verdi. Bunların bir gerçekliği yoktur. Tamamen tribünlere oynuyor. ‘Hazırlıklara başladık’ diyor. Ama henüz bir komisyonun gündemine gelmiş bir şey yok. Amaç kardeşliği pekiştirmekse eski köy isimlerinin iadesini neden reddetti. Bunu da halkımızın takdirine bırakıyoruz. Fevzi Özgökçe AKP’li meclis üyelerinin iradesine bile ipotek koydu. AKP’li Tuşba Belediye Meclis Üyeleri Van Büyükşehir Belediye Meclisinde ise köy isimlerine ‘Evet’ dediler. Buda samimiyetsizliğin ve iki yüzlülüğün ifadesidir.”

ANF

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder