4 Eylül 2014 Perşembe

Ağrı Dağı'nda bir mezar: Hayali sömürgecilik burada meftundur!

AĞRI (DİHA) - Ağrı isyanında yaşamını yitirenler anısına Küçük Ağrı Dağı'nda düzenlenen anmada, katliam günlerinde gazetelerde yayınlanan "Muhayyel Kürdistan burada meftundur" karikatürüne ithafen, "Hayali sömürgecilik burada meftundur" yazılı temsili mezarlığın açılışı gerçekleştirildi.



1926-1930 yılları arasında yaşanan Ağrı Dağı isyanında yaşamını yitirenleri anmak amacıyla Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesindeki siyasi parti ve sivil toplum örgütleri, Küçük Ağrı Dağı eteklerinde etkinlik gerçekleştirdi. Etkinliğe DBP ve HDP yöneticileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, HDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu ile yüzlerce yurttaş katıldı. İsyanda yaşamını yitiren İhsan Nuri Paşa ve PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın fotoğraflarının yanı sıra PKK flamalarının açıldığı sahnede, İhsan Nuri Paşa'nın, "Ben ölürsem bile Kürtlerin içinde benim gibi hatta benden üstün binlerce İhsan, Kürt halkını sömürgecilerden alana kadar savaşmaya hazır bulunacaklar" ve Öcalan'ın "Serhad isimsiz kahramanların irade tarihidir" yazılı sözleri de yer aldı. Yine, Ağrı Dağı isyanının bastırılması ardından 19 Eylül 1930'da Milliyet gazetesinde yayınlanan "Muhayyel Kürdistan burada meftundur - (Hayali Kürdistan burada gömülüdür)" karikatürüne ithafen Ağrı Dağı eteklerinde üzerinde, "Hayali sömürgecilik burada meftundur" yazılı temsili mezarın açılışı yapıldı. Açılışı, anmaya katılan HPG'liler yaptı.

'Kürdistan üzerinde gerçekleşecek oyunlar ne ise maya tutmayacaktır'

Mezarlık açılışında konuşan HPG üyesi, şunları söyledi: "Bugün çok önemli bir gündür. Sevinci de acıyı da aynı anda yaşadığımız gündür. 1926 yılında başlayan Ağrı Dağı isyanının yıldönümüdür. İsyan katliam ile bastırıldığında Türk gazeteleri 'Biz Kürtleri öldürdük. Artık Kürtleri mezara koyduk. Kürtler artık başkaldıramaz' mesajı verdi. Biz de sembolik olarak bu mezarı diktik. Manası çok büyüktür. Bugün bile Kürdistan topraklarında sömürgecilik hesaplarını yapanlar yenildiler. Sonuç alamadılar. Bugün kazanan Kürtlerdir. Başkan Apo öncülüğünde ve PKK sayesinde kazanıyorlar. Bugün bu mesajı gönderiyoruz. 'Hayali sömürgecilik burada meftundur' diyoruz. Kürdistan toprakları üzerinde oynanan oyunları bozduk. Bundan sonra Kürdistan üzerinde gerçekleşecek oyunlar ise maya tutmayacaktır. Sonuç göz önündedir. Kürtler bunu kanıtlamıştır. Rojava bugün bunun somut örneğidir. Şengal'de Maxmur'da bunun örneklerini görüyoruz. Tüm güçler bir olup bir araya gelse bile sömürgeciler yenilecektir. Ama halen bir yara yüreğimizdedir. Önderlik İmralı işkence sistemi altındadır. Görevimiz halen bitmemiştir. Bundan sonra mücadelemizi daha da yükselteceğiz. Halkla birlikte, gerilla ile PKK ile birlikte Kürtler mücadelesini yükseltmeli. Baskı altında olan halklar için Kürtler mücadelesini yükseltmeli. Biz Başkan Apo'ya, şehitlerimize ve Kürt halkına söz vermişiz, onların yolunda ilerleyeceğiz. Hakikat yolunda gideceğiz."

'Dağlarımızdaki her bir gül şehitlerimizin kanı ile filizlenmiştir'

Mezarlık açılışının ardından anmanın gerçekleştirileceği alana gelen kitle, saygı duruşunda bulundu. Etkinlikte, o dönemi yaşayanlar katliamı anlattı. Kürtlerin davası için bugün bir arada olduklarını ifade eden Hazal Tunç, "Bu başkaldırış Biroye Hesêkî Telli döneminde başlamış, ama başarıya ulaşamamış. Zilan deresinde de başarıya ulaşamamış ama Allah'ın izni ile gerillanın direnişi ile zaferle taçlanacaktır. Bu dağlarımızın tamamı şehitlerimizin kanı ile sulanmış. Dağlarımızdaki her bir gül şehitlerimizin kanı ile filizlenmiştir. Bizler el ele verip gerillaya güç vermeliyiz. Bakın Bıroye Hesoye Telli döneminde bizler niye kazanmadık. Bazı Kürtler özgürlükten yanaydı, bazı Kürtler ise kanını para ile satıp Kürtleri ihbar ediyorlar, ondan Kürtler kazanmadı. Bugünden sonra el ele verip davamızı başarı ile noktalayalım. Buradan İmralı'ya, gerillalara selamlarımı hürmetimi yoluyorum" diye konuştu.

HDP Bitlis Milletvekilli Hüsamettin Zenderlioğlu ise, "Kürdistan'ı burada gömdük diyenlerin mezarı, gerillanın ve Sayın Öcalan'ın sayesinde yıkılmıştır. Ağrı Dağı eteklerinde çağrımızdır. Artık Kürtler uyandı, boşuna çırpınmayın. Kürtler özgürlük için yaşamlarını gözünü kırpmadan verirler. Kobanê'de Serekaniyê'de bunu çok net görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Sanatçı Heme Heci'nin ezgilerinin yanı sıra tulum dinlendi.



















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder