4 Eylül 2014 Perşembe

84 Yıl Sonra Yine Ağrı - Video

Doğubayazıt Belediyesi öncülüğünde küçük Ağrı Dağı eteklerinde Ağrı İsyanlarının (1926-1930) yıl dönümü dolayısıyla Ağrı İsyanları şehitleri anıldı. Anmaya HPG ve HDP ve halkda katılı.


Ben ölürsem bile Kürtler içerisinde benim gibi, hatta benden üstün binlerce insan, Kürt hakkını Türklerden alana kadar savaşmaya hazır bulunacaklar.

Ağrı isyanları lideri İhsan Nuri Paşa


Ağrı isyanının katliamlarla bastırılması ardından 19 Eylül 1930'da Milliyet gazetesinde yayınlanan "Muhayyel Kürdistan burada meftundur - (Hayali Kürdistan burada gömülüdür)" karikatürüne ithafen Ağrı Dağı eteklerinde üzerinde, "Hayali sömürgecilik burada meftundur" yazılı temsili mezarın açılışı yapıldı (3 Eylül 2014).

Açılışı, anmaya katılan HPG'liler yaptı...

Ağrı savaşçılarından Hesen Hışyar Serdî, "Görüş ve Anılarım" adlı kitabında, Milliyet Gazesinin Ağrı katliamlarından sonra çizdiği karikatürden şöyle bahs ediyor:

"Tarih olarak utanmazlığın ve aymazlığın en büyüğü o yaptığı zalimliğin ötesinde, Ağrı Dağı'nda betondan bir mezar yaptılar. Mezar taşına Kürt'ün karikatürünü çizmeleridir. Üstüne de "O hayali Kürdistan burada saklıdır!" yazdılar. Her milletin büyüklük derecesi, insan değerlerine bağlılığı ile ölçülür. Bir milleti diri diri toprağa gömmek istemekle yok olmadığı gibi, bu sözü insanlıktan nasibini almayanlar ya da uzaklaşanlar ancak sarfedebilir. Zira bilimsel olarak da bu sözün izahını yapmak mümkün değildir. Kürtler davalarına ve ülkerinin geleceğine hep bağlı kaldılar. Ben tarihi olarak Kürt halkı için hazırladıkları mezara kendilerinin gireceğine inanıyorum."


15 Temmuz Temmuz 2014 günü Fırat Haber Ajansına konuşan Murat Karayılan, şöyle demişti:

 "Onlar Ağrı İsyanı bastırıldıktan sonra Ağrı Dağı’nda sembolik bir türbe yaptılar ve üzerine ‘muhayyel Kürdistan burada meftundur’ diye yazdılar. Şimdi de yine Ağrı Dağı’nın üzerinde sembolik bir türbe yapıp ‘muhayyel sömürgecilik burada meftundur’ diye yazmak gerekiyor. Artık Kürdistan’da sömürgeciliğin sürdürülmesi bir hayaldir."











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder