28 Haziran 2017 Çarşamba

Murat Nehri HES’lere kurban ediliyor

AĞRI – Bölgenin ikinci büyük nehri olan Murat, HES, HES ve barajlar adı altında yapılan kalekol yapımı ile yok ediliyor.



Van Gölü’nün kuzeyinde, Ağrı (Karaköse) ilçesi Diyadin’den kaynak olarak başlayıp Aladağ’dan ve Muratbaşı dağından çıkan kolların birleşmesiyle oluşan Murat nehri, HES ve barajlarla yok olma tehdidi ile karşı karşıya. Murat nehri, Diyadin ovasından geçip Ağrı’ya bağlı Eleşkirt yöresinden Malazgirt Ovası’na oradan Bingöl dağlarından Hınıs Suyu, Muş Ovası’ndan Nemrut Dağı Karasu’nın kollarından beslenir. Elazığ Palu önünden Ulu Ovası’ndan gelen Harinket suyu ile Dersim’in Munzur-Peri suyunu (en önemli kol) alarak Keban yakasında Fırat’ın öteki kolu Karasu Nehri ile birleşir. Nehrin uzunluğu 722 kilometredir.


Muş’un Varto ilçesinden de geçen Murat nehri üzerinde, barajlar adı altında kalekol yapımı devam ediyor. Geçtiğimiz yıl başlayan kalekol yapımına ara verilmesinin ardından bu yıl tamamlandığı görüldü. Ayrıca Murat nehrinin geçtiği Elazığ, Muş ve Bingöl kollarına 7 kalekol ile 6 HES kuruldu.


Bölgede bulunan Fırat nehrinin ardından ikinci büyük nehir olma özelliğine sahip Murat nehri, uzun kış ayından sonra eriyen karlar ve yağışla birlikte debisi arttı. Son 5 yılda bilinçsiz sulamalar, nehir kenarlarında bulunan çimento ve kum fabrikalarının kurulmasıyla, nehir kurumaya yüz tuttu. Ayrıca Diyadin karayolları tarafından yapılan yol çalışma ve genişletme çalışmaları ile de nehire akan kollar kurutulup ıslah ediliyor.

Kaynak: Gazete şujin






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder