4 Mart 2013 Pazartesi

‘Kendi rengimizle, kimliğimizle mücadele etmeye devam edeceğiz’

 AGIRİ(AĞRI) – Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde binlerce kadının katılımı ile 8 Mart kutlandı. Doğubayazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz, “Tarihte toplumu değiştiren ve dönüştüren cinsin kadın olduğunu vurgulayarak kendi rengimizle, kimliğimizle mücadele etmeye devam edeceğiz”, TUHAD-FED Başkanı Zübeyde Teker de, “Kadın özgürlük direnişini sembolize eden 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü barışa dönüşmesi umuduyla dağlarda bedel ödeyen, zindanlarda bedel ödeyen ve alanlarda bedel ödeyen bütün Kürt kadınlarına selam olsun” dedi.


Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) bileşenleri tarafından Doğubayazıt’ta "Rosalardan Sakinelere yolunuz yolumuz sözünüz sözümüzdür" şiarı ile Belediye Meydanında 8 Mart mitingi yapıldı. Binlerce kadın ulusal kıyafetleri ile alanlara aktı. Miting alanına sarı kırmızı, yeşil ve mor balonlar asılırken, BDP ve DÖKH amblemli bayraklarla süslendi. Yoğun polisiye önlemlerinin alındığı miting alanında kadınlar “Jin jiyan azadî”,”Bijî Serok Apo”,”Be Serok jiyan nabe” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.

Davul zurna eşliğinde yürüyüş

Mitinge Doğubayazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz, BDP Doğubayazıt İlçe Eş Başkanları Cemil Rızaoğulları ve Fatma Okçu, TUHAD-FED Başkanı Zübeyde Teker, STK’lar, belediye meclis üyeleri ve binlerce kadın katıldı. BDP İlçe teşkilatlı önünde bir araya gelen kadınlar davul zurna eşliğinde mitingin yapıldığı alan kadar yürüdü.

Kadınlar alkış ve zılgıtlarla alanda karşılandı. İlk konuşmayı yapan BDP Doğubayazıt İlçe Eş Başkanı Fatma Okçu, kadın mücadelesinin yıllardır verdiği emek sonucu bugün özgürlüğün doruk noktasında olduğunu belirti. Fatma, “Ronahi, Berivan, Beritanlar, Sema Yüce şahsında tüm direniş şehitlerini anıyorum. Mart ayı Kürtlerin direniş ve mücadelesinin birlikte yaşandığı bir aydır” dedi.

‘Toplumu değiştiren ve dönüştüren kadın’

Doğubayazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz, tarihte toplumu değiştiren ve dönüştüren cinsin kadın olduğunu vurguladı. Korkmaz, “Toplumu değiştiren öncü kadınlar olan Zilanları, Beritanları, Sakineleri buradan selamlıyorum. Bunlar bütün kadın mücadelesinin tarihe mal olmuş kıymetli isimlerdir. Bizlerde kadının dünya üzerinde hak ettiği yere gelmesi için kendi rengimizle kendi kimliğimizle mücadele edeceğiz.” dedi.

Önemli bir süreçten geçtiklerinin altını çizen Korkmaz, “Türkiye, bir arada ve demokratik bir yaşamı inşa etmek istiyorsak, müzakerelerin özgür bir ortamda gerçekleşmesi gerekir. Bu süreçte herkes elini taşın altına koyup barışa katkı sağlamalıdır” şeklinde konuştu.

‘Sakine Cansız’a selam olsun’

İmralı sürecine deyinen TUHAD-FED Başkanı Zübeyde Teker, “ Kürt Halk Önderi Öcalan’ın 14 yıldır tecrit altında halkına öncülük yapma noktasında büyük bir direniş sergiliyor. Kadın özgürlük direnişini sembolize eden 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü barışa dönüşmesi umuduyla dağlarda bedel ödeyen, zindanlarda bedel ödeyen ve alanlarda bedel ödeyen bütün Kürt kadınlarına selam olsun.” dedi.

Varlıktan özgürlüğe yürüyen Kürt halkının öncüsü olan Sakine Cansız’a selam olsun, açıklamasında bulunan, Zübeyde, " Çok ağır bedeller ödeyerek bu günlere geldik. Çok yandık çok yakıldık binlerimiz öldü ama milyon olduk. Direndik ve bugüne geldik. Bizim bu güne gelişimizde hiçlikten varlığa varlıktan özgürlüğe öncülüğümüzü yapan Sayın Abdullah Öcalan selam olsun. Kürt Halk Önderi Sayın Öcalan 14 yıldır tecrit altında halkına öncülük yapmaya halkının öncülük yapma noktasında büyük bir direniş sergiledi. O direniş bizi bugün özgürlüğe taşıyor. Bugün yürütülen barış görüşmelerinin temel muhatabı temel öncüsü Sayın Öcalan'dır.” Vurgusunu yaptı.

Foto- Özlem Arıcı

Jin Haber Ajansı














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder