10 Ocak 2015 Cumartesi

Zilan'da toplu mezara yapılan saldırı kınandı

(DİHA) - Zilan Deresi'nde 85 yıl önce toplu katliama maruz kalan binlerce kişinin mezarının bulunduğu Ada Xeybê Mezarlığı'nın etrafına örülen duvarın askerler tarafından yıkılmasının ardından binlerce yurttaş, soğuk havaya rağmen mezarlığa akın etti. Yaşanan tahribatın barış sürecini sabote etmek anlamına geldiğini söyleyen yurttaşlar, saldırının değerlerine yönelik olduğunu ifade ederek, mezarlıkta nöbet tuttu.


HDP ve DBP Erciş ilçe örgütleri, Erciş ilçesine bağlı Zilan Deresi'nde 1930 yılında katledilen Kürtlerin mezarlarının olduğu Ada Xeybê Mezarlığı'nın etrafına örülen duvarın sabah saatlerinde askerler tarafından tahrip edilmesini düzenledikleri basın açıklamasıyla protesto etti. 85 yıl önce bin 200 kişinin toplu olarak katledildiği ve toplu mezar olan Ada Xeybê Mezarlığı geçen yaz ayında koruma altında alınmak amacıyla köylüler tarafından etrafına duvar örülmüştü. Sabahın erken saatlerinde askerler tarafından getirilen kepçe ile duvarın yıkılmasının ardından yurttaşlar mezarlığa akın etti. Aralarında HDP ve DBP Erciş ilçe eş başkanları, Erciş Belediyesi Eş Başkanı Diba Keskin ile çeşitli STK temsilcilerinin de bulunduğu binlerce kişi, etkili olan kar ve soğuk havaya rağmen bölgeye gelerek, mezarlıkta nöbet tuttu.

'Yapılan saldırı barış sürecini sabote etmeye yöneliktir'

Yaşamlarını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşunun ardından konuşan DBP Erciş İlçe Eş Başkanı Abdurrahman Turan, 85 yıl önce katledilen kadın ve çocukların mezarlarında tahammül edilmemesi, Kobanê'de katliamlar yapan DAİŞ zihniyetinin devamı olduğunu ifade etti. Mezarlığa dönük yapılan saldırının Kobanê'deki Kürtlerin elde ettiği zaferi hazmedemeyen güçler tarafından yapıldığını dile getiren Turan, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'de yaratmak istediği barış ortamına saldırı girişimi olarak nitelendirdi. Turan, mezarlığa saldırıyı gerçekleştiren kişilerin barış sürecini boşa çıkarmak isteyenlerin işi olduğunu söyleyerek, "Hiç bir güç ve kuvvet Kürt halkının barıştaki ısrarına gölge düşüremeyecektir. Bizler ısrarla akan kanın karşısında olacağız. Burada değerlerimiz olan mezarlıklarımıza yönelik gerçekleştiren saldırılarda asla kabul etmeyeceğiz. Bu saldırıyı gerçekleştiren ve bu emri veren kişinin zihniyetinde insanlık adına bir şey kalmamıştır" dedi.

Turan, ilk baharda Zilanlıların anısına daha görkemli bir anıt yapacaklarını söyleyerek sözlerine on verdi.

Konuşmanın ardından açıklama son buldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder