28 Eylül 2014 Pazar

Şahidiya Serhildana Agirî, Xalê Nadir û Şener Şen

Nadir, di 1992’yan de li Gundê Kanîya Dizê (Bekranî) yê bi ser Îdirê ve jidayik dibe. Di 20 saliya xwe de gundê wan û gelek gundê eşîra wan (Redkî) ji alî leşkeran ve tê şewitandin û beşeke eşîra Redkî koçî 29 gundên Mûşê dikin. Malbata Nadir jî koçî Gundê Fenek ê Milazgira Mûşê dikin. Lê vê carê ji ber xwînneyartiyê koçî Manisayê dikin. Di jiyana Nadirê 102 salî de, li gel xizanî, koçberî û qetlîaman Şener Şen jî xwedî cihekî taybet e.

Bu bir domates değildir

Ağrı İsyanı... Dersim Katliamı... Bu iki olayı hatırlamak ve anlamakla mükellefiz.

Domatesi Çiçek Sananlar’da Gökçen Başaran İnce’nin asli meselesinin ne olduğunu anlatmaya Susan Sontag’dan başlamak en doğrusu. Sontag şöyle diyor: “Anlamak hatırlamaktan çok daha önemlidir, her ne kadar anlamak için hatırlamak gerekse de.” Ege Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nde araştırma görevlisi olan İnce, “mesele”sini anlatırken bu sözü alıntılamış. Kitapta tarihimizden iki vakayı ele alıyor yazar; Ağrı İsyanı ve Dersim Katliamı. Her ikisi de Cumhuriyet tarihi boyunca üzeri örtülmeye çalışılmış, hatırlamamız ve nihayetinde yüzleşmemiz gereken olaylar.

23 Eylül 2014 Salı

1913 Yılında Ağrı Ne Durumdaydı?

Orjinali Nihat Öner'de olan eski bir belgede 1913 yılı Ağrı'sı şöyle tanıtılıyor (yazı kısaltılıp alınmıştır):

Kasaba 1311’i kadın ve 1294’ü de erkek olmak üzere toplam 2605 nüfusa sahiptir. Toplam nüfusun 1392’si Müslüman, 1195’i Ermeni ve 18’i de Katoliklerden oluşmaktadır.

Nacî Kutlay: Mela Mahmûdê Bazîdî

 Ev nivîsa Nacî Kutlay sala 2009'an de di kovara Nûbiharê de hatiye weşandin.

14 Eylül 2014 Pazar

13 Eylül 2014 Cumartesi

Ağrılı Devrimci Remzi Akkuş Ve Arkadaşları Rusya'da Anılıyor

1999 yılında Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan’ın uluslar arası komployla Türkiye’ye teslim edilişini bedenlerini ateşe vererek protesto eden üç Kürt devrimci Ağrılı devrimci Remzi Akkuş (Jêhat) arkadaşları Tayhan (Ahmet Yıldırım), Bêritan (Hikmiye Seyhan) ve  anısına yapılıyor.

10 Eylül 2014 Çarşamba

Ağrı'daki Ucube Anıt Önünde Provakasyon

Ülkücü provakatörlerin polisler eşliğin de Ağrı'daki ucube anıt önüne gidip, ülkücü işareti yaparak çektirdikleri fotoğrafı sosyal medyada paylaşması, Ağrı halkının tepkilerine neden oldu.

9 Eylül 2014 Salı

Ağrı'daki Anıt Mevzusu ve Tarihin Gölgesi

Avrupa Halkın Sesi - Ağrılı araştırmacı / yazar N. Robîn Jan, Ağrı merkezdeki Abide ile ilgili tartışmalara nokta koyacak bir yazı kaleme aldı. Yazar, 1930'a tanıklık etmiş bir çok kişi ile konuşmuş, tanıkların dilinden uçakların Ağrı halkını nasıl bombaladığını ve Türk askerlerinin Ağrı ve çevresinde nasıl katliamlar yaptığını yazdı.

DBP Ağrı İl Eş Başkanından Anıt İle İlgili Açıklama

Geçtiğimiz günlerde Ağrı belediye eş başkanı Sırrı Sakık gazetecilerle yaptığı sohbette Abide mahallesinde bulunan abideyi kaldıracakları yönünde açıklamalarda bulunmuş bunun üzerine Ağrı Valilisi Mehmet Tekinarslan anıtın sit alanında olduğu için kaldırılmayacağını söylemişti. Bunun üzerine DBP Ağrı il örgütü adına DBP Ağrı il eş başkanı Necmettin Efe yazılı bir açıklama yaptı.

6 Eylül 2014 Cumartesi

Manşeta Azadiya Welat ya 5'ê Îlonê (Bi Kirmancî)


 ‘MÊTINGERÎ DI NOCA YÊ DE MEDFÛN O’

Di dema akerdişê goristanê mêtingerîyê gerîlayê HPGî wina vat: “Serrgêraya serehewanayişê Agirî yo û no demî rojnameyê tirk vat bike; ma kurdan qedînayê û ma kurdan ronayê goristanê. Ma bi sembolî no goristanê mêtingerîyê viraştî û wateya zaf muhîm o.”

5 Eylül 2014 Cuma

Özgür Gündem Gazetesinin 5 Eylül Manşeti

Sömürgecilik burada metfundur

Agirî İsyanı’nda yaşamını yitirenler anısına Ağrı Dağı’nda halk ve gerillanın katıldığı bir anma yapıldı. O dönem gazetelerde yayınlanan “Muhayyel Kürdistan burada metfundur” karikatürüne ithafen, “Hayali sömürgecilik burada metfundur” yazılı temsili mezarlık açıldı.

TANK DA GELSE, TOP DA GELSE O ANITI YIKACAĞIZ

Ağrı Belediye Eşbaşkanı Sakık, kentteki hava anıtına tepki göstererek, "Kürdün gözünün içine sokarak, o pervaneyi oraya dikersen, valla ben o anıta saygı duymam. Araştırıyoruz, yetkim olursa aynı anda yıkarım" dedi.

4 Eylül 2014 Perşembe

Li Çiyayê Agiriyê gorek: Mêtingeriya xeyalî li vir veşartiye!

AGIRÎ (DÎHA) - Di bîranîna li Çiyayê Agirî yê biçûk ji bo kesên di Serhildana Agiriyê de jiyana xwe ji dest dan de li hemberî manşet wê demê di rojnameyan de yên weke "Kurdistana xeyalî li vir veşartiye" bi temsîlî gora li ser nivîsa "Mêtingeriya xeyalî li vir veşartiye" hate vekirin.

Ağrı Dağı'nda bir mezar: Hayali sömürgecilik burada meftundur!

AĞRI (DİHA) - Ağrı isyanında yaşamını yitirenler anısına Küçük Ağrı Dağı'nda düzenlenen anmada, katliam günlerinde gazetelerde yayınlanan "Muhayyel Kürdistan burada meftundur" karikatürüne ithafen, "Hayali sömürgecilik burada meftundur" yazılı temsili mezarlığın açılışı gerçekleştirildi.

84 Yıl Sonra Yine Ağrı - Video

Doğubayazıt Belediyesi öncülüğünde küçük Ağrı Dağı eteklerinde Ağrı İsyanlarının (1926-1930) yıl dönümü dolayısıyla Ağrı İsyanları şehitleri anıldı. Anmaya HPG ve HDP ve halkda katılı.