5 Eylül 2014 Cuma

Özgür Gündem Gazetesinin 5 Eylül Manşeti

Sömürgecilik burada metfundur

Agirî İsyanı’nda yaşamını yitirenler anısına Ağrı Dağı’nda halk ve gerillanın katıldığı bir anma yapıldı. O dönem gazetelerde yayınlanan “Muhayyel Kürdistan burada metfundur” karikatürüne ithafen, “Hayali sömürgecilik burada metfundur” yazılı temsili mezarlık açıldı.


Sömürgecilik burada metfundur!

1926-1930 yılları arasında yaşanan Agirî İsyanı’nda yaşamını yitirenleri anmak amacıyla Agirî’nin Bazîd (Doğubayazıt) ilçesinde bir etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliğe DBP ve HDP yöneticileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, HDP Bedlîs Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu ile yüzlerce yurttaş katıldı. Sahnede, isyanda yaşamını yitiren İhsan Nuri Paşa’nın, “Ben ölürsem bile Kürtlerin içinde benim gibi hatta benden üstün binlerce İhsan, Kürt halkını sömürgecilerden alana kadar savaşmaya hazır bulunacaklar” ve Öcalan’ın “Serhad isimsiz kahramanların irade tarihidir” yazılı sözleri de yer aldı. Yine, Agirî İsyanı’nın bastırılmasının ardından 19 Eylül 1930’da Milliyet gazetesinde yayınlanan “Muhayyel Kürdistan burada metfundur - (Hayali Kürdistan burada gömülüdür)” karikatürüne ithafen Agirî Dağı etekleri üzerinde, “Hayali sömürgecilik burada meftundur” yazılı temsili mezarın açılışı yapıldı. Açılışı, anmaya katılan HPG’liler yaptı.

Bugün kazanan Kürtlerdir

Mezarlık açılışında konuşan HPG üyesi şöyle konuştu: “Bugün çok önemli bir gündür. Sevinci de acıyı da aynı anda yaşadığımız gündür. 1926 yılında başlayan Ağrı Dağı İsyanı’nın yıldönümüdür. İsyan, katliam ile bastırıldığında Türk gazeteleri ‘Biz Kürtleri öldürdük. Artık Kürtleri mezara koyduk. Kürtler artık başkaldıramaz’ mesajı verdi. Biz de sembolik olarak bu mezarı diktik. Manası çok büyüktür. Bugün bile Kürdistan topraklarında sömürgecilik hesaplarını yapanlar yenildiler. Sonuç alamadılar. Bugün kazanan Kürtlerdir. Başkan Apo öncülüğünde ve PKK sayesinde kazanıyorlar. Bugün bu mesajı gönderiyoruz. ‘Hayali sömürgecilik burada meftundur’ diyoruz.”

Etkinlikte, o dönemi yaşayanlar katliamı anlattı. Kürtlerin davası için bugün bir arada olduklarını ifade eden Hazal Tunç, “Bu başkaldırış Biroye Hesêkî Telli döneminde başlamış, ama başarıya ulaşamamış. Zilan Deresi’nde de başarıya ulaşamamış ama Allah’ın izni ile gerillanın direnişiyle zaferle taçlanacaktır” dedi. HDP Bedlîs Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu ise, “Kürdistan’ı burada gömdük diyenlerin mezarı, gerillanın ve Sayın Öcalan’ın sayesinde yıkılmıştır. Ağrı Dağı eteklerinde çağrımızdır. Artık Kürtler uyandı, boşuna çırpınmayın. Kürtler özgürlük için yaşamlarını gözünü kırpmadan verirler. Kobanê’de Serêkaniyê’de bunu çok net görüyoruz” dedi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder