13 Eylül 2014 Cumartesi

Ağrılı Devrimci Remzi Akkuş Ve Arkadaşları Rusya'da Anılıyor

1999 yılında Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan’ın uluslar arası komployla Türkiye’ye teslim edilişini bedenlerini ateşe vererek protesto eden üç Kürt devrimci Ağrılı devrimci Remzi Akkuş (Jêhat) arkadaşları Tayhan (Ahmet Yıldırım), Bêritan (Hikmiye Seyhan) ve  anısına yapılıyor.


Rusya’nın Krasnadar kentinde “1. Şehit Tayhan, Bêrîtan ve Jêhat Kültür Sanat Festivali” yapıldı.

Bu yıl ilki düzenlenen “Şehit Tayhan, Bêrîtan ve Jêhat Kültür Sanat Festivali” Krasnadar kentinde çok sayıda Kürdistanlının katılımıyla yapıldı. Kürdistanlıların büyük ilgi gösterdiği festival dün saat 14:00’te Krasnadar Jeleznadarojnikov Kültür Evi konser salonunda Şengal, Rojava ve Kürdistan Özgürlük hareketinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşuyla başladı.

Organizesini Krasnadar Kürt Kültür hareketi ve Krasnadar Kürt Kültür Otonomisi MEDYA’nın yaptığı festival 1999 yılında Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan’ın uluslar arası komployla Türkiye’ye teslim edilişini bedenlerini ateşe vererek protesto eden üç Kürt devrimci Tayhan (Ahmet Yıldırım), Bêritan (Hikmiye Seyhan) ve Jêhat (Remzi Akkuş) anısına yapılıyor.

Festival Moskova, Krasnadar, Tambov, Saratov ve Adigey Özerk Cumhuriyetinden Kürt Otonomi temsilcilerinin konuşmasıyla başladı.

Krasnadar Kürt Kültür Otonomisi ‘‘Medya’’ yöneticilerinden Arıf Ezmani, son aylarda Rojava ve Güney Kürdistan’da Kürt halkına dönük saldırıların arttığına dikkat çekti. “Böyle bir dönemde halkımızın özgürlüğü için şehit düşen ve cephede mücadele edenleri anısına festivalimizi başlatıyoruz. İlki düzenlenen 1. Şehit Tayhan, Bêrîtan ve Jêhat Kültür sanat Festivaline Krasnadar’da yaşayan Kürtler olarak ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. 1999 yılında Önderliğimizin Uluslararası komployla Türkiye’ye teslim edilişini bedenlerini ateşe vererek proteste eden üç devrimciyi saygıyla anıyor ve onların bize miras bıraktığı mücadeleyi yükselteceğimizin sözünü yeniliyoruz’’ dedi.    

Adıgey Özerk Cumhuriyeti Kürt Kültür Otonomisi Agıri Başkanı Feyzo Hüseyin ise, uzun yıllardır topraklarından göç ettirilmiş Rusya’daki Kürtlerin böyle bir etkinlikte buluşmasının önemine dikkat çekti.  “Bu festivalimizi aynı zamanda Şengal ve Rojava şehitlerini anmak amacıyla gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

Yapılan konuşmalardan sonra festival Koma Nergiz’in Kürdistan devrimini anlatan marşlarıyla başladı. Daha sonra Ermenistan’dan gelen Kürt denbêjlik ezgisi ve kaval ustası Egidê Cimo ve Feyzoyê Rizo sahne aldı. Şengal ve Rojava’da yaşamını yitirenlere adadıkları parçaları Kürdistanlılar ayakta alkışladı.

Rusya’nın bir çok yerinden gelen Kürt müzisyenler ve folklor grupları sahneye çıktı. Programda en çok dikkat çeken ise Amed Dicle Fırat Kültür Sanat Kurumu’nun hazırladığı Kürt yöresel elbisesi ‘‘Şal û Şepik’’ defilesi oldu.

Festivalde daha sonra Nil neGGA ve Rozerin, Roja Azad, Koma Lorîn, Berfîn Mamedova, Bermal Çem, Bari, Mirza Ağa, Ferman Patiyev, Evinar, Medya folklor grubu, kulilkên Kurdistanê forlklor grubu ve Rus dans grupları ve sanatçıları sahne aldı.  

Festival hazırlık komitesi tarafından 1. Şehit Tayhan, Bêrîtan ve Jêhat Kültür Sanat Festivaline katılan sanatçı ve festivalin hazırlığında emeği geçenlere plaket verilmesiyle son buldu.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder