13 Şubat 2014 Perşembe

'Sandık oyunu' başkanı şimdi de AKP'den aday

AĞRI (DİHA) - Diyadin'de 1999 yerel seçimlerde HADEP'in belediye başkanlığını kazanması üzerine iptal edilen seçimde, asker ilçeyi adeta ablukaya alırken, 3 gün süren "sandık oyunları"nın ardından başkanlığın verildiği Fazilet Partisi (FP) adayı Mehmet Ali Ağrı, 30 Mart seçimlerinde AKP'den belediye başkan adayı gösterildi.


1999 yerel seçimlerinde Ağrı Diyadin'de birinci çıkan HADEP'in adayının yerine sayımların tekrarlanması sonucu başkanlığın verildiği FP adayı Mehmet Ali Ağrı, 30 Mart seçimlerinde AKP'den Diyadin belediye başkan adayı olarak gösterildi. O dönem yapılan seçimlerde HADEP adayı Diba Ergül yüzde 25 oy almış, ikinci parti Fazilet Partisi adayı Mehmet Ali Ağrı ise yüzde 20,75 oy alırken, ilçeyi ablukaya alan asker, HADEP'in Diyadin'de 15 yöneticisini gözaltına aldı. Oyların yeniden sayımı işlemine geçilmesi ve 3 gün süren işlemlerin ardından seçimde FP adayı Ağrı'ya belediye başkanlığı verildi.

Diyadin'de ne olmuştu?

Dönemin HADEP Diyadin Gençlik Kolları çalışanı Cengiz Acar, o dönem HADEP'in Diyadin'de farkla kazandığını, fakat askeriye eliyle Diba Ergül'den başkanlığın alındığını anlattı. Acar, "Bütün sandılar açıldı ve Diyadin'de HADEP kazandı. Bunun hepsi o dönemin tutanaklarından vardır. O zaman sandıklarda çıkan sonuçlar HADEP 959 oyla yüzde 25 ile birinci parti, Fazilet Partisi 796 oyla yüzde 20,75 oranında oy almıştı. O gün bize haber geldi. Seçim Kurulu seçim sonuçlarını iptal etti ve sonuçların diğer gün açıklanacağı söylendi. Seçimden bir gün sonra Seçim Kurulu oyların yanlış sayıldığını ve sayım işlemlerinin devam ettiğini açıkladı. O gün akşam saat 9'da yine bir açıklama geldi net bir sonuç çıkmamış dendi. Aynı akşam saat 10 civarında Hacı Yaşar kazandı dediler. Saat 11'e kadar ise yeni bir açıklama daha geldi. Seçim Kurulu, 'Doğubayazıt'tan bir hakim gelmiş oyları sayıyor' denildi. Üç gün boyunca yapılan sayımın sonunda 'M. Ali Ağrı kazanmış' dediler" şeklinde konuştu.

'Asker korumasıyla belediye başkanı oldu'

"O dönem Diyadin Kaymakamı bize 'terörist Diba'dan başka aday mı yoktu. Niye onu aday olarak gösterdiniz?' açıklaması yaptı" diyen Acar şunları anlattı: "Seçimin açıklandığı gün Diyadin'de 15 HADEP yöneticisi ve HADEP Diyadin ilçe başkanı ile birlikte gözaltına alınarak Diyadin Emniyet Müdürlüğü'nün garajına gözleri kapalı koyulduk. Gerekçeleri ise Mehmet Ali Ağrı'nın can güvenliğiymiş. Gözaltında 'Mehmet Ali Ağrı'ya bir şey olsa sizden biliriz' dediler. Sabaha kadar hepimizi o soğuk garajda beklettiler. Sabah biz çıktığımızda belediye başkanlığı Mehmet Ali Ağrı'ya verilmişti. O zaman Diba Ergül nereye başvurduysa bir sonuç çıkmadı. Ve hileyle belediye başkanlığını halktan alınarak Mehmet Ali Ağrı'ya verildi."

AHMET TAŞTAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder