10 Şubat 2014 Pazartesi

SAMER: BDP Ağrı'da Yüzde 49 İle Birinci

Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin (SAMER) bölgede yaptığı kamuoyu araştırmaları sonucuna göre, BDP, AKP'den önde görünüyor. Mevcut belediyelerin hemen hemen hepsinde BDP'nin kazanmasına kesin gözüyle bakılırken, Ağrı ve Urfa'daki tırmanış dikkat çekiyor. SAMER Genel Koordinatörü Welat Ay, BDP'nin bölgede birinci parti olduğunu söyledi. Ay İstanbul'da ilişkin ise HDP'yi işaret ederek, yüzde 20-30 oy oranlarının mevcut tabloda hayal olmadığını söyledi.



30 Mart yerel seçimleri yaklaşırken, birçok araştırma şirketi tarafından yapılan anket sonuçları kamuoyuna açıklanmaya başlandı. Bu konuda güvenirliği ve tarafsızlığı birçok kesimce onaylanan Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin (SAMER) bir süreden bu yana bölgede yaptığı anket sonuçlarını DİHA'ya açıkladı. Çarpıcı sonuçların ortaya çıktığı gözlenen anket sonuçlarını yorumlayan SAMER Genel Koordinatörü Welat Ay, yerel seçimlerin halk arasında sonuçları bakımından oldukça merak edilen bir durum olduğunu belirtti. Siyasal partilerin oy potansiyellerini ölçmeye yönelik bir takım çalışmalar yürüttüklerini ve bu çalışmaların sonuçlanmaya başladığını kaydeden Ay, "SAMER olarak bütün Kürdistan'da seçmen eğilimlerini ölçmek, özellikle seçime giderken hangi parti ne kadar bir oy potansiyeli ile seçime girecek diye bir hazırlık çalışması yaptık. Bu çalışmaları yaparken daha çok 2011 ve 2009 seçimleri ile kıyaslama yaptık" dedi.

2009 yerel seçimleri ile 2011 genel seçimleri arasında seçmenlerin oy dağılımını gözlemlediklerini ifade eden Ay, 30 Mart yerel seçimlerine yönelik başlattıkları çalışmanın dikkat çekici sonuçlar ortaya koyduğunu belirtti.

'Geçen seçimlere kıyasla BDP daha başarılı olacak'

Yerel seçimler ile genel seçimler arasında siyasal eğilimleri yorumlayan Ay şunları aktardı: "Kürdistan'daki seçmen eğiliminde şöyle ilginç bir profil karşımıza çıkıyor. Yerel seçimler ile genel seçimler arasında siyasal eğilimlerde bazı farklılıklar söz konusu. Yerel seçimlerde daha çok BDP ön plana çıkarken, genel seçimlerde ise daha dengeli bir tablo karşımıza çıkıyor. Genel seçim sonuçlarında BDP öndedir fakat yerel seçimlerde fark daha fazladır." "Bu gün seçim olsa" sorusundan yola çıkarak yaptıkları araştırmada BDP'nin oy oranında yükselmeler tespit ettiklerini ifade eden Ay, "Kürdistan'da bugün seçim olsa, 2009 ve 2011 seçimleri ile kıyaslandığında çok ciddi bir oy artışı gördük. Bunun sebepleri üzerinde bazı araştırmalar yaptık. İki temel nokta ön plana çıktı. Yerel yönetimlerde BDP'nin göstermiş olduğu başarı, halkta karşılık bulması, özellikle halkçı ve çoğulcu bir belediyecilik anlayışının karşılık bulması, ikincisi ise çözüm sürecinin halkta bir karşılık bulmasıdır" dedi.

'BDP belediyeleri alma noktasında çok iddialı'

Kürt siyasal hareketinin büyük bir kazanım içinde olduğunun altını çizen Ay, BDP'nin bölge'de çok ciddi oranda siyasal temsilliyet olarak irade haline geldiğini söyledi. Bölge'de BDP'nin elinde bulunmayan ve AKP'nin elinde bulunan belediyelere de değinen Ay, "Özellikle Kürdistan'da BDP'nin elinde bulunmayan ve AKP'nin elinde bulunan belediyelerin 'acaba durumu nedir' diye özel bir araştırmamız oldu. Gördük ki, 2009 seçimlerine kıyasla BDP bu belediyeleri alma noktasında çok iddialı. Çünkü bu illerin 2009 ve 2011 seçmen eğilimine baktığımızda AKP önde gözükürken, bugün seçim olsa hangi partiye oyunuzu verirsiniz noktasında, AKP'den BDP'ye ciddi kayışlar söz konusudur" diye belirtti. Bu sonuçların siyasal karşılığının bulunduğuna dikkat çeken Ay, BDP'ye çok ciddi katılımların bulunduğunu ifade etti.

"Hem Kürdistan'daki büyük aileler, hem de AKP'den BDP'ye ciddi geçişler söz konusu. Bitlis, Muş, Ağrı ve Bingöl gibi yerlerde çok çetin bir seçim süreci geçecek" diyen Ay, yaptıkları araştırmalarda seçmen profilinde, AKP ve BDP arasında ciddi bir kararsızlığın bulunduğunu belirtti.

'Kararsızlar belirleyici olacak'

Bahsi geçen illerdeki seçmenlerde "Kararsızlar2 oranının yüksek olduğunu vurgulayan Ay, "Seçimi sanki bu kararsızlar belirleyecekmiş gibi görünüyor. Bu illerde AKP ile BDP'nin oy oranları birbirine çok yakın. Bu 4 ilde kararsız bir kitle var. Sanırım seçim sürecindeki hem siyasal gelişmeler, hem de siyasal çalışmalar kararsızları nasıl bir karar vereceğini belirleyecek" diye belirtti.
'BDP Kürdistan'da birinci partidir'

Araştırma sonucunda kesin bir takım yorumlamalar yapabileceklerini özellikle belirten Ay, "Yaptığımız araştırmalar sonucunda şunu rahatlıkla söyleyebiliriz, BDP, Kürdistan'da birinci partidir" diyerek 5 ilde yaptıkları anket sonuçlarını açıkladı.


Şu anda seçim olsa bazı illerin partilere göre oy dağılımı şöyle olacak:

Siirt: BDP % 47 AKP % 45 kararsızlar %4

Ağrı: BDP % 49, AKP % 38.5, kararsızlar % 7

Iğdır: BDP % 27, AKP % 25, MHP % 24 kararsızlar % 10

Dersim: BDP % 39.4, CHP % 38.5, Ali Tacer: % 6.1 kararsızlar % 8

Akdeniz: BDP: % 31.9, CHP % 30.2, AKP % 21.1, MHP % 12.1 kararsızlar % 4.9

Anket sonuçlarına göre BDP'nin önde göründüğünü kaydeden Ay, kararsızların durumuna işaret etti. Ay, "Bu 5 yere baktığımızda BDP'nin önde olduğunu görüyoruz. Ama buralarda da kararsızlar söz konusu. Bu kararsızlar bazı yerlerde seçim sonucu etkileme potansiyeli taşıdığını görüyoruz. Bu seçimi asıl belirleyecek olanlar kararsızlar gibi görünüyor. Genel eğilim BDP'nin bu seçimde oyunu çok yükselterek çıkacağı yönündedir" dedi.

'Arap halkı BDP'yi alternatif olarak görüyor'

BDP'nin Urfa'da özellikle Büyükşehir Belediye eş başkan adayları Osman Baydemir ve Leyla Akça farkı ile karşılık bulduğunu belirten Ay, Siverek'te ciddi oy artışı yaşandığına dikkat çekti. Ay, "Eş başkanlık sisteminin böyle iki temsiliyet belirli şekilde Urfa'yı kapsayan ve kendi özüyle halkçı belediyecilik anlayışıyla gitmesi çok ciddi bir karşılığı olduğunu gördük. BDP'nin özellikle Siverek'te ciddi bir oy artış oranı var" diye kaydetti. Kürtler dışındaki halklarında BDP'yi alternatif olarak gördüklerini vurgulayan Ay, büyük aile ve aşiretlerinde BDP'ye oy vermeyi düşündüklerini belirterek, "Arap halkının BDP'yi alternatif olarak gördüklerini, görüyoruz. Yine Urfa'nın sosyolojik yapısından dolayı büyük aile ve aşiretler söz konusu, aşiretlerin BDP'yi bir alternatif olarak görmeye başladığını, temaslar geliştirdiğini görüyoruz" diye kaydetti.

'Urfa'da makas gittikçe daralıyor'

Urfa'daki çalışmalarını tam olarak tamamlamadıklarını aktaran Ay, şu güne kadar yaptıkları anket sonuçlarına göre bir yorumlamaya giderek şunları söyledi: "Urfa'daki araştırmalarımızı daha sonra veri olarak paylaşacağız. Ama gördüğümüz kadarıyla BDP ile AKP arasındaki fark gittikçe kapanıyor. Makas çok ciddi şekilde daralmış durumda. Yine Urfa'da öne çıkan en önemli şeylerden biri de orda çok ciddi bir kararsız kitle var." 17 Aralık "Yolsuzluk Operasyonu"nun Urfa'da AKP'yi ciddi şekilde etkileyeceğini ifade eden Ay şunları aktardı: "Bu operasyondan sonra, AKP'nin en olumsuz etkilendiği yerlerden biri de Urfa'dır. Çünkü Fakıbaba ve vali faktörü var. Fakıbaba'nın aday olma beklentisi vardı. Halkla ilişkisi olmayan bir valinin aday gösterilmesi AKP'nin gerilemesine sebep oldu. Şu an itibariyle Urfa'yı hem AKP alabilir, hem BDP alabilir. BDP'nin bundan sonra çok ciddi bir alternatif haline geldiğini söyleyebiliriz."

'AKP'de ciddi oy düşüşleri oldu'

17 Aralık operasyonu sonrası AKP'nin özellikle bölgedeki seçmenlerinde bir rahatsızlık oluştuğunu belirten Ay, önümüzdeki süreçte bireysel ve toplu istifaların süreceği ön görüsünde bulundu. AKP'nin il ve ilçe örgütlerinde yaşanan dağınıklığın oy düşüşüne neden olacağını ve iddialı olduğu yerlerde riskler ile karşılaşacağını söyleyen Ay, "Bu anlamda hem adaylık döneminde beklentisi olan bireyler ve gruplar, hem de genel siyasi konjoktörün AKP'nin aleyhine olması, AKP'nin oyunun bazı yerlerde ciddi düşebileceğini bize gösteriyor. 17 Aralık operasyonu AKP'nin Kürdistan'daki iddiasını biraz daha azaltmış gibi görünüyor" dedi.

'Diyarbakır'da yurttaşların yüzde 90'ı kadın adaydan memnun'

AKP'ye yakınlığı ile bilinen bazı medya ve yayın organlarının "Diyarbakır'da kadın adaya tepki olduğu" yönündeki haberlerin ise yaptıkları araştırmalardan tamamen gerçek dışı olduğunu vurgulayan Ay, "Sizinle Diyarbakır'da yaptığımız ve halen sonuçlanmamış çalışmamızdan bir veriyi paylaşayım. Diyarbakır halkı yüzde 91 oranında eş başkanlık sistemini onaylıyor. Gültan Kışanak'ın ismi açıklandığında herkesin olumlu yaklaştığı söylenebilinir. Kadın adaya rahatsızlığın olmadığı, eş başkanlık sistemi ile kadının hem siyasette daha görünür, hem eşit temsiliyet anlamında toplumda bir karşılığının olduğunu görüyoruz. Bu anlamda eş başkanlık sistemi çok olumlu karşılandı" şeklinde konuştu.

'BDP'nin Erzurum'da temsiliyeti artacak'

Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehirlerindeki seçmenin eğilimi ile ilgili olarak, ilgi çekici bir takım bilgiler veren Ay, BDP'nin Diyarbakır'da oy oranını koruduğunu belirtirken, diğer iki illere ilişkin ise, "BDP Mardin Büyükşehir Belediyesi'ni büyük bir farkla ve çok rahat alıyor. Yine Van'da ciddi bir fark söz konusudur. Hatta Erzurum'da biraz inceleme yaptık. Erzurum'da yeni Büyükşehir Yasası'nın BDP'ye çok yaradığını gördük. BDP Karayazı, Karaçoban, Hınıs, Tekman gibi yerlere kadar tektoriyel olarak temsiliyetini artırıyor" diye belirtti.

'Alınamaz denilen yerleri BDP alacak'

Yaptıkları anket çalışmalarında Maraş, Adıyaman, Antep ve Erzurum'da BDP'nin çok ciddi oranda oy artışını gözlediklerini ve "Alınamaz" denilen yerlerin bile alabileceğini ifade eden Ay, "Hatta Maraş'ta Nurhak, Adıyaman'da Kahta, Gerger, Erzurum'da Karayazı, Karaçoban, Tekman, Hınıs gibi yerleri alabileceğini gördük" dedi. BDP'nin belediye sayısını artıracağının altını çizen Ay, Diyarbakır, Batman, Hakkari ve Şırnak gibi kesin olarak alacağı yerlerde ise oy oranını yükseldiğine dikkat çekerek, "BDP, coğrafik olarak hem belediye sayısını artıracak, hem de yönetime gelebilecek sınırını daha çok genişletiyor. BDP giderek batıya doğru bir alternatif olmaya başlıyor" dedi.

'HDP İstanbul'da yüzde 20 - 30'lara ulaşabilir'

Anket çalışmalarını sadece bölge ile sınırlı tutmadıklarını ifade eden Ay, Türkiye'nin batı bölgelerinde özellikle HDP'nin oy oranındaki artışa ve yurttaşlar tarafından bir alternatif olarak görülmeye başladığını söyledi. İzmir ve İstanbul'daki araştırma sonuçlarını da açıklayan Ay, "İzmir'de HDP'nin oy oranı yüzde 5, İstanbul'da ise HDP'nin oy oranı daha çok yükseliyor. İstanbul'da HDP'nin oy oranı yüzde 7,5. Bu da seçmen sayısıyla düşündüğümüzde 750 - 800 bin seçmene tekabül ediyor. HDP'nin çok ciddi bir alternatif haline geldiğini görüyoruz" diye konuştu. İstanbul'daki araştırmalarında ilginç verileri de paylaşan Ay, "Biz 'birinci partiye oy vermeseniz eğer, ikinci tercihiniz ne olur?' diye sorduğumuzda HDP'nin oy oranı yüzde 12'lere kadar çıkıyor. 'Peki ikinci tercihinize oy vermezseniz üçüncü tercihiniz ne olur?' diye sorduğumuzda yüzde 20'lerin üzerine çıkıyor. Eğer doğru zamanda doğru siyaseti üretip, bir karşılık bulursa HDP İstanbul'da rahatlıkla yüzde 20 ve 30'lara ulaşabilecek bir kapasiteye sahip olur" diye konuştu.

BDP'nin adaylarından yüzde 90 oranında memnuniyet

Sordukları sorularda ilginç bazı detaylardan da söz eden Ay, partilerin gösterdiği adaylardan memnuniyet oranında BDP'nin yüzde 90'larda olduğunu, AKP'nin ise yüzde 60 - 70'lerde kaldığını ifade etti. Ay, "Şöyle bir sonuç ortaya çıkıyor. Aslında BDP'nin daha çok toplumsal bir karşılığı, toplumsal talep ve ihtiyaçları dikkate aldığı görünüyor. Belli bir merkezden belirlenen ve tayin edilen bir anlayış değil, halkın daha çok kabul ettiği birinin aday olması, BDP için olumlu bir adımdır ve BDP de olumlu sonuçlar elde edeceğini görebiliyoruz" dedi.

'Serhat bölgesinde, BDP sıçrama yaşayacak'

Serhat bölgesinde, 2009 ve 2011 seçim sonuçlarına bakıldığında AKP'nin önde olduğunu fakat özellikle Ağrı'da Sırrı Sakık'ın aday olması ardından BDP'nin ciddi sıçrama yaşayacağını vurgulayan Ay, "Sırrı Sakık'ın Ağrı da aday olmasıyla beraber çok ciddi bir sıçrama yaşandığını görüyoruz. Ağrı'da BDP daha gerideyken şu anda 10 puanlık bir fark atmış durumdadır. Bu anlamda bazı aday profillerinin oy oranlarını etkilediklerini görüyoruz" diyerek, aynı şekilde Urfa'da Osman Baydemir'in aday olduktan sonra BDP'nin daha iddialı bir hale geldiğini ve bunun da yerel siyasette bazı karakterlerin önemini gösterdiğini sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder