14 Şubat 2014 Cuma

Doğubayazıt'ta Kürt siyasetinin yerel kadın yüzü

Kürt siyasetinin yerel yöneticileri, göreve geldikleri tarihten itibaren; kadınların hayatın her alanında erkeklerle eşit olmasını sağlama, mesleki ve sosyal ayrımcılığı önleme, karar alma mekanizmalarına dahil etme, girişimcilik ve istihdam için bir çok çalışmaya imza attı. Sehrat'ta da, kadın merkezi, kooperatif, dernek, sosyal, kültürel ve istihdam alanı, atölye, sağlık merkezi gibi sadece kadınlara hizmet veren bir çok alanı hizmete açan Kürt siyaseti, 30 Mart'ta yapılacak seçimler ile bu alanlara yeni alanlar eklemeyi hedefliyor.


Kadın alanının en fazla tahribe uğrayan alan olmasından hareketle bu alana yapılacak hizmetin; demokrasiye, ekolojiye ve topluma hizmet olacağı bilinciyle, pozitif ayrımcılık, cins kotası ve ardından da Eşbaşkanlık sistemini her alanda hakim kılmaya çalışan Kürt siyaseti, eşit ve adaletin yön verdiği bir toplumsal yapının yaratılmasını hedefliyor. Siyasettin ve toplumun demokratikleştirilmesi, eril ve ekolojiden kopuk kentlerin dönüştürülmesi sürecinin cinsiyet özgürlüğünden yoksun işlemeyeceği gerçeğinden hareketle politika üreten Kürt siyasetinin yerel yöneticileri, kadın eksenli çalışmalarını sürdürüyor. Belediyelerin tüm kademelerinde cins kotasını ilkesel olarak kabul edip, uygulamaya koyan Kürt siyasetinin yerel yöneticileri, göreve geldikleri tarihten itibaren; kadınların hayatın her alanında erkeklerle eşit olmasını sağlamak, mesleki ve sosyal ayrımcılığı önlemek, kadınların karar alma mekanizmalarında yer almasını sağlamak, kadın girişimciliği ve istihdamı için bir çok çalışmaya imza attı. Bu anlamda; kadın merkezi, kooperatif, dernek, sosyal, kültürel ve istihdam alanı, atölye, sağlık merkezi gibi sadece kadınlara hizmet veren bir çok alan hizmete açan Kürt siyasetinin yerel yöneticileri, 30 Mart'ta yapılacak seçimler ile bu alanlara eşitlik temelinde yeni alanlar eklemeyi amaçlıyor.

1999 yılından bu yana Kürt siyasetinin elinde bulunan Doğubayazıt Belediyesi, 2002 yılında Ayşenur Zarakolu Kadın Sağlık Eğitim Merkezi'ni ilçedeki kadınların hizmetine açtı. Kadınlara sağlık hizmetini ücretsiz sunan merkez, 2009’dan itibaren kapasitesi arttırılarak Tıp Merkezi'ne dönüştürüldü. 3 doktor, bir diş hekimi ve yardımcı sağlık personelleriyle günde 100 ila 150 hastaya sağlık hizmeti veren merkez, her yıl en az 3 defa ilçedeki kadınlara sağlık taraması yapmakta. 2009 yılında Ehmedê Xanî ve Büyük Ağrı mahallelerinde birer Kadın Yaşam Merkezi kuruldu. Merkez bünyesinde faaliyet yürüten çamaşır evinde kadınlar çalışırken, kadın sorunları da bu merkezlerde çözüm buluyor. Kadınlara psikolojik, hukuk, sağlık ve eğitim danışmanlığı hizmetinin sağlandığı bu merkezlerde, bir yıl içinde ortalama 860 kadına ulaşılıyor. Talep doğrultusunda birden fazla alanda danışmanlık hizmetini sunan merkez, bu çalışmayı eşzamanlı yürütüyor. Merkezlerde, “Kadınların Bedenlerini Tanıma”, “Kadın Haklarını Öğrenme ve Kamu Hizmetlerinden Yararlanma”, “Gebelik”, “Doğum Süreçleri”, “Temizlik”, “İletişim”, “Beslenme”, “Güvenli Annelik”, “Cinsellik ve Haklar”, “Çocuklar ve Ergenler” gibi konularda 22 kadın kursiyere eğitim verilirken, birinci ve ikinci kademe okuma yazma kursları açılarak çok sayıda kadına okuma-yazma imkanı sağlandı. Her hafta ortalama 95 ailenin çamaşırının yıkandığı her bir merkezde, 3-6 yaş grubu çocuklar için de oyun alanları mevcut.

DİHA / AĞRI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder