30 Eylül 2013 Pazartesi

Ağrı'da Anadil İçin Yürüyüş ve Basın Açıklaması (Resimler)

 BDP Ağrı İl Örgütü, yeni anayasada Kürt halkının ana dilinin eğitim dilinin eğitim ve öğretim dili olması talebiyle bugün bir açıklaması düzenledi.

BDP Ağrıdan ABYB ye Ziyaret

Ağrı Barış ve Demokrasi Partisi’inden Anadolu Basın Yayın Birliğine ziyaret.

Anadolu Basın Yayın Birliği Şube Başkanı Alirıza Aydemir ve yönetimi tarafından karşılanan BDP İL Başkanı Halef Keklik ve yönetimi sohbetlerin ardından günedeme dair açıklamalarda bulundular.
Başkan Keklik Yerel basının kamusal hizmetler arasında kamuoyunun üzerindeki en etkili güç olduğunu kaydeden , fakat Türkiye’de yerel basını destekleyen her hangi bir politikanın söz konusu olmadığını ifade etti.

BDP Doğubayazıt binasına silahlı saldırı (Video)

BDP Doğubayazıt İlçe Örgütü binasına silahlı saldırı düzenlendi.

BDP binasına dün akşam saatlerinde ateş açıldı. Kurşunlar parti binasındaki kadın kollarına ait odaya isabet etti.

28 Eylül 2013 Cumartesi

BDP den "Kürt Halkının Ana Dili Eğitim Dili Olması" için yürüş

BDP Ağrı İl Teşkilatı, yeni anayasada Kürt halkının ana dilinin eğitim dili olması talebiyle 30.9.2013 tarihinde bir yürüyüş düzenliyor.

BDP İl Başkanlığı önünde başlayarak kağızman caddesine kadar yapılacak yürüyüş için partililerden oluşan kalabalık grup, esnaf ve vatandaşları katılım için daver ettiler. BDP İl Eş Başkanı Halef Keklik Türkiye hala 12 Eylül darbe anayasasıyla yönetilmektedir.

DUYURU

Kürt Halkının Ana Dilde Eğitim ve Öğretiminin yapılabilmesi, Temel haklarının Anayasada yer alması için, Partimiz BDP öncülüğünde yürüyüş gerçekleştirilecektir. Tüm halkımız bu etkinliğe davetlidir.

BDP Ağrı İl Örgütü

Katılımcılar
BDP Ağrı Milletvekili Halil AKSOY
İlçe Belediye Başkanları

Yer: BDP Ağrı İl Binası Belediye İş Merkezi
Tarih: 30/ 09 / 2013
Saat: 12.00

27 Eylül 2013 Cuma

AĞRI’DA GÖRKEMLİ TABELA ÇOK FİDAN AĞAÇ YOK

Yapılmamış İşleri Yapıyor Görünme Devri... Gel de Tabelaları Parçalama… Herkes Reklam Peşinde…

Haber: NEZİR ÇELİK / D. Gazetesi

Nedir bu sahte insanlardan çektiğimiz bilemiyorum. Adam, kurum ya da işletme bir yere kocaman bir levha dikiyor, falan bilmem ne fidanlığı ya da hatıra ormanı diyor orta yerde hiçbir fidan ya da ağaç emaresi bile bulunmuyor, üstelik bu sahtekarlık da hiç kimsenin ilgisini çekmiyor.

BDP Ağrı'dan Duyuru

Bu ayın 30'un da Ağrı merkez de Kürt dilinin eğitim ve öğretim dili olması için kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirilecek.

26 Eylül 2013 Perşembe

YEREL SEÇİMLERDE NE DİYECEKLER?..

Yerel seçimlere ramak kaldı. Altı ay sonra belediye ve il genel meclis seçimleri yapılacak. Mart 2014 yerel seçimleri AKP için önemlidir.

Onun için, bir nevi genel seçim provası olacak olan mahalli seçimler hayli hareketli geçecek.

Ağrı Halkı Hırsız Belediye İstemiyor (Video)


İşçiler, emekçiler, esnaflar, çocuklar, büyükler kısacası yediden yetmişe Ağrı halkı, Akp'ye tepkili.

AKP'li Ağrı Belediyesi Bugün de (26 Eylül 2013) Protesto Edildi...

24 Eylül 2013 Salı

Li Agiriyê Kampanya Berdewam e

 Li Agiriyê komkurina destnivîsan a ji boy perwerdeya bi zimanê Kurdî girtiyên nexweş di roja çaran de berdewam dike. Beşdariya gel, gelekî zêde ye. Kampanyayê 15 rojan berdewam bike.

Ağrıda "anadilde eğitim" önündeki engellerin kaldırılması talebiyle başlatılan imza kampanyası, dördüncü gününde devam ediyor. Halkın katılımı çok yüksek. Kampanya 15 gün sürecek.

23 Eylül 2013 Pazartesi

Aksoy Böyle Karşılandı

BDP Ağrı Milletvekilimiz Halil Aksoy, Bursa'daki hemşehrilerimiz tarafından böyle karşılandı.

Yekemîn berfa demsalê li ser çiyayê Agirî barî

Li ser çiyayê Agirî ku çiyayê herî bilind ê Kurdistanê ye, yekemîn berf barî. Barîna berfê karîgerî li ser rewşa hewayê ya bajarên Agirî û Bazîdê û deverên derdora çiyê kir.

22 Eylül 2013 Pazar

Ağrı Qerecan Köyü (Resimler)

Gundê Qerecan - Newala Dêrê / Qerecan Köyü - Dêr Vadisi

ROJAVA KATLİAMI UNUTULMAYACAK!

 Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde, Rojava’da yapılan katliamın unutulmaması için yeni açılan işyerine ve yeni doğan bir bebeğe “Rojava” ismi verildi.

21 Eylül 2013 Cumartesi

Ağrı'da anadil eğitim kampanyasına yoğun ilgi

BDP Ağrı İl Örgütü ve KURDÎ-DER Ağrı Şubesi tarafından "anadilde eğitim" önündeki engellerin kaldırılması talebiyle başlatılan imza kampanyası yoğun ilgi görüyor.

Ağrı'da Kürtçe Eğitim İçin İmza Kampanyası Başlatıldı

 Bugün Ağrı merkez de Kürtçe ana dilde eğitim ve hasta tutsaklara özgrlük için imza kampamyası başlatıldı. Kampanya 15 gün sürecek.

BDP Ağrı İl Örgütü ve Kurdî-Der Ağrı şubesi öncülüğünde, Kürtçe anadilde eğitim ve hasta tutsaklara özgürlük için, Ağrı merkez 3 imza standı kurularak imza kampanyası başlatıldı. Kampanya 15 gün sürecek.

20 Eylül 2013 Cuma

Halil Aksoy Saldırıya Uğrayan İşçileri Ziyaret Etti

İstanbul Bağcılar'da bir inşaat alanında Kürt işçinin ailesi ile Kürtçe telefon konuşması sonucu, ırkçı bir gurup Kürtlere saldırdı. Saldırı sonucunda bir Kürt öldürüldü biri ağır yaralı. BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, olayı duyar duymaz olay yerine giderek incelemelerde bulundu.

Milletvekilleri saldırıya uğrayan işçileri ziyaret etti

İstanbul'un Bağcılar semtinde çalıştıkları şantiyede telefonda Kürtçe konuştukları için saldırıya uğrayan işçileri BDP'li milletvekilleri Sabahat Tuncel, Halil Aksoy ve Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel ziyaret etti.

19 Eylül 2013 Perşembe

Ağrılı Gençlerin Hazırladığı Klip Tıklanma Rekoru Kırıyor (Video)

Ağrılı gençlerin "Mezopotamya 2" isimli bestesi, internet de tıklanma rekoru kırıyor.

Seka isimli gurup, daha öncede "Mezopotamya" isimli bir çalışmaya imza atmış ve kendisinden çokça bahs ettirmişti.

Ağrı Ve Hakkari'den Rojava'ya 25 Kamyon Yardım Gönderildi

Hakkari ve Ağrı'da toplanan 25 kamyon dolusu yardım malzemesi, Şenyurt Sınır Kapısı'ndan Dirbesiyê'ye gönderildi.

18 Eylül 2013 Çarşamba

Ağrı ve Erzurum'dan Rojava'ya yardım

Erzurum ve Ağrı'da BDP Erzurum il ve ilçe örgütleri tarafından Rojava'ya uygulanan ambargoya karşı başlatılan yardım kampanyası sonucunda toplanan gıda ve ilaç yardımları Rojava'ya ulaştırılmak üzere yola çıkarıldı.

17 Eylül 2013 Salı

Zulüm karşısında sessiz kalamam’ diyen YPG’li Kaya’nın yaşam öyküsü


Rojava’da geçtiğimiz günlerde El-Nusra çetecileri ile yaşanan çatışmada 2 arkadaşı ile birlikte yaşamını yitiren YPG’li Çağdaş Kaya’nın (Hemze) yaşam öyküsü, Kürt tarihinden kısa bir kesit niteliğinde. Rojava’ya dönük gelişen saldırılara karşı sessiz kalamayarak Ağrı Dağı İsyanı’nda yer alan dedesinin de yıllar önce mücadele ettiği topraklar olan Rojava’ya giden Kaya, “Ben kendi halkımın bulunduğu yere, kendi dedemin mücadele ettiği yere gideceğim, ölürsem de orada ölürüm” sözleriyle ailesine veda etti.

Ciwanan li Agiriyê meş lidarxistin

Li Agiriyê ciwanan ji bo piştgiriyê bidin gelê Rojava meş lidarxistin. Di meşê de peyama ‘El Nusra wekî El Tayyîp e’ hat dayîn û hat gotin ku AKP piştgiriyê dide çeteyan û hevparê qetlîamane.

Ağrı Şoşık Köyü (Resimler)


Halil Aksoy Diyadin'deydi

BDP Ağrı Milletvekilimiz Halil Aksoy dün Diyadin ilçemizdeydi.

Aksoy, esnaf ve halk ziyaretlerinde bulundu.

16 Eylül 2013 Pazartesi

Arşiv: Eski Ağrı Haberleri (1970'li Yıllar)

Roja Welat Dergisi'nin bazı sayılarından alınan Ağrı haberleri
15 Eylül 1977

Diyadin'de Anadilde eğitim için dilekçe!

 Ağrının Diyadin ilçesinde anadilde eğitimin verilmesi ve "andımız"ın kaldırılması için milli eğitim müdürlüklerine dilekçe verildi.

AĞRI - BDP Diyadin İlçe Örgütü, anadilde eğitimin önündeki engellerin kaldırılması ve anadilde eğitim verilmesi için basın açıklaması yaparak Diyadin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne dilekçe verdi. BDP İlçe binasında yapılan açıklamaya BDP ilçe örgütü yöneticileri, belediye ve İl Genel Meclis üyeleri katıldı. Açıklamayı yapan BDP Diyadin İlçe Başkanı Şerif Kaya, dilin bir halkın kimliği, dil hakkının yaşam hakkı ve bir toplumun varlık nedeni olduğunu belirterek, hiç kimsenin başkasının dilini yasaklamaya hakkı olmadığını kaydetti. Dil bilimcilerin okullardaki eğitimlerde çocukların anadilini reddetmenin çocuğu reddetmek olduğunu belirttiklerini söyleyen Kaya, ister doğrudan ister dolaylı bir şekilde olsun, çocuklara "Dilini ve kültürünü okul kapısında bırakıp öyle gir" denildiğinde çocukların en temel yapılarını ve kimliklerini okul kapılarında bırakarak öylece okula girdiklerini dile getirdi.

15 Eylül 2013 Pazar

Kilamlarımı, acılarımla besledim

Özlem ARICI / Agirî - JINHA 

Kürt kültüründe önemli bir yere sahip olan dengbêjlik, özlemleri, aşkları, tarihteki acıları, isyanları, savaşları günümüze kadar taşımıştır. Kürt kadınlarının dengbêjlikte önemli bir yeri vardır. Kürt kadınlarının, yaslarda ve gizli kapaklı söyledikleri ağıtlar erkek dengbêjlere de dengbêjlik ruhu kazandırmıştır. Dengbêjlik Kürtlere özgü bir sanattır ve bu sanatın en fazla yoğun yaşandığı bölge Serhat bölgesidir. Agirî’nin (Ağrı) önemli dengbêjlerinden biri olan Fatma Karayel, hayat hikayesiyle hüzünlendirir, dinleyicilerini berrak sesiyle başka diyarlara götürür. Agirî’nin Bazîd (Doğubeyazıt) ilçesinde yaşayan Fatma Karayel, halk arasında Fatma Ana olarak tanınır. Hayat hikayesini dinlediğimiz 62 yaşındaki Fatma Ana, dengbêjlik öyküsünü duygulu ve bir o kadar güç veren sözlerle anlattı.

Ağrı İsyanları Şehidleri

 Kör Hüseyin Paşa"nın Kabrisatanı Güney Kürdistan Barzan bölgesi Mêrgesor ilçesine bağlı Pîran nahiyesindedir.

Patnos'daki Heyderi aşiretinin lideri Kör Hüseyin Paşa, oğlu Abdulah ve yeğeni Ahmedê Zero Xatûnê, Kayseri'deki sürgün yerlerinden kaçıp, Güney Kürdistan'a (Irak Kürdistanı) gitmiştiler, oradan Ağrıya geçip, isyana katılmak istemişlerdi. 1929 yılında Güney Kürdistandan Ağrıya gitmek için yola çıktıklarında, Medeni adlı hain tarafından şehid edildiler.

14 Eylül 2013 Cumartesi

Ağrı Gençlik Meclis'i Rojava İçin Yürüdü

Ağrı Gençlik Meclisi; Özgür Önderlik, Özgür Vatan, Özgür Rojava için yürüdü (14 Eylül 2013)...

Patnos'ta Anadilde eğitim için imza kampanyası

 BDP Patnos İlçe Örgütü ile KURDÎ-DER Şubesi, "Anadilde eğitim" önündeki engellerin kaldırılması ve hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle imza standı açtı.

AĞRI - BDP Patnos İlçe Örgütü ve KURDÎ-DER Patnos Şubesi, "Anadilde eğitim" hakkının tanınması ve hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle imza kampanyası başlattı.

13 Eylül 2013 Cuma

Dedesinin Yolunda Bir Torun; Çağdaş Kaya

Çağdaş Kaya 27 yaşındaydı. 5 Yaşındayken Malazgirt’ten İstanbula göç etmiş ve burada büyümüştü. Kürtçe bilmiyordu. Ama Fesihê Mihê Mîrze’nin torunuydu. Onun dedesi Agiri isyanı önderlerindendi. İsyan bastırıldıktan sonra dönemin yüzlerce isyan önderleri gibi Rojava’ya göç etmiş kalan ömrünü orada geçirmişti.

Tüm Patnos Asfaltlanıyor

 Ağrı Patnos'un BDP'li belediyesi bir ilke daha imza atarak, Patnos şehir merkezinin tüm yollarını asfaltlıyor.

Seçildiği günden beri bir çok büyük başarıya imza atan BDP'li Patnos belediyesi, Patnos'u hak ettiği yere getirmek için, tüm imkanlarını seferber ettiş bulunuyor. Daha önce Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'nun en büyük parkını, belediyesini ve kültür merkezini Patnos'a kazandıran Patnos belediyesi, şimdide Patnos'un tüm yollarına sıcak asfalt döküyor. Asfaltlama çalışmalarını yerinde kontrol eden başkan Mahmut Yıldız, Patnos halkından aldıkları destekle Türkiye'nin iyi onuncu belediyesi seçildiklerini belirterek, Patnos halkının herşeyin en iyisine layık olduğunu dile getirdi.

Ağrı Doğubayazıt'ta 'kadın sağlığı eğitimi' verilecek

Ağrı ilinin Doğubayazıt Belediyesi tarafından Çamaşır Evi ve Kadın Danışma Merkezi'nde "Kadın sağlığı eğitimi" verilecek.

Doğubayazıt Belediyesi tarafından Ehmedê Xanî Mahallesi'nde kadınlara hizmet veren Çamaşır Evi ve Kadın Danışma Merkezi'nde, kadınlara yönelik "Kadın sağlığı eğitimi" verilecek. Kadın Danışma Merkezi'nde planlanan eğitimler kapsamında sinevizyon günleri, sağlık taraması, okuma yazma kursları, Türkiye Aile Planlaması Vakfı (TAPV) ortak işbirliğiyle kadın sağlığı eğitimleri verilecek. Eğitim görecek kadınlara, 14 hafta sonunda sertifika verilecek.

YDG-H Bazid Van Mitingindeydi

YDG-H (Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi) Bazid, 1 Eylül Van bölgesel mitinge katıldı. Mitingden bir kare;

İshak Paşa Sarayı / Bazîd / Ağrı (Resimler)


12 Eylül 2013 Perşembe

Doğubayazıt'da Şüpheli Bir Ölüm

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde 3 gün boyunca kendisinden haber alınamayan Zeki Şahin adlı esnaf, otomobilinde başına ateş edilerek öldürülmüş halde bulundu.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde 3 gün boyunca kendisinden haber alınamayan Zeki Şahin, otomobilinde başına ateş edilerek öldürülmüş halde bulundu. Olay akıllara devletin bölgede işlediği cinayetleri getirdi.

BARIŞ SÜRECİ İÇİN TOPLANDILAR

Ağrı'da bulunan STK’ar Ağrı Kültür Derneğinde bir araya gelerek toplu halde barış süreci ile ilgili basın açıklamasında bulundu.

50 bin nüfuslu ilçede tek hekim!

Ağrı'nın yaklaşık 50 bin nüfuslu Diyadin ilçesinde sadece bir pratisyen hekim bulunuyor. Özellikle doğum oranının yüksek olduğu ilçede, kadın doğum uzmanının bulunmaması da sıkça kadın ölümlerine neden oluyor.

Patnos'ta Caddeler Renk Renk

 Trafiğe Kapalı olan Menderes Caddesi boyanarak daha güzel bir görünüme sahip olacak.

 Ağrı Patnos'un BDP'li Belediyesi şehir merkezinde bulunan ve trafiğe kapalı alan olarak bilinen Menderes Caddesi’ni boyayarak şehre farklı görünüm verilmesini sağlıyor.

'İktidar Partisi, Ağrı'da siyasi cinayet işliyor'

Ağrı Kalkınma Derneği Başkanı Ömer Yıldız, Ağrı'nın mevcut iktidara olan teveccühüne karşı kaderine terk edilmesinin siyasi cinayet olduğunu ifade etti.

Ağrı Kalkınma Derneği (KADER) Başkanı Ömer Yıldız, doğalgazın Ağrı'ya verilmemesi, raylı sistemin getirilmemesi ve olanaklara rağmen, çalışmalar yapılmayarak geri bırakılmasının siyasilerin pasifliğinden olduğunu belirterek Ağrı'nın mevcut iktidara olan teveccühüne karşı kaderine terk edilmesinin siyasi cinayet olduğunu ifade etti.

Ağrı BDP'den Duyuru

Bu ayın 14'ünde (14 Eylül 2013) saat 13'de Ağrı merkezde Rojava'daki katliamını protesto ve önderliğe özgürlük için, yürüyüş gerçekleştirilecektir. İlçelerden de katılım olacak.

Hasta Tutuklular İçin İmza Kampanyası

 Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi'ndeki Tutuklu Aileler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) üyeleri, hasta tutukluların serbest kalması için imza kampanyası başlattı.

Yusuf İBA/DOĞUBAYAZIT (Ağrı) - Dicle Haber Ajansı

10 Eylül 2013 Salı

Ağrı / Balıkgöl

 Gola Masiyan / Agirî.

Nivîskarê Mezin Perwîz Cîhanî Qala Bayîzê /Bazîdê Dike

 Li BAYÎZ ê

Dema ku xelkê me li Makûyê ji bajarê ku turkan navê wî kirine Dogobayezîd, ra BAYÎZ digotin, min nizanî ka çima ew nav wisan tevî hev bûye. Lê dema ku ez çûme BAYÎZ ê û min dît û bihîst ku xelkê wî bajarî û bitaybetî yên salmend û cihandîtî jî ji bajarê xwe ra BAYÎZ dibêjin.

Ji bo şervanên Çiyayê Agirî stranek

Di dengbêjiya kurdî de herêma Serhedê yek ji herêmên xweser e. Dengbêj Riqoyê Heqiyê Mozê stran û newayên zozan û çiyayên Serhedê digihîne nifşên nû. Hozê straneke li ser lehengên Çiyayê Agiriyê çêkiriye.

9 Eylül 2013 Pazartesi

Ağrı / Tutak / Sêvık Köyü Resimleri


Ağrı AKP'de İstifalar Sürüyor

Daha önce onlarca kişinin istifa ettiği Ağrı AKP'de yeni kopuşlar oldu.

Daha önce bir çok istifa ile gündeme gelen AKP Ağrı İl Örgütü, yeni istifa haberleri ile gündemdeki yerini aldı.

Doğubayazıt Belediyesi KSEP katılım belgesi aldı

Doğubayazıt Belediyesi kadınlara yönelik gerçekleştirdiği çalışmalarla kadınlar tarafından takdir toplarken nasıl daha iyi hizmet götürme konusunda eğitim ve seminerlere katılmaya devam ediyor.

Ağrı Savaşçılarını Klamla Ölümsüzleştirdi

Babadan gelen dengbejlik kültürünü yaşatan Riqoyê Heqiyê Mozê, "Ağrı isyanında" yaşamlarını yitiren Kürt savaşçıları konu alan klam yazdı.

6 Eylül 2013 Cuma

Doğubayazıt Belediyesi Büyük Projelere İmza Atıyor

Doğubayazıt'ın su sorunu kökten çözülüyor 

Birçok proje ile Doğubayazıt halkının sorunlarını ortadan kaldıran Doğubayazıt Belediyesi, 2040 yılına kadar ilçenin su ihtiyacının karşılamasını ön görülen projeyi 2014 yılına yetiştirmeyi planlıyor. Altyapı çalışmalarının yanı sıra kadın, çocuk ve kültür alanında da birçok projeyi hayata geçiren Doğubayazıt Belediyesi Başkanı Canan Korkmaz, "Temel amacımız yıllardır hizmet noktasında sömürülen halkımıza yapılmayan hizmetleri yapmaktır. Her türlü acıyı, gözyaşı, zulmü gören bu halkımıza yaşanılabilir bir kent yaratmak boynumuzun borcudur" dedi.