28 Şubat 2013 Perşembe

Tutak (Dutax) Qerecan Köyü (Resimler)

 Ağrı (Agıri) Tutak (Dutax) Qerecan Köyü...

Diyarbakır'da Ağrı'lılar Gecesi Düzenlenecek


Diyarbakır Dicle Üniversi'nde okuyan Ağrılı Öğrenciler tarafından, Diyarbakır'da Ağrı'lılar gecesi düzenleniyor.

Ağrı'da "Gün aşımızı paylaşma günüdür" kampanyası başladı


BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, bugün (28 Şubat 2013) itibari ile Ağrı merkez ve tüm ilçelerinde Rojava'ya, (Suriye) yardım kampanyası için Ağrı merkez ve ilçelerinde, yardım komisyonlarının kurulduğunu bildirdi.

Eskişehir'de Ağrı'lı işçilere hem saldırı hem gözaltı!


Eskişehir'in Tepebaşı İlçesi'nde Çamlıca Mahallesi'nde bulunan bir inşaat şantiyesinde çalışan Ağrı nufusuna kayıtlı 4 Kürt işçi, şantiyenin karşısında bulunan kahveden çıkıp şantiyeyi basan yaklaşık 60 kişilik faşist bir grubun saldırısına uğradı. Saldırı sırasında 2'si ağır 4 işçi yaralandı.

Sevag ve Mazlum´un Katilleri Aynı


24 Nisan 2011’de askeri kışlada er Kıvanç Ağaoğlu tarafından vurularak, öldürülen Sevag Balıkçı’nın mahkemesi devam ediyor. Bugün görülmekte olan 11. duruşma öncesi Diyarbakır 2. Hava Kuvvetleri Komutanlığı karşısında basın açıklaması yapıldı.

27 Şubat 2013 Çarşamba

Eskişehir'de Ağrı'lı İnşaatçılara Saldırı


Eskişehir Tepebaşı'nda bulunan Çamlıca Mahallesi'nde bir inşaatta çalışan 4 Kürt işçi 60-70 kişilik bir grubun saldırısına uğradı.

Eskişehir'de Kürt oldukları gerekçesiyle, Ağrı'lı işçilere saldırı


Eskişehir Tepebaşı'nda bulunan Çamlıca Mahallesi'nde bir inşaatta çalışan Kürt işçiler yaklaşık yüz kişilik bir grubun saldırısına uğradı.

Ağrı'lı gencin İşkenceden dalağı alındı savcı 'şakadır' dedi


Askerlik yaptığı birliğinde bir onbaşının, ellerini arkadan boruya kelepçeleyerek kendisine işkence etmesi sonucu bir dalağını kaybeden Ağrı nufusuna kayıtlı Sinan Işık'ın savcılığa yaptığı başvuru, takipsizlikle sonuçlandı.

Kışlada Ağrı'lı askerin dalağını aldılar!


İstanbul'da askerlik yapan Ağrı nufusuna kayıtlı Sinan Işık'ın (21), 6 ay boyunca bir komutanının işkencelerine maruz kaldığı belirtti.

26 Şubat 2013 Salı

'Gün Rojava ile dayanışma günüdür'


Doğubayazıt'da Rojava Kürtlerine yardım kampanyası hızlandırıldı.

Doğubayazıt'ta kadınlar belediye çalışmalarını denetledi


Doğubayazıt'ın 14 mahallesinde devam eden stabilize yollara çakıl taşı döşeme çalışmalarını Belediye Başkanı Canan Korkmaz, meclis üyeleri ve kadınlarla birlikte denetledi. Hürriyet Mahallesi'nde devam eden çalışma alanına giden Korkmaz ve beraberindeki kadınlar alkış ve zılgıtlarla karşılandı.

24 Şubat 2013 Pazar

Şîna jinekê li ser gora Biro - Osman Sebrî


Îşev di mecala razanê da keserên felala welêt, kûfîn û zarînên dîliyê û bêkesiya me kurdan, wek tevazan ji dilê min va diyar bûn. Di nav ax û waxên bêfêde da li ser teniştê çep û rast vediliqitîm; min çi dikir qet riya xewê bi çavên min ne diket. Di nava nivînan da, derd û kulan wekî teyrên bilatexur dirêjî kiloxê min dikirin. Jînenîgariya min, dîlî û biserhatiyên milet û bindesliya welêl, her yekê bi awakî ez diêşandim. Qey ko Xwedê ne dixwast rihetiya can û cendek bide min... Wekî hezrîngên xewê pêlek hayê xurl di dev û bêvilên min ra avêt. Hîn min bêhna xwe ne girtîbû ko erd bê awa hejiya. Hejîneke welê ko avaljiya ez tê, çiyayên pêşber, derya, ezman, stêrk tev da serekî dirêj hejiyan. Li ber vê hejînê erd wekî girekî xweliyê hilweşiya. Bi vê hilweşînê ra ez jî wekî keviré ko ji avahiyên hilweşiyayî dipengize, tôt bûm û çùm...

Aksoy; W, Q ve X İçin Kanun Teklifi Verdi


BDP Agıri Milletvekili Halil Aksoy, Şapka Kanunu ve Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkındaki Kanun'a muhalefet edilmesine ceza öngören Türk Ceza Kanunu'nun ilgili hükümlerinin kaldırılması için kanun teklifi verdi.

Diyadin'de Korucular çatıştı: 1 yaralı


Ağrı'nın Diyadin ilçesine bağlı Bulgurlu (Gorana) köyünün Gomik mezrasında akraba olan iki korucu ailesi arasında silahlı kavga çıktı. Silahlı kavgada, Medeni Yeşil (50) isimli korucu yaralandı.

Rütbelilerin de olduğu 40 kişi bize saldırdı


Ağrı 12. Mekanize Tugay Komutanlığı'nda "Kürt-Türk" tartışması nedeniyle saldırıya uğrayan Kürt asker, "Kantinden tüm askerlere satış yapılırken, bize niye vermiyorsun deyince, aralarında rütbelilerin de olduğu yaklaşık 40 asker ellerinde cop, bıçak ve çeşitli kesici aletlerle bize saldırdılar. Arkadaşlarımıza baktığımızda kimisinin kolu, kimisinin ayağı kırılmış, bir arkadaşın bacağından bıçaklanmış ve çeşitli yerlerinde darp edilen arkadaşlarımızı gördüm. Herkes yerlerde kıvranıyordu" dedi.

Saldırıya uğrayan Kürt askerler İHD'ye başvurdu


Ağrı 12. Mekanize Tugayı'nda rütbeli ve diğer askerlerin saldırısına uğrayan Kürt askerler, İHD Van Şubesi'ne başvuruda bulundu. İHD Van Şube Başkanı Ömer Işık, askerlerin beyanlarına göre, bıçaklanan ve ayağı kırılan askerlerin olduğunu söyledi. Işık, "Bu durumla birlikte, askeriye içinde intihar iddiaları ve ölümlerin ne aşamada olduğu gözler önüne seriliyor. Bu olay, asker öldürülmelerini doğrulayacak nitelikte bir gelişmedir" dedi.

Ağrı'da Kürt askerlere saldırı: 9 yaralı!


Ağrı 12. Mekanize Tugay Komutanlığı'nda askerler arasında "Kürt-Türk" tartışması nedeniyle kavga çıktığı iddia edildi.

23 Şubat 2013 Cumartesi

Halil Aksoy Ağrı'lıları Gururlandırdı

Türkiye'nin en büyük Ajans'ı olan Ajans Press, il il bütün Türkiye'nin en çok konuşulan, en etkili, en çok gündem yaratan, en çok medyada haberleri çıkan ve en girişken milletkillerini araştırdı ve sonuçları Türkiye komuoyuna sundu.

Bir öğrenci daha cezaevinde


Agirî’nin (Ağrı) Patnos ilçesinden Mêrdîn’e giden üniversite öğrencisi Mehmet Emin Dönmez, Êlîh’te (Batman) yol kontrolünde gözaltına alındı. 2007 yılında Trabzon’da yapılan ev baskınlarında gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Dönmez, 11 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilmişti.

Leyla Agıri yazdı: Berfo Ana'ya


Bir çoğumuz gözü yaşlı Berfo Ana’yı televizyonlarda tanıdık. Ancak Berfo Ana’nın hikayesi bize yabancı değildi. Bu ülke benliğimizde derin izler bırakan böylesi hikayelerle dolu…

Bazid Belediyesi 'Kentimizi'de Kendimizi'de Biz Yönetiyoruz'


BAZİD Belediyesi 2012 yılı belediye çalışmalarını içerdiği yıllık bülteni “Kentimizi de kendimizi de biz yönetiyoruz” sloganı ile çıkardı.

Azadîya Welat'ın Agirî Çalışanı Vedat Aydın’a Yapılan Tehditi Kınıyoruz

Azadiya Welat gazetesi Agıri çalışanı Vedat Aydın, Agıri’de gazete dağıtımı yaparken polisler tarafından tehdit edildiğini ve tehditlere boyun eğmeyeceğini dile getirdi.

Patnos Halkının Öfkesi Büyüyor


İradesi hiçe sayılıp belediye başkanları hapse atılan Patnos halkının öfkesi, günden güne büyüyor.

Ağrı M.V Halil Aksoy Meclis'de Cezaevi Yıllarını Anlattı

Halil AKSOY  Erzurum Cezaevinde Binbaşı Remzi İpekçioğlu bize işkence yapıyordu...

22 Şubat 2013 Cuma

Demirtaş'tan Ağrı Yorumu


Erdoğan eğer pislik ve çamur görmek istiyorsan, gel Ağrı'ya bak. Ağrı'nın caddelerine ve sokaklarına bak. Yüz yıllık vilayet olan Ağrı'da, daha kaldırım yok. İnsanlar çamurlu yollarda yürümek zorunda kalıyor.

BDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Ağrı ziyaretinde yaptığı konuşmadan.

Li Agiriyê Çanda tenûrê dibe debara jiyanê


Tenûrên ku jin bi kedeke mezin çêdikin li Agirî û gundên Agiriyê dibin çavkaniya debara welatiyan.

Di demsala zivistanê de jin


Di demsala zivistanê de her tim jiyan bi zor û zehmetî derbas dibe. Lê herî zêde demsala zivistanê li ser jinê û bi teybetî jî li ser jinên ku li gundan dijîn bondorê dike. Umran Aslan diyar kir ku li hemberî mercên demsalê her tim têkoşîna jiyanê didin.

Destê xwe ji xebatkarên me bikişînin


Belavkarê rojnameya me û yê Ozgur Gundemê Vedat Aydin, rastî gefa polîsan hat. Rojnameger Aydin, diyar kir ku polîs ji wî dixwazin ku rojnameyê belav neke û wiha got: “Ew çi bikin jî ez dest ji xebata xwe bernadim.”

Şakıro'nun Bir Anısı


Bundan yıllar önce Ağrı nın Navîk köyünde babalarının tarlaya gitmesini fırsat bile iki küçük kardeş evde babalarının evde sakladığı silahla şakalaşırlar.Kardeşlerden büyük olanı silahı küçük kardeşe doğrultur ve tetiğe basar.

Ağrı'nın Meta Gulê'si

Meta Gulê Ağrı merkezin sevilen simalarından biridir.

TAŞLIÇAY EĞİTİM-SEN ANADİL GÜNÜ


21 Şubat Dünya Anadil Gününün önemiyle ilgili Fecri Aydın ve Ahmet BUDAK iki sunum yaptı.
Fecri Aydın: Klasik Kürt Edebiyatı ve Modern Kürt Edebiyatının Gelişimi ve Kürt dilinin önemiyle ilgili bir sunum yaptı. Sunum da öne çıkan başlıkları şu şekilde ele alabiliriz:

BDP Ağrı İl Örgütü AKYAD'ı Ziyaret Etti


Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Ağrı İl Başkanlığı yönetimi, Ağrı Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AKYAD)’ni ziyaret ettiler. Ziyaret esnasında açıklama yapan BDP Ağrı İl Eş Başkanı Halef Keklik, Parti yöneticilerine Karadeniz bölgesinde yapılan saldırıyı da kınadı.

Ağrı Eğitim Sen; Dilsiz Yaşam Olmaz

 Ağrı Eğitim Sen Sendikası Dilsiz Yaşam Olmaz 21 Şubat Dünya Anadili Gününde Anadilinde Eğitim Hakkını Sendika Binasında toplanan üyeler haklarını basın açıklaması yaparak savundular.

21 Şubat 2013 Perşembe

Basra Körfezi'nden Ağrı Dağı'na Seyahat Kitabı (Yeni Kitap)


Basra Körfezi'nden Ağrı Dağı'na Seyahat Kitabı kitabının yazarları, yayınevi, baskı tarihi ve diğer tüm bilgileri. Basra Körfezi'nden Ağrı Dağı'na Seyahat Kitabı kitabının kısa özeti.

Bir Askerin Ağrı Başkaldırısı Anıları (Video)


Ağrı Kürt Cumhuriyeti'nde Kürtlere karşı savaşan Gazi Ömer Köyük, 28 Ekim 2005 de Kanal 7 adlı televizyona şu açıklamayı yapmıştı: "Ağrı'da (1930) savaş'a girdiğimde, ölülerin arasına saklandım, sonra Ankara'ya döndüm."

Ağrı'da Welat çalışanı tehdit edildi


Agirî’de (Ağrı) Cumhuriyet Caddesi üzerinde Özgür Gündem ve Azadiya Welat gazetelerini dağıtan Vedat Aydın, polisler tarafından durdurularak tehdit edildiğini belirtti. Yanına gelen polislerin kendisini köşeye çektiğini aktaran Aydın, polislerin kendisine “Sen daha gençsin, bu tür işlere girme, yoksa kendi başını yakarsın. Git kendine başka iş bul, gençliğin cezaevlerinde geçecek” diyerek tehdit ettiğini dile getirdi. İşini severek yaptığını belirten Aydın, tehdit ve baskılara asla boğun eğmeyeceğini ifade etti. Dağıttığı gazetelerin yasaklı olmadığını da belirten Aydın, her iki gazeteyi Agirî’nin bütün caddelerinde dağıtmaya devam edeceğini kaydetti.

Daxuyaniya Komeleya ADÖ-DER'ê

Komeleya xwendekarên li Agiriyê ADÖ-DER (Komelaya xwendevanên çiyayê Agirî) bi minasebeta Roja Zimanê Dayîkê ya Cîhanê, daxuyaniyek weşand û di daxuyaniya xwe de gotina "Em Kurd bi zimanê Kurdî ve hene" bala Kurdan kişandine li ser giringiya zimanê dayîkê.

20 Şubat 2013 Çarşamba

AĞRI BELEDİYESİ İFLASIN EŞİĞİNDE


Ak Parti Ağrı Belediye Meclis üyeleri, belediyenin iflasın eşiğine geldiğini ileri sürerek sitemiz aracılığıyla Başkan Aslan’a seslendiler, 'hiç olmazsa son yılınızda çalışmaları hızlandırın.’
Ak Parti Ağrı Belediye Meclis üyelerinden bir kısmı gazetemize ziyaretlerinde bazı iddalarda bulundular, belediyenin iflasın eşiğine geldiğini ileri sürerek Başkan Aslan’a seslendiler, ‘Seçime bir yıl kaldı hiç olmazsa bu sürede çalışmaları hızlandırın.’

Eleşkirt Belediyesi'nde Neler Oluyor?


Eleşkirt’lilerin dilinden Belediye ile halk Arasındaki Gerginliğin sebebi

Geçtğimiz günlerde Kaleme Aldığımız Eleşkirtte neler oluyor yazımızla sorun dile gerirmiştik.Eleşkirtli Vatandaşlarımız olayların gerekçesini yazmış.

Halil Aksoy'dan Özlü Sözler

BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy'un çeşitli tarihlerde yaptığı bazı açıklamalar:

Hiçbir emek sarf etmeyen, Yapılan Haksızlıklara karşı yumruğunu dahi sıkmayan birçok insanın ismi, cadde ve okulllara verilmiştir, Orhan Alpaslan gibi hem Ağrı belediye başkanlığı yapmış hem de yaşamını özgürlük mücadelesine adamış bir insanın, adının bir çeşmeye verilmesi, yeterli değildir. Gelecekte Ağrı'nın en büyük caddelerine, onun adı verilecek.

Ağrı Şkeftên Meya Hakkında Ne Biliyoruz?

Ağrı'nın Diyadin (Gîhadîn) ilçesine 15 km. güney batısındaki Günbuldu (Kürtçe ismi Meya) köyündedir. Mağaralar ve tarihi kalıntılar, köyün 400 m. uzağında yüksek ve sıra kayalıklar içerisindedir. Sıra kayalık ile alt zemin arasında 100 – 150 metrelik çakıllı bir yamaç vardır.

19 Şubat 2013 Salı

Ağrı Dağı Öğrenci Derneği'nden Açıklama


KAMUOYUNA

HDK’nin ‘çözüm için müzakere, barış için kardeşlik’ Karadeniz turu Sinop ve Samsun’da faşist güruhun saldırısı ve linç girişimiyle engellenmeye çalışıldı. Bu saldırıları ADÖ DER olarak şiddetle kınıyoruz.

AĞRI EĞİTİM SEN -KESK BASIN AÇIKLAMASI

 AKP’nin Gözaltı Düzenine Boyun Eğmeyeceğiz!
Gözaltına Alınan Arkadaşlarımız Derhal Serbest Bırakılsın!

AKP’nin “ileri demokrasisi” her gün yaşanan gözaltı ve tutuklama furyası ile devam ediyor. Ancak otoriter, faşizan rejimlerde rastlanabilecek, emek ve demokrasi düşmanlığı üzerine inşa edilen, bu sözde “ileri demokrasiye” muhalif her ses, farklı olan her düşünce baskı ve gözaltı uygulamaları ile susturulmak, sindirilmek isteniyor.

18 Şubat 2013 Pazartesi

Ağrı Dağı'ndaki Tapınaklar ve Kutsal Su (Video)


Ağrı Dağında'ki Ahura Mazda (Ava Ahûra Mazda), Ahûra Mazda Buzulu ve Küp Gölü

AĞRI AYAKLANMASI LİTERATÜRÜNE KÜÇÜK BİR KATKI

Üzerinde çalıştığım Bir Türk Subayının Ağrı İsyanı Anıları adlı kitap 2011 yılında Avesta Yayınları arasında çıktı. Kitapta Ağrı Ayaklanması’na katılan Zühtü Güven adındaki bir yüzbaşının anıları yer almaktadır. Ağrı Ayaklanması’nın Kürt lideri, İhsan Nuri Paşa da bir kitabında Zühtü Güven’in bu anılarına değinir. Zühtü Güven’in anıları vasıtasıyla yaklaşık olarak beş yıl devam eden Ağrı Ayaklanması’nın bilinmeyen bazı yönleri hakkında daha fazla bilgi sahibi oluyoruz. Genel olarak Kürt tarih yazımı alanında, özel olarak Ağrı Ayaklanması konusunda bildiklerimiz son yıllarda ortaya çıkan yeni belgeler ve önemli bilgi kırıntıları vasıtasıyla günden güne artmaktadır.

Patnos Belediyesine siyah bez asıldı

Ağrı'nın Patnos Belediye Başkanı Yusuf Yılmaz'ın tutuklanması üzerine belediye binasına siyah bez asıldı.

Taşlıçay Eğitim-Sen Kürtçe Kurs Vermeye Başladı


Eğitim-Sen Taşlıçay şubesi, bölge halkının dili olan Kürtçe kurslar vermeye başladı. Kursa normal vatandaşlar ve Taşlıçay'da görev yapan öğretmenler katılıyor. Kurs sonunda öğrencilere, diploma verilecek. Kurs öğretmenliğini ise, Ağrılı hemşehrimiz Kurdolog Yaşar Eroğlu yapıyor.

Doğubayazıt Belediyesi Kar Temizleme Mesaisi

Ağrı'nın Doğubayazıt Belediyesi Fen İşleri Müdürlülüğü kar temizleme çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

17 Şubat 2013 Pazar

Mela Mahmudê Beyazîdî’nin Hikayelerini Okurken


Bir  kaç   günden beri  boş  zaman  buldukca  Mela Mahmudê Beyazîdî’nin   Kurmanci  olarak  kaleme   aldığı ve   Alexander Jaba’ya   verdiği      hikayelerini      okuyorum.. Mela Mahmudê Beyazîdî’nin      Kürdçe  kaleme  aldığı  40   hikaye   aynı zamanda      Kürdistan  tarihidir.  Kürd aşiretleri ,  Kürd   şahsiyetleri    ve  Kürdistan’daki  etnik ve  dinsel   yapılar  hakkında     o kadar  bilgi varki   insanın    aklı duruyor.

Gedê Qerekosê Yazdı: Teoriler Çarpışması


Birkaç gündür Kürt ve Türk halkı karşılıklı yeni yeni teoriler üretiyor. Yıllarca Kürtlerin karda yürürken çıkan kart, kurt seslerinden oluştuğunu belirten Türk teorisyenlerin saçma ötesi teorisi kendiliğinden çürüyüp gitti.

16 Şubat 2013 Cumartesi

Yılmaz için Yargıtay’a başvuru yapılacak


AĞRI - Patnos Belediye Başkanı Yusuf Yılmaz, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde eski bir davasında “Örgüt üyesi olmak” iddiası ile aldığı 6 yıl 3 ay hapis cezasının Yargıtay tarafından onanması üzerine dün gözaltına alınarak tutuklanmıştı.