30 Ocak 2013 Çarşamba

Şu sözde ilerleyen Türkiye'nin neresinde Bu "Ağrı"


Madem ülke olarak bir bütünüz, madem bölge ve çoğrafi ayrımı yok, o zaman ülkenin büyüdüğünü ve günden güne ilerlediğini bas bas bağıranlara soruyorum ;

Ağrı bu ilerleyişin neresinde Allah aşkına, biri çıkıp beni bi güzel bozsun yalancı çıkarsın razıyım valla.

Türkiyenin En Genç Vekil Adayı AĞRI'dan.


10 şubat'ta Radikal Gazetesi'nde yayınlanacak olan haberi, sizlerle paylaşıyoruz

Kendinizden bize biraz bahsedermisiniz...''Veysel ALGÜR kimdir.?

Aksoy Devletin Ağrı'da Gasp Ettiği Arazileri Sordu

BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'a, Ağrı ve ilçeleri kent merkezleri içinde kalan askeri birliklerin kentin dışına çıkartılması konusunda herhangi bir çalışma olup olmadığını ve devletin gasp ettiği arazileri sordu.

29 Ocak 2013 Salı

Ağrı Milletvekillerinin Karnesi


Bu araştırmayı yapmamınızın sebebi: Ağrı halkının ve yerel basının gündeminde sürekli şu söz var "Hangi Milletvekilimiz Ağrı için çalışıyor?"

Aksoy Patnos'daki Mağdur Öğretmenleri Meclis'e Taşıdı


Van’daki depremin ardından 7.2 büyüklüğündeki depremden Erciş'e yakın olan Ağrı’nın ilçesi Patnos’ta da etkilendi. İlçede görevli öğretmenler, hem izin hem de çadır isteyince Emniyet tarafından fişlendi. BDP Milletvekili Aksoy, öğretmenlerin fişlenmesini soru önergesiyle Meclis'e taşıdı.

28 Ocak 2013 Pazartesi

Mayınlanan arazilerini geri istiyorlar


Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinin sınır noktasında bulunan 8 köyün arazilerine, askerler tarafından 1992 yılında el konularak mayın döşendi.

HALİL AKSOY'UN MECLİS KONUŞMASINDAN


AĞRI DOĞUBEYAZIT'TA MEYDANA GELEN MAYIN PATLAMALARI HAKKINDA

Meclis Başkanı: Grup önerisi aleyhinde söz isteyen Halil Aksoy, Ağrı Milletvekili. (BDP sıralarından alkışlar)
HALİL AKSOY (Ağrı) – Başkan, partimin ismini de söyleyebilirdiniz!

Aksoy Göç Sorununu Meclis'e Taşıdı


BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, bölge illerinde 1990'lı yıllardan sonra yaşanan zorunlu göçün toplumda yarattığı sosyal, ekonomik ve kültürel sorunların araştırılması amacıyla Meclis'e önerge verdi.

27 Ocak 2013 Pazar

Ağrı'da Öğrenci ailelerine polisten ilginç telefon


İbrahim Çeçen Üniversitesi öğrencileri ve Ağrı Dağı Öğrenci Derneği üyesi olan öğrencilerin ailelerinin polisler tarafından telefonla aranarak tehdit edildikleri iddia edildi. Ağrı Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polisler, öğrencilerin ailelerini telefonla arayarak, “Çocuklarınız okumuyorlar, arkadaş çevresi iyi değil, sahip çıkın yoksa tutuklanırlar” şeklinde aileler üzerinde baskı kurmaya çalıştıkları iddia edildi.

İBRAHİM ROJHİLAT ” BİYOGRAFİSİ”


Bana çocukluğumu hatırlatıyordu eski ve çoktandır sesi çıkmayan radyo düşündüm yılların yorgunluğu gelip oturmuş radyonun tuşlarına usulca dokundum sesine sesi hep aynı sesdi ve o içtenlik devam ediyordu
Erivan kılamalarını söylüyordu İBRAHİM ROJHİLAT kimseye aldırmadan…

MAHMUT İLHAN “BİYOGRAFİSİ”


Tek sığınağı, yarınlarını kullanarak kendisine sermaye ettiği dostları, arkadaşları, sırdaşları, elim ayağım ve sevdalarımı biçimlendirdiğim tek kaynağım; dostlarım diyen bir adamın öyküsünü yazmak zor olsa da yazmak için yüreğimi zorlamak istiyorum.

ÖZCAN EBREN “BİYOGRAFİSİ”


Yagmurlu bir hüznün yaşandığı zamanlarda tarih 25 haziran 1975 gösterirken Doğubayazıt,ın ortakent köyünde 9 kişilik ailenin ortanca çocuğu olarak dünyaya geldi.

Doğubayazıt'dan bir garip dengbêj Kerem gelip geçti


Kürtler tarihleri boyunca kültürlerini sözle icra etmek zorunda bırakılmıştır. Sözlü edebiyatın bugünlere ulaşmasında, toplumun önemli kesiminin hala kırsal yerlerde yaşıyor olması ve tarihin derinliklerinden gelen güçlü bir dengbêjlik geleneğinin etkisi olduğunu belirtebiliriz. Geçmişten günümüze, Kürt ses ve müzik sanatına büyük hizmetleri olan dengbêjlik geleneğinin eskisi gibi sürmediği de bir gerçek. Dengbêj kelimesi Kürtçede bir sözü sözle aktarmak anlamını içerir. ‘Deng’ ses, ‘Bêj’ söyle, aktar anlamındadır.

26 Ocak 2013 Cumartesi

BDP Patnos İlçe Örgütü 2. Olağan Kongresi'ni yaptı

 BDP Patnos İlçe Örgütü 2. Olağan Kongresi'ni binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirdi. Tek listeyle gidilen kongrede ilçe başkanlığına İkram Bedir seçildi.

Ağrı'lı Tutsaklar Sürgün Ediliyor


Erzurum H Tipi cezaevi'nde bulunan Ağrı'lı tutsaklar sürgün ediliyor.

Erzurum H Tipi Cezaevi'nde 10 siyasi tutsak çeçitli cezaevlerine sürgün edildiği 100 tutsağın daha sürgün edileceği bildirildi.

Miniklerin karne sevinci


Doğubayazıt Belediyesi Çamaşır Evi Kreşi’nde okul öncesi anadilleriyle eğitim gören öğrenciler karne aldı.

AĞRI - Doğubayazıt Belediyesi’ne bağlı Çamaşır Evi Kreşi’nde okul öncesi anadilleriyle eğitim alan minik öğrenciler, 2012–2013 eğitim-öğretim yılının birinci dönemini tamamlayarak karnelerini aldı.

25 Ocak 2013 Cuma

Milletvekili Aksoy'un TBMM Konuşması - 24.01.2013


Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, meclis kürsüsüne çıkıp bir konuşma yaptı.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) adına söz alan Aksoy, Anadilde Savunma Haklı ile ilgili konuştu.

1920'den 2002'ye Ağrı Milletvekilleri



Değerli Denê Agirî okuyucuları, siz değerli okuyucularımız için arşivlere girdik ve cumhuriyeti tarihi boyunca Ağrı milletvekilliği yapmış şahısların resimlerini ve kısa bilgilerini sizler için derledik. 2002 sonrası milletvekilleri çok iyi bildiğiniz için, onları listemize dahil etmedik ancak siz değerli okuyucularımıza, arşivlerden edindiğimiz bilgiler dahilinde, birkaç bilgi vermek istiyoruz.

24 Ocak 2013 Perşembe

Veysel Algür yazdı: KAR

Kar, yolları düzgün ve beton asvalt yapılmış, tuzlama ve temizleme ekipmanları heran hazırda duran, BELEDİYESİ , İL ÖZEL İDARESİ ve KARAYOLLARI olsun bütün kurum ve kuruluşları istişare halinde çalışan şehirlerde ne kadar yağarsa yağsın, Kışı ne kadar çetin geçerse geçsin, asla sıkıntı yaşanmaz o şehirlerde.

Ağrı Dağı'nı Ağrı Merkez'e Getirdiler

 Ağrı merkezde belediye cadde ve sokakların içindeki karları temizlemediğinden dolayı, halk kendi imkanları ile şehrin içindeki karları kendi temizleye çalışıyor.

Melek Karaaslan'ın duruşması ertelendi


Ağrı'nın Hamur ilçesinde eşi ve eşinin ailesi tarafından 3 ay boyunca evin tuvaletine kapatıldıktan sonra kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Melek Karaaslan'ın ölümü ile ilgili açılan davanın 2'nci duruşması görüldü.

Kendini yakan Ağrılı mahkûm hayatını kaybetti


 Muğla E Tipi cezaevinde gardiyanların kendisine işkence yaptığı için hastaneye kaldırılmak isteyen Ağrı nufüsuna kayıtlı Erkan Kaya adlı mahkûm, bu durumu protesto etmek amacıyla odasında kendisini yakmıştı. Erkan Kaya, kaldırıldığı İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybetti.

23 Ocak 2013 Çarşamba

AĞRI KÜRT CUMHURİYETİ'NİN YÖNETİM KADROSU


Ağrı isyanlarını bastırmada görev alan Türk subayı Zühtü Güven'in anılarında Ağrı Kürt Cumhuriyeti'nin yönetim kadrosu:

TUTUKLU HUKUKÇULARA AĞRI BAROSUN'DAN DESTEK


21.01.2013 tarihinde başta CHD üyeleri olmak üzere çok sayıda meslektaşımıza yönelik adli soruşturma başlatılmış ve bu soruşturma kapsamında gözaltı/tutuklama kararı verilmiştir.

AĞRI BAROSU KÜRT MESELESİNİ ELE ALDI


Kürt Meselesi nedeni ile ülkede insanlar arasında ciddi bir kamplaşma ve bu eksende duygusal kopuş yaşanmaktadır.

74 YILLIK HAYAL BDP İLE GERÇEKLEŞTİ

Engeller engelleyemedi, Köseler suyu Patnos halkına hayırlı olsun.

Halil Aksoy'dan Kandil mesajı


BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, barışa, kardeşliğe, adalete, eşitliğe, kucaklaşmaya ve hoşgörüye ihtiyaç duyulan süreçte Mevlit Kandili'nin, barışa, hayırlara ve güzelliklere vesile olmasını diledi.

Muğla Cezaevi'nde iki çocuğundan birisi öldürülen Ağrı'lı aile kaygılı!


Muğla E Tipi Kapalı Cezaevi'nde revire çıkarılmadığı için kaldığı hücrede kendisini yaktığı belirtilen ve yaşamını yitiren Erkan Kaya'nın annesi Ayşe Gürsel Kaya, oğlunun kendisini yakmadığını belirtti.

22 Ocak 2013 Salı

Bekir Kaya Derhal Serbest Bırakılmalı


8 aydır cezaevinde rehin tutulan Ağrılı hemşehrimiz Van belediye başkanı Bekir Kaya, bugün mahkemeye çıkartıldı.

Ağrı İsyanları İle İlgili Yenî Kitap (2013)

 İsteme adresi: Affiche Media – info@affiche-media.com
Namdar Çamlibel – namdarcamlibel@gmail.com

21 Ocak 2013 Pazartesi

Kendisini yakan Ağrı'lı tutuklu yaşamını yitirdi


Muğla E Tipi Kapalı Cezaevi'nde kendisini yakan Ağrı nufusuna kayıtlı Erhan Kaya (21) isimli adli tutuklu, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Öğretmenler Derneği'nde patlama


Ağrı'nın Diyadin ilçesinde Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen Öğretmenler Derneği binasında büyük bir patlama meydana geldi.

ERZURUM CEZAEVİNDE TUTSAKLAR SÜRGÜN EDİLİYOR


Erzurum H Tipi Cezaevi'nden tutsaklar başka cezaevlerine nakledilmeye başlandı. Kırıkkale Hacılar: Mehmet Tiryaki, Mehmet Develi, Ömer Çelik, Muhsin Avcı, Emin Aladağ. Ankara/Sincan: Zeki Bayhan, Haci Sincer, Medeni Tarlan, Muzaffer Akış, Ataç Göbe. Nakil 21.01.2013 gunü saat: 04'te gerçekleşti.10 kişininde önümüzdeki birkaç gün içinde nakledileceği belirtiliyor.

Ağrı'da Meme Kanserini Kürtçe Anlatılıyorlar


Ağrı Devlet Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi'nde (KETEM) Türkçe bilmeyen kadınlara tercüman aracılığıyla ''meme kanseri'' Kürtçe anlatılıyor.

Baskan Korkmaz’dan Su israfını Önleyin Cağrısı


Doğubayazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz, sorun haline gelen su sorunu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

ADÖ DER'den Kamuoyuna


Ağrı Dağı Öğrenci Derneği (ADÖ DER) yasal çerçevede kurulmuş bir öğrenci derneğidir. Derneğimizin yaptığı bütün çalışmalar da yasal zeminde yürümektedir. Buna rağmen kendilerini polis olarak tanıtan kişiler arkadaşlarımızın ailelerini arayarak, ailelere çocuklarının 'tehlikede olduklarını ve tehlikeli insanlarla gezdiklerini' söylemektedir.

Ağrı'da Kış Manzaraları (2013)


BDP ÖRGÜTÜNDE HUMMALI ÇALIŞMA


Doğubayazıt BDP yeni yönetimini seçmek için hummalı bir çalışma sürecine girmiş bulunmaktadır.

Doğubayazıt Barış ve Demokrasi Partis( BDP) yeni yönetimini seçmek için hummalı bir çalışma sürecine girmiş bulunmaktadır.

20 Ocak 2013 Pazar

Mahmut Dilovan - Bûka Araratê


Cemîl Hosta - Şehîdê min Serhadê min

Hemşehrimiz Veysel Algür yazdı, hemşehrimiz Cemîl Hosta okudu.

BDP'li Patnos Belediyesi'nin 2013 Yılı Projeleri


-100 km. şehir içme suyu şebekesi
-50 km. sıcak asfalt
-150-200 dönüm arazi üzerine kurulacak modern bir kabristan
-Oto galeri sitesi

Ağrı'da Evdalê Zeynikê Dengbêjlik Konferansı

 Ağrı'da, "Evdalê Zeynikê ve Kürt Kültüründe Dengbêjlik Sanatı" konulu konferans düzenlendi.

Ağrı Barış Komitesi Başkanı Hanifi Alır, Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen programda yaptığı konuşmada, ciddi bir değer olan ve kültürel bir miras durumunda bulunan Kürt sözlü edebiyatının önemli ustalarından Evdalê Zeynikê'nin kılamlarını yeniden hatırlamak için böyle bir program düzenlediklerini söyledi.

BELEDİYECİLİK


Şu yaşamış olduğumuz milenium çağında, Çağdaşlık ve modernizasyonun aşıldığı bir ülkede, belediyecilik & başkanlğın mevki ve makam bencilliğinden daha çok toplumsal hareket edilmesi, halkı ve taleplerini daha çok dikkate alması, sizcede takdire şayan değilmidir?.....

19 Ocak 2013 Cumartesi

Aksoy Ağrı'daki Çiftçilerin Sorunlarını Meclise Taşıdı


BDP Ağrı milletvekili Halil Aksoy, Ağrı ve bölge halkının tek geçim kaynağı olan çiftçiliği ve hayvancılığı yok eden AKP hükümetine, bazı sorular yöneltti.

33 kurşun ve Onbaşı Mustafa Epli


Diğerlerini akşam Sefo Deresi’ne götürmüşler, Newala Sefo… Biliyor musun, onları o dereye götürmüşler ve hepsini yaylım ateşine tutmuşlar. Bunların hiçbir suçu yoktu, ne suçları olacaktı ki...

Sefo Deresi’nden söz edildiğinde akla hemen üç isim gelir: 33 Kurşun şiiriyle Ahmed Arif, Muğlalı Olayı ve Kürtler kitabıyla “Sarı Hoca” İsmail Beşikçi ve Yas Tutan Tarih. 33 Kurşun kitabıyla Günay Aslan. Bu çalışmalarla, Sefo Deresi katliamı hakkında daha detaylı bilgi sahibi olduk.
Bazîd’de insan manzaralarını ve hikayelerini kaleme almaya başladığım beri çeşitli insanlarla buluştum. Kimi anlatmayı tercih ederken, çoğu insan çeşitli nedenlerden dolayı konuşmamayı tercih etti.

Sanatçılar Roboskî’yi unutmamalı


Heykeltıraş Musa Teymur, Roboskî Katliamı’nın unutulmaması için anıt heykeller yapacak. Heykeller, Kürdistan’da birçok il ve ilçeye dikilecek.

Agirî’nin Bazîd ilçesinde yaşayan heykeltıraş Musa Teymur, Roboskî Katliamı’nın unutulmaması için anıt heykeller yapacağını ifade etti. Heykeltıraş Teymur, Roboskî Katliamı’nın sembolü olan “katır sırtında insan cesetlerini” anlatan heykelleri Kürdistan’da birçok il ve ilçeye dikeceklerini kaydetti. Kürt halkının katliamlarla geçmiş tarihini hatırlatan Teymur, sanatçıların katliamın hafızalarda canlı tutulması için üzerine düşen görevi yapması gerektiğini ifade etti.

BDP Patnos Kongresi


-BDP Patnos ilçe kongresi 26.01.2013 tarihinde olacaktır.
-HALIT BILGIÇ konser verecektir.
-Ağrı merkezden Patnos'a arabalar kalkacaktır.
-KATILIM SAĞLAYALIM!

18 Ocak 2013 Cuma

Halil Aksoy Ağrı Katliamlarını Meclis'e Taşıyacağını Açıkladı


Sevgili okurlar dün yayınladığımız haberde BDP Ağrı Milletvekili sayın Halil Aksoy’a yaptığımız çağrı sonucu Halil Aksoy’un basın danışmanı gönderdiği mesajla çağrımıza yanıt verdi.

Bölge barolarından avukatların gözaltına alınmasına tepki

Amed - Diyarbakır Diyarbakır Barosu avukatları bugün 7 ilde düzenlenen ve avukatların gözaltına alındığı operasyonları protesto etmek için Adliye bahçesinde biraraya geldi. Ancak polisler Adliye çevresine bariyerler koyarak gazetecilerin geçişine engel oldu. Bunun üzerine avukatlar, açıklamayı polis bariyerleri arkasından yaptı.

Agıri'de kış -2013 (Resimler)


Halil Aksoy Ağrı Yollarını Meclis'e Taşıdı


BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Geçtiğimiz günlerde kar yağışından dolayı dokuz saat kapalı kaldıktan sonra açılan  Eleşkirt, Horasan yolunu ve kar yağışından dolayı kapanıp, devlet tarafından kendi kaderlerine terk edilen Ağrı'daki ilçe ve köy yollarını, hazırladığı soru önergesi ile, meclise sundu.

17 Ocak 2013 Perşembe

32 yıl önce cezaevinde şimdi Meclis?te aynı çatı altındalar


32 yılın ardından yapılan 12 Eylül yargılaması, ilginç rastlantıları da beraberinde getirdi. 12 Eylül askeri darbesi yapılırken o dönemde aynı koğuşlarda, aynı cezaevinde işkence gören, haklarında verilen ölüm cezası kararını birlikte göğüsleyen 4 isim şimdi Meclis’te farklı partilerde aynı çatı altında milletvekili olarak hizmet veriyor.

EVDALÊ ZEYNIKÊ'NİN MEMLEKETİNDE ONUN ADINA KONFERANS DÜZENLENİYOR


AĞRI KÜLTÜR DERNEĞİ BİR İLKE DAHA HAZIRLANIYOR

AKYAD İLİMİZDE 1. EVDALÊ ZEYNÎKÊ KONFERANSI VE KÜRT KÜLTÜRÜNDE DENGBÊJLİK SANATINI HALKIMIZA SUNMAYA HAZIRLANIYOR.