16 Aralık 2013 Pazartesi

'Sürece Rağmen Hak İhlalleri Had Safhaya Ulaştı'

İHD Doğubayazıt Temsilciliği, 2013 yılının Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yollardan çözümü için ciddi adımların atıldığı bir yıl olmasına rağmen, Kürtlere karşı hak ihlallerinin had safhaya ulaştığına dikkat çekti.


İHD Doğubayazıt Temsilciliği, 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası vesilesiyle dernek binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya İHD Doğubayazıt Temsilcisi Şaziye Önder, TUHAYD-DER Doğubayazıt Temsilcisi Mehmet Bozkurt, belediye meclis üyeleri, STK temsilcileri ve yurttaşlar katıldı. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın çağrısı ile başlayan çatışmasızlık sürecinde İHD'nin de "Halkların Hakları Çalıştayı" ile Kürt sorununun çözümüne dönük öneriler gerçekleştirdiğini söyleyen İHD üyesi M. Nuri Taşdemir, "İHD, bu süreçte merkezi ve yerel izleme komisyonu oluşturarak süreçte yaşanan olumsuzlukları raporlaştırarak kamuoyu ile paylaştı" dedi.

'İnfazlar Kürtlerin yaşam hakkını tanımıyoruz anlamına gelmektedir'

2013 yılı içerisinde hak ihlallerinin hız kesmeden devam ettiğini ifade eden Taşdemir, Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yollardan çözümü için ciddi adımların atıldığı bir yıl olmasına rağmen, Kürtlere karşı hak ihlallerinin had safhaya ulaştığına dikkat çekti. Taşdemir, "KCK adı altında yapılan operasyonlar artarak devam etmiştir. Demokratik çözüm kapsamında tutuklu ve hükümlülerin serbest bırakılması gerekirken aylardır yoğunlaşan gözaltı ve tutuklamalar artmıştır. Cezaevlerinde bulunan hasta mahpuslar cezaevlerinde ölüme terk edilmiştir. Kürtlerin yaşam hakkı ellerinden alınmıştır. Özellikle 6 Aralık 2013 tarihinde Hakkari Yüksekova'da 2 kişinin güvenlik görevlileri tarafından infaz olarak nitelendirebileceğimiz şekilde öldürülmesi, Kürtlerin yaşam hakkını tanımıyoruz anlamına gelmektedir. Güvenlik görevlilerinin hastane ortamı dahil yaygın şiddet uygulamaları son derece kaygı verici olup, mutlaka etkin bir şekilde soruşturulması gereken bir olaydır" diye konuştu.

Dicle Haber Ajansı - Ağrı 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder