1 Aralık 2013 Pazar

SSPE hastalığı Diyadin'li Seda’yı da eritti

MHP’li Sağlık Bakanı Osman Durmuş döneminde yapılan kızamık aşısından dolayı yüzlerce Kürt çocuğu gibi SSPE hastalığına yakalanan Seda, konuşamıyor, yürüyemiyor ve yiyip içemiyor. Aile, sorumlularının yargılanmasını istiyor.


Ailenin çığlığı duyulmuyor

Ağrı'nın Diyadin ilçesinde 2001 yılında ve 2005 yılında kızamık aşısı olan 13 yaşındaki Seda Bilgi, 5 ay önce SSPE hastalığına yakalandı ve o günden sonra ne yürüyebildi, ne konuşabildi, ne de yiyip içebildi.

Bölgede 1998-2001 yılları arasında MHP’li Sağlık Bakanı Osman Durmuş döneminde yapılan kızamık aşılarının neden olduğu SSPE hastalığına yakalanan yüzlerce kişiden biri olan Bilgi’nin ailesi, okula giden çocuklarının bir anda yatağa düşmesinin şokunu yaşıyor. Kızına yapılan aşıların kartının yanında olduğunu söyleyen baba Deniz Bilgi, ancak hastalığın ortaya çıkmasının ardından başvurdukları sağlık merkezlerinde çocuğuna aşı yapıldığına dair herhangi bir kayıt çıkmadığını söyledi.

Bozuk aşı yapıldı

Bölgede çocuklara bozuk ve soğuk zinciri kırılmış kızamık aşılarından birer doz yapıldığını ve bundan dolayı yüzlerce çocuğun bu hastalığa yakalandığını, bir kısmının ise yaşamını yitirdiğini anlatan Bilgi, Giyadîn’de bildiği kadarıyla 5 çocuğun yaşamını yitirdiğini, yaklaşık 10 çocuğun da hastalıkla mücadele ettiğini söyledi. Savcıya o dönem kızamık aşısı yapılan ve bu hastalığa yakalanma riski olan çocuklarını isimlerinin yer aldığı listeyi verdiğini aktaran Bilgi, “Herkes bilsin ki o dönemdeki sağlık bakanı bilinçli olarak bozuk aşıları Kürt çocuklarına uyguladı. Bu düşmanca bir davranıştı. Şimdi kimse sorumluluğu kabul etmiyor. Bütün herkese çağrıda bulunuyorum, bu duruma seyirci kalmasınlar” dedi.

Gözlerimin önünde eriyor

Çocuğu için elinde neyi var neyi yok sattığını, bir tek evinin kaldığını anlatan Bilgi, “Bugün tek bir evim kaldı. Bilsem ki kızım iyi olacak onu da satar tedavi ettiririm. Kızım gözlerimin önünde her gün eriyip giderken ben kahroluyorum. Biz yandık, başkası yanmasın. Diğer ailelere de sesleniyorum, sessiz kalmayın, ciğerim yanıyor. Bu çocukların suçu neydi de bu duruma koydular” diye konuştu. Kızının tedavi edilerek bir an önce sağlığına kavuşmasını isteyen anne Saniye Bilgi ise, “Ocağımız söndü, başka ocaklar sönmesin. Başka sedalar solmasın, sorumluların ortaya çıkarılmasını istiyorum” dedi.

Özgür Gündem Gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder