28 Aralık 2013 Cumartesi

Ağrılı Hasta Tutsak Serbest Bırakılmıyor

 İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu, "F oturma" eyleminin 93'üncüsünde kalp ve astım hastası Mustafa Ömer Polatlı'ya özgürlük istedi.


İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu üyeleri, hasta tutsakların durumuna çekmek amacıyla düzenledikleri "F oturma" eylemlerinin 93'üncüsü için Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi. Hasta tutsakların fotoğraflarının bulunduğu dövizlerin taşındığı eylemde, Erzurum H Tipi Cezaevi'nde bulunan kalp ve astım hastası Mustafa Ömer Polatlı'nın durumuna dikkat çekildi. Eylemde ilk olarak konuşan İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe, Taksim Dayanışması'nın çağrısıyla Taksim Meydanı'na yürüyüş gerçekleştirmek isteyen yurttaşlara karşı polisin sert müdahalesini hatırlatarak, "Milletin sözünü söylemek istemesi işkence haline gelmiş durumda. Bir de duvarların içinde yaşayanların halini düşünün" dedi. Efe, "Hasta tutsaklar ölüyor, siyasal iktidar tarafından gelecekleri ellerinden alınıp ailelerine de işkence ediliyor" diye konuştu. Efe'nin ardından basın açıklamasını İHD İstanbul Cezaevi Komisyonu üyesi Neriman Çelik yaptı.

Hastane raporuna rağmen tahliye edilimiyor

Cezaevlerinde çok sayıda hasta tutsağın bulunduğunu belirten Efe, tutsakların son dilekleri olan "yakınlarının yanında son nefeslerini verme" hakkından mahrum bırakıldığını söyledi. Çelik, Erzurum H Tipi Cezaevi'nde bulunan kalp ve astım hastası tutsak Mustafa Ömer Polatlı'nın Ağrı'nın Diyadin ilçesinde katıldığı yürüyüşte gözaltına alınıp tutuklandıktan sonra 13 yıl 9 ay ceza aldığını belirterek, 22 yaşındaki Polatlı'nın kalbinde iki delik olduğunu birkaç yıl önce kalp ameliyatı olduğunu ve kalbindeki deliklerden birinin dikilip diğerine de yama yapıldığını hatırlattı. Polatlı'nın ameliyat sonrası kalbinde ritm bozukluğu rahatsızlığı başladığını belirten Çelik, Polatlı'nın ömür boyu kalp, astım ve tansiyon ilacı kullanmak zorunda olduğunu ve aynı zamanda sırtında oluşmaya başlayan kamburun hapishaneye girdikten sonra daha hızlı ilerlediğini kaydetti. Çelik, Polatlı'nın şiddetli biçimde sırt ve göğüs ağrıları yaşadığını ve doktorların Polatlı'nın sırt ve ağrılarından kurtulup kamburun ilerlemesinin engellenmesi için ameliyat olması gerektiğini söyledi. Polatlı'nın geçireceği ameliyatın da riskli olduğunu belirten Çelik, Polatlı'nın "yüzde 100 iş görmez raporu" bulunduğunu söyledi. Çelik, Polatlı'nın hastane ve sağlık kurulu raporu bulunmasına rağmen tahliye edilmediğini dile getirdi. Dört duvar arasında olduğundan dolayı hakkını savunamayan, ihtiyaçlarını karşılayamayanlara yapılan haksızlıklara karşı çıkılması gerektiğinin altını çizen Çelik, yetkililere seslenerek tüm ağır hasta ve bakıma muhtaç tutsakların derhal serbest bırakılmasını istedi.

Açıklamanın ardından İHD İstanbul Cezaevi Komisyonu üyeleri Beyoğlu PTT Şubesi'ne giderek hasta tutsaklar için yeni yıl kartı gönderdi.

DİHA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder