9 Kasım 2013 Cumartesi

Rusya’da yaşayan Kürtlerin Ağrıya ilgisi

Ağrı kültür Derneği (AKYAD) geçtiğimiz ağustos ayında ilimizde düzenlediği Evdalê Zeynıkê festivali ile yurt içi ve yurt dışında yoğun ilgi görmüştü, komşu bölge Ülkelerinde katılımın sağladığı festival Ağrı'yı ilgi odağı haline getirdi. Yapılan etkinlik sonrasında yerel ve ulusal basında yoğun ilgi gören, Festival yine Irak Bölgesel Kürdistan Yönetimi (Güney Kürdistan) ve İran da Kürtlerin yoğun yaşadığı bölgelerde görsel ve yazılı basınında genişçe yer almıştı. Türkiye de en önemli haber kuruluşlardan biri olan Anadolu Ajansı başlatmış olduğu ilk Kürtçe yayın hayatına ilk olarak ilimizde gerçekleştirilen Evdalê Zeynıkê festival haberi ile tüm Ortadoğuya yayın yapmıştı.


Sanal medya üzerinde bu haberi okuyan Rusyanın Mineralnivodi Şehirinde yaşayan Kürtlerin de dikkatini çekmiştir. Daha önce tanıdıkları Araştırmacı Yazar Ahmet Aras ile iletişime geçerek kendilerine eşlik etmeleri durumunda, Bu etkinliği düzenleyen Derneği yerinde ziyaret etmek ve onları tebrik etmek ayrıca Ağrıyı bu vesile ile görmek istediklerini bildirmişlerdir.

Bu teklife  Araştırmacı Yazar Ahmet Aras memnuniyetle karşılaması  üzerine Rusya’nın Mineralnivodi Şehrinde yaşayan iş adamı Elyazê Şirin  ve beraberinde getirdiği arkadaşı Gürcu asılı Adıl Bey ile birlikte Ağrı Kültür Derneğine ziyarete bulundular. Ziyaret anında Rusya’dan gelen iş adamı Şirin yaptığı konuşmada aslında kökenlerinin Ağrı'nın Sinega Êzdiyan olarak biline Sineg yaylasında, önceden bulunan Gundê Resoyan (Resoyan köyünde) atalarının yaşadığını, 1915 birinci dünya savaşında dedelerini zorunlu göçe maruz kaldıklarını bu nedenle  Rusya’ya yerleştiklerini, köken olarak Ağrının Kürtlerinden olduklarını söyledi.

Bu kadar geçen seneye rağmen Kültürlerinde ve yaşamlarında hiçbir şeyin değişmediğini geleneklerinin halen devam etiğini, onların hayatında Dengbêjliğin farklı bir yerinin olduğunu, Evdalê Zeynıkê yi çok iyi bildiklerini, halen yaşadığı coğrafyada kılamlarının her an tazeliğini koruduğunu söyleyen Şirin, Ağrıda bu çalışmayı gördüklerinde, onu ve orada yaşayanları heyecanlandırdığını ve ilgisini çektiğini bildirdi. Dedelerinin anlattıkları kadarı ile Sinega Êzdiyan'a o dönemde 7 köylerinin olduğunu tüm anılarının onlar için her zaman tazeliğini koruduğunu, buralara ait özlemlerinin hiç bitmediğini anlattı. Ağrıyı görmek kendisine nasip olduğu için çok mutlu olduğunu söyledi.

 Dernek başkanı Mehmet İzci ise ziyarete duyduğu memnuniyetini dile getirerek. Değerli büyüğümüz Araştırmacı Yazar Ahmet Aras'ın ve başka bir Ülkeden kalkıp bizi ziyarete gelen Elyaz Bey ve arkadaşı Adıl Bey'in yapmış oldukları ziyaretlerinden çok memnun olduklarını, onur duyduklarını, sevincini kelimeler ile tarif etmenin mümkün olmadığını bildirdi. Etkinliğimizi oralardan fark edip ilgi gösterilmesi takdir edilmesi yapmış olduğumuz işin toplumumuzda ve bölge ülkelerinde yerinin ve öneminin anlaşılması bizim için ayrıca mutluluk verici olduğunu bildirdi. Sözlerine Değerli büyüğümüz Mamoste Ahmet Aras'ın bütün zamanlarını ve ömrünü Evdalê Zeynikê ve Dengbêjlik sanatına adayarak bizlere çok değerli eserler kazandırmıştır. Bu emeğinden ve hizmetinden dolayı kendisine şükranlarını bildirerek, 2014 Haziranında 2. Uluslararası Evdalê Zeynıkê Festivaline Rusya’dan gelen  misafirimiz olan Elyaz Bey'in şahsında kendilerini ve oralarda gelmek isteyen tüm herkesi şimdiden davet etmek istediklerini bildirdi. Bunun üzerine Elyaz Bey seneye yapacağınız festivale olabildiğince kalabalık bir gurup olarak katılım sağlamak istediklerini, gelmenin onları çok mutlu ve memnun edeceklerini, mümkün olursa geldiklerinde Sineg Yaylasını da görmeyi çok arzuladığını söyledi. Dernek başkanı Mehmet İzci gelen misafirlerinin onuruna evinde bir akşam yemeği ve Dengbêj Şevbêrki (dinletisi) düzenleyerek yemekten sonra ilimizde tanınan önlü Dengbêj Cesimê Dengzêrin'in kılamları ile geceye tat kattılar, İş adamı Elyaz ve Gürcu arkadaşı Adıl Bey, Ağrı'yı görmeleri, derneği ve yöneticilerini tanımanın memnuniyet verici olduğunu kendilerini çok şanslı his etiklerini söyledi.

www.agrininsesi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder