25 Kasım 2013 Pazartesi

Kadınlar şiddete karşı meydanlardaydı

Muş, Kars, Iğdır, Doğubeyazıt, Hakkari, Batman, Mardin, Siirt ve Silopi'de binlerce kadın, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü'nde meydana çıktı. "Berîtan'larla doğduk, Zilan'larla büyüdük, Sakine'lerle özgürleşeceğiz" haykırışında bulunan kadınlar, "Dünyanın neresinde olursak olalım, dilimiz, dinimiz, rengimiz ne olursa olsun kadın olduğumuz için öldürülüyor, dövülüyor, tecavüz ediliyor, dışlanıyor ve sömürülüyorsak; kadın olduğumuz için bu zulümlere dur diyeceğiz" mesajı verdi.


MUŞ: BDP Muş Kadın Meclisi ve DÖKH bileşenleri öncülüğünde Bitlis Caddesi'nde bir araya gelen çok sayıda kadın, belediye önüne yürümek istedi. Yöresel giysileriyle yürüyüşe katılan kadınlar, erbaneler eşliğinde sık sık, "Bijî Serok Apo", "Jin, jiyan, azadi", "Katil devlet Kürdistan'dan defol" sloganları attı.

Esnafın alkışlarla destek verdiği yürüyüş, "izin alınmadığı" gerekçesiyle polis tarafından engellenmek istendi. Yüzlerce kadın, polisin engeline rağmen belediye önüne gelerek basın açıklaması yaptı. DÖKH adına yapılan açıklamada konuşan Ayşe Söylemez, bugün bile kadın cinayetlerinin olduğunu belirterek, toplumu kadın cinayetlerine karşı duyarlı olmaya çağırdı. Neoliberal politikaların kadınlar açısından kritik olduğunu vurgulayan Söylemez, "AKP Hükümeti neoliberal politikalar bağlamında kadını modern köleliğin en verimli unsuru haline getirmek için, kadının mevcut haklarını sürekli budamaktadır" dedi.

KARS: Kars'ta BDP ve HDP kadın meclisleri ile DÖKH öncülüğünde BDP Kars il binası önünde bir araya gelen kadınlar, basın açıklaması yaptı. Açıklamaya BDP PM üyesi Mukaddes Kubilay, BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, BDP Kars İl Eş Başkanı Şengül Mehmetoğlu'nun yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.

Polis ablukasında gerçekleşen basın açıklamasını BDP Kars İl Eşbaşkanı Şengül Mehmetoğlu yaptı. "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'nde başta kadına yönelik cinsiyetçi, olmak üzere her türlü eşitsizliğe ve toplumsal şiddete karşı isyandayız. Buradan dünyanın tüm kadın direnişçilerinin onurlu direnişini bir kez daha selamlıyoruz” diyen Mehmetoğlu, kadına yönelik istismarın, şiddetin ve kırımın cezasız kalmaması için başta hukukçular ve insan hakları savunucularını göreve davet etti.

Rojava devriminde mücadele eden kadınların direnişini de saygı ile selamladıklarını belirten Mehmetoğlu, şöyle devam etti: “Dünyanın en mağdur ve mazlumu olan kadınlar direnerek zafere ulaşacaktır. Kadın direnişi kadınların onurudur."
Konuşmaların ardından Kadınlar zılgıtlar ve "Selam selam İmralı'ya bin selam" sloganı eşliğinde BDP il binasına geçti.

IĞDIR: BDP Iğdır Kadın Meclisi ve DÖKH bileşenleri, kadına dönük şiddeti protesto etmek amacıyla BDP il binası önünde bir araya gelerek, belediye meydanına yürüdü. Yürüyüşe BDP PM üyesi Rahşan Engin, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, BDP Iğdır İl Başkanı Mehmet Anar, Iğdır Belediye Başkan Vekili Ayşegül Yaşar, BDP il, ilçe ve belde yöneticileri, Iğdır İl Genel Meclis Başkanı Cengiz Savaş'ın yanı sıra yüzlerce kişi katıldı. Yürüyüşte ana pankartın yanısıra "El Tayip, El Nusra Rojava devrimi kadın devrimidir", "Namusa me azadiya meye", "Tacize ve tecavüze son", "Erkek vuruyor devlet koruyor" dövizleri dikkat çekti.

Belediye meydanında bir araya gelen kadınlara hitap eden BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, kadına yönelik her türlü şiddete karşı isyanda olduklarını ifade ederek, "Biz kadınlar bundan sonra daha sık bir araya gelerek, örgütlenerek ve tek yürek olarak alanlara çıkıp her türlü şiddete karşı olduğumuzu ilan edeceğiz. Kadına yönelik şiddet uygulayan hiç kimseye oy vermeyeceğiz. Bu şiddeti onaylayan iktidar partisine oy verilmeyecek bundan sonra. Çünkü biz biliyoruz ki bu ülkeyi yönetenler isterlerse kadınlara yönelik yasalar çıkararak her türlü şiddetin önüne geçebilirler. Ama ne yazık ki bu hükümet yasalar çıkarmayarak bu şiddeti onaylamak durumda kalıyorlar" dedi.

HAKKARİ: Hakkari'de BDP Kadın Meclisi ve DÖKH bileşenlerinin katılımıyla düzenlenen yürüyüşe binlerce kadın katıldı. BDP Hakkari il binası önünde başlayan yürüyüşe, BDP Hakkari İl Eşbaşkanı Esmer Tekin, HDP Hakkari İl Eşbaşkanı Nesibe Gümüşlü, Hakkari Belediye Başkan Yardımcısı Hatice Demir, BDP Yüksekova Belediye Başkan adayı Ruken Yetişkin, Hakkarili kadınların yanı sıra Çukurca, Yüksekova, Şemdinli ve beldelerden olmak üzere binlerce kadın katıldı.

"Taciz, tecavüz, fuhuşa karşı alanlara çıkacağız" pankartı ve "Namus ve yöre cinayetlerini lanetliyoruz" dövizi ile kadını simgeleyen flama ve kadın şiddetini yansıtan fotoğraflarla yürüyüşe geçen kadınlar, sık sık, "Kadına uzanan eller kırılsın", "Bijî berxwedana jinan", "Bijî berxwedana YPG'ê", "Bijî berxwedana Rojava" sloganları attı. Gençlik Caddesi üzerinden Hakkari Üniversitesi Rektörlük binası önüne kadar yürüyen kadınlar, burada basın açıklaması yaptı.

BDP Kadın Meclisi üyesi Zeynep Kaya, kadına şiddetin özellikle AKP döneminde büyük bir artış gösterdiğini belirterek, "AKP hükümetinin iktidara geldiği günden bugüne kadın katliamlarının ve kadına yönelik şiddetin yüzde bin 400 artış göstermesi Kürdistan coğrafyasında yaşanan savaş politikalarından bağımsız değildir. AKP hükümeti çıkardığı yasalarla kadını ev içine hapseden uygulamalarıyla erkek egemen sistemi üreten besleyen ve güçlendiren bir tutum izlemiştir" dedi.

Şiddete karşı sürekli alanlarda olacaklarını dile getiren Kaya şunları belirtti: "Özellikle kadına yönelik şiddetin katliam boyutuna ulaştığı günümüzde, sesimizin çok güçlü çıkması gerekmektedir. Çünkü toplumsal cinsiyet eşitsizliğe ayrımcılığa İnkar ve asimilasyona karşı kadın dayanışması ve kadın mücadelesi hayati önemdedir. Ve ataerkil devlet, ataerkil toplum ve ataerkil hukuk katil erkekleri koruyadursun biz kadınlar erkek şiddetini kabul etmeyeceğiz. Ve diyoruz ki Bêritanlarla doğduk, Zilanlarla büyüdük, Sakinelerle özgürleşeceğiz. Şiddetsiz biz dünya için isyandayız."

SİLOPİ: Şırnak Silopi'de DÖKH öncülüğünde Silopi Belediyesi önünde bir araya gelen yüzlerce kadın, Sanat Sokağı'na doğru yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşe BDP Silopi İlçe Başkanı Aziz Acet, Belediye Başkan Vekili Abdülkerim Sönmez, MEYA-DER, KURDİ-DER, Barış Anneleri'nin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi katıldı. "Kimsenin namusu olmayacağız", " Ji qirkirina jinê re na", "Qirkirina jinê, qirkirina civakê ye", "Bijî jina azad", "Örgütlü kadın örgütlü toplum", "Erkeklerin öldüren sevgisini istemiyoruz", "Kadın katliamları savaş suçudur", "Woman, life, freedom", "Bijî berxwedana jinan" ve "Jin jiyan azadî" yazılı dövizleri taşıyan kadınlar, "Kadına şiddete hayır" , "Kadına uzanan eller kırılsın" sloganları attı. Yoğun önlemlerin alındığı yürüyüşte, sarı yeşil kırmızı flamalar taşındı.

Burada açıklama yapan DÖKH aktivisti Fatma Gündüz, ataerkil sistemin kadınların bedenlerine, kimliklerine, doğurganlıklarına hükmetmeye çalıştığını ifade etti. Gündüz, "Kürt kadınları olarak kadın kimliğimize, ulusal kültürümüze, dilimize ve irademize karşı geliştirilen iktidarın her türlü saldırısına karşı kendimize öncü olarak gördüğümüz kadın mücadelemizin haklılığını bir kez daha ortaya koymaktadır. Devletçi zihniyetin temsilcisi olan AKP hükümeti, diliyle topluma erkek modeli dayatmakta, kadının kaç çocuk doğuracağından, çocuk doğurup doğurmayacağına, kimle kalıp kalmayacağına kadar kadın iradesini hiçleştirecek politikaları hayata geçirmektedir" dedi.

Rojava'da yaşanan gelişmelere de değinen Gündüz, "Rojava'da yaşanan devrim kadın özgürlük mücadelesinin devrimidir. Dünyanın tüm kadınları tecavüz ve katliamlara, esaret politikalarına karşı kendi barışçıl devrimini gerçekleştirmelidir" şeklinde konuştu.

Gündüz, dünyanın neresinde olursak olalım, dilimiz, dinimiz, rengimiz ne olursa olsun kadın olduğumuz için öldürülüyor, dövülüyor, tecavüz ediliyor, dışlanıyor ve sömürülüyorsak; kadın olduğumuz için bu zulümlere dur diyeceğiz" diye ifade etti.

BATMAN: DÖKH bileşenleri öncülüğünde binlerce kadın, 25 Kasım dolayısıyla Batman Belediyesi önünden Cumhuriyet Meydanı'na yürüyüş gerçekleştirdi. Belediye binası önünde toplanan ve aralarında BDP Batman Milletvekilli Ayla Akat Ata, BDP Batman İl Eş Başkanı Rahşan Çarboğa, HDP Batman İl Eş Başkanı Vildan Ergün Tileği, Batman Belediye Başkan Yardımcısı Gülistan Akel, Barış Anneleri ve AKP Batman Belediye Başkan Aday Adayı Perinaz Yaman'ın da bulunduğu binlerce kadın yürüyüşe geçti. Yürüyüşte "Berîtan'larla doğduk, Zilan'larla büyüdük, Sakine'lerle özgürleşeceğiz ve şiddetsiz bir dünya için isyandayız" pankartı ile Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in posterleri açılırken, "Bê azadî jiyan nabe", "Direnen kadın özgürleşir", "İrademe dokunma" ve "Emeğime bedenime dokunma" dövizleri taşındı. Cumhuriyet Caddesi üzerinde devam eden yürüyüşte kadınlar zılgıt, düdük ve erbane çalarak, sık sık "Bijî serok Apo" ve "Jin jiyan azadî" sloganları attı.

Cumhuriyet Meydanı'nda son bulan yürüyüş ardından açıklama yapan Selis Kadın Danışmanlık Merkezi Sosyologu Rana Şeker, Mirabel kardeşlerinin Dominik Cumhuriyeti'nin diktatörlüğüne karşı yürüten özgürlük mücadelesine dikkat çekerek, Kürt kadınlarının yürüttüğü özgürlük mücadelesine değindi.

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ise, "Biz 2013 yılına büyük bir acıyla girdik. 3 Kürt kadın siyasetçi Paris'te katledildi. Biz bunu buradan bir kez daha lanetliyoruz. Ortadoğu'ya koyduğu projelerle ve bu projelerin temelinde kadın özgürlüğünü koyan ve 'Kadın özgürleşmeden toplum özgürleşmez' diyen Sayın Abdullah Öcalan'a bin selam diyoruz. Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan, özgür olmadan özgürlüğü, sağlığı ve güvenlik koşulları iyileştirilmeden ve sağlanmadan bir çözüm iddiası olduğuna inanmıyoruz" dedi.

MARDİN: DÖKH Mardin bileşenleri Yenişehir Mahallesi'nde bulunan Newroz alanında bir araya gelerek, Mardin Adliyesi karşısında bulunan parka doğru yürüyüşe geçti. Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşe, BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Bestaş, Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan ve BDP Mardin İl yöneticileri katıldı. Yürüyüş öncesi defler eşliğinde halay çeken kadınlar yürüyüşte, üzerinde Paris'te katledilen üç Kürt kadın siyasetçinin fotoğrafının bulunduğu "Beritan'larla doğduk, Zilan'larla büyüdük ve Sakine'lerle özgürleşeceğiz" pankartı ile "Tecavüzcü devlet Kürdistan'ı terk et" ve "Bijî berxwedana YPJ" dövizleri taşıdı. Farklı tarihlerde yaşamını yitiren PKK ve HPG gerillalarının fotoğraflarının taşındığı yürüyüşte kadınlar, sarı, kırmızı ve yeşil flamalar taşıdı.

"Kadınlar savaş istemiyor barış istiyor", "Jin jiyan azadî" ve "Bijî berxwedana Rojava" sloganlarının atıldığı yürüyüşün ardından kadınlar açıklamayı yapan BDP Mardin İl yöneticisi Abdale Aksoy, kadın kırımının sistematik olarak hala devam ettiğini ve kadınların ekonomiden yoksun bırakılarak eve mahkum edildiğini söyledi. AKP hükümeti döneminde kadına yönelik şiddetin daha da artığına dikkat çeken Aksoy, "Kadınlara ya evi ya da mezarı reva gören zihniyeti asla kabul etmeyeceğiz. Kadın şiddetini her zaman deşifre edeceğiz" diye belirtti.

Aksoy'un ardından konuşan BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Bestaş konuşma yaptı. Konuşmasına Rojava'daki kadın mücadelesini selamlayarak başlayan Beştaş, egemenlerin kadınların özgür olmasını istemediğini belirtti. "Kadınlar özgür olduğunda egemenler baskılarını devam ettiremez. Onun için bütün kirli politikalarını kadın üzerinde yürütüyor. Türkiye ve Kürdistan'da kadın üzerinde şiddet çok fazla. Biz bu şiddeti, kendi mücadelemizle boşa çıkaracağız" diye konuştu.

Açıklamanın ardından kadınlar alkış ve zılgıtlar eşliğinde BDP Mardin il binasına yürüdükten sonra eylemini sona erdirdi.

SİİRT: Siirt'te ise BDP Kadın Meclisi ve BERFİN Kadın Danışma Merkezi öncülüğünde bir grup kadın, Orhan Doğan Kent Parkı'na yürüdü. BDP İl Örgütü binası önünde bir araya gelen yüzlerce kadın, pankart ve dövizler açarak sık sık, "Bijî berxwedana Rojava" ve "Jin jiyan azadî" sloganları attı. BDP binası önünden yürüyüşe geçen kadınlar, sık sık polisin uyarılarıyla karşılaştı.

Kadınlar, polisin yaptığı "Yolu kapatmayın, kaldırımdan yürüyün" uyarılarına karşı "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları attı. Panzer ve TOMA'ların takibiyle parka ulaşan kadınlar adına basın açıklamasını BDP Kadın Meclisi üyesi Eda Kilis okudu. Kilis, "25 Kasım aynı zamanda Rojava'daki kadın devriminin selamlandığı ve kadın devrimini boğmaya, bastırmaya çalışan emperyal güçlere 'dur' denileceği gün olmalıdır. Kadınlar olarak demokratik taleplerimiz için sokaklarda olmaya ve bu sokakları kadın katilleri ve tecavüzcülerin özgürce dolaştığı mekanlar olmaktan çıkaracağız. Kadın kimliğinin ve kadın iradesinin şiddet kullanılarak yok sayılmasının bir insanlık suçu olduğunu ve bu suçun yargılanıp cezalandırılarak mahkum edilmesini mücadelemizle sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

DOĞUBEYAZIT: DÖKH Doğubayazıt bileşenleri ise 25 Kasım dolayısıyla belediye toplantı salonunda etkinlik gerçekleştirdi. Programa Doğubayazıt Belediye Başkan Vekili Hatice Salman, belediye meclis üyeleri ve kadınlar katıldı. Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunulmasının ardından başlayan etkinlikte, kadın direnişi ve yaşamına ilişkin sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

Ardından geçilen seminerde konuşan Doğubayazıt Belediyesi Kadın Merkezi çalışanı Özlem Arıcı, "Eskiden Kürt kadını denildiğinde sadece doğuran, çocuk büyüten gözüyle bakılıyordu. Ancak özgürlük mücadelesi sayesinde artık Kürt kadını dağlarda özgürlük mücadelesi veriyor. Bizler gerek sistemin gerekse erkek egemen sistemin dayattığı her türlü şiddete karşıyız. Bu şiddet ekonomik, cinsel, fiziki, devlet şiddeti olabilir, ama bizler yaşamın her alanında şiddete karşı duracağız. Yıllardır biz Kürt kadınlarının her türlü hakları devlet tarafından gasp edildi. Gasp elden haklarımızı verdiğimiz özgürlük mücadelesi ile alıyoruz" dedi.

ANF



















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder